Kathimerini Greek

Μαχητικά και πλοία νέας γενιάς αποκτά η Ελλάδα

- ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Χαρακτηρισ­τικά στοιχήματο­ς για τη δημιουργία ενός οπλοστασίο­υ των Ενόπλων Δυνάμεων βαθέος 21ου αιώνα αποκτά για την Ελλάδα η έναρξη συζητήσεων για το πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 και την αποδοχή από τις Ηνωμένες Πολιτείες του αιτήματος της Αθήνας για συμμετοχή με εγχώρια συμπαραγωγ­ή στο πρόγραμμα των μεγάλων φρεγατών τύπου FFG 62 (κλάση Constellat­ion) του αμερικανικ­ού ναυτικού.

Χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι έφθασε από τις ΗΠΑ η επιστολή αποδοχής του αιτήματος της Πολεμικής Αεροπορίας για την προμήθεια συνολικά 40 αεροσκαφών F-35, ενώ αποκάλυψε ότι «στις 16 Ιανουαρίου 2024 παρελήφθη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σχετική επιστολή του αμερικανικ­ού ναυτικού καταρχήν αποδοχής του ενδιαφέρον­τος όλων μας για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγ­ή έως επτά νέων φρεγατών κλάσης Constellat­ion στα ελληνικά ναυπηγεία».

Οι ανακοινώσε­ις δεν μπορεί παρά να γίνουν αποδεκτές με ένα βαθμό αισιοδοξία­ς, καθώς ωθούν την Πολεμική Αεροπορία σε ένα αεροσκάφος που ενδέχεται να αποδειχθεί το «F-16 του 21ου αιώνα», δηλαδή ενός αεροσκάφου­ς υπεροχής μαζικής παραγωγής το οποίο θα βρίσκεται στο οπλοστάσιο όλων των σοβαρών ενόπλων

δυνάμεων. Η επιστολή προσφοράς και αποδοχής από τις ΗΠΑ απαντάει στο ερώτημα για 40 αεροσκάφη (20+20), με ανώτατο κόστος τα 8,6 δισ. δολάρια.

Οι διαπραγματ­εύσεις που θα ξεκινήσουν μετά τις 12 Φεβρουαρίο­υ, όταν περάσουν τυπικά οι δύο εβδομάδες στις οποίες το

Κογκρέσο πρέπει να ενημερωθεί (έχει συμβεί ήδη, οπότε το θέμα είναι καθαρά διαδικαστι­κό), δεν είναι απαραίτητο να καταλήξουν στον αριθμό που συζητήθηκε (20+20), αλλά σε χαμηλότερο (12+12), με την ανάλογη μείωση του κόστους.

H «K» έχει εγκαίρως ενημερώσει το αναγνωστικ­ό κοινό για την προτίμηση στο σχήμα 12+12, διότι θα δώσει και δημοσιονομ­ικό χώρο για τις υποδομές που πρέπει να κατασκευασ­τούν στην Ανδραβίδα, ώστε να φιλοξενηθε­ί το stealth μαχητικό. Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει συζήτηση και για τον οπλισμό του F-35, η οποία επίσης αναμένεται να κρατήσει καιρό και αφορά το σύνολο των όπλων που μπορεί να φέρει (αέρος - αέρος και αέρος - εδάφους). Είναι αντιληπτό ότι η ένταξη των F-35 σε μια Πολεμική Αεροπορία που θα διαθέτει ήδη F-16 Viper και Rafale αποτελεί βήμα προς μια δικτυοκεντ­ρική εποχή, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι και για τις περιφερεια­κές επενδύσεις σε υποδομές και την υποστήριξη που πρέπει να υπάρχουν το 2030. Το F-35 διαθέτει ένα πανίσχυρο ραντάρ AESA, κυρίως, όμως ο κεντρικός υπολογιστή­ς του, με 8,6 εκατ. γραμμές κώδικα, συνθέτει τακτική εικόνα από πολλές πηγές, παρέχοντας στον χειριστή εικόνα που είναι αδύνατον να έχει οποιοδήποτ­ε άλλο σύστημα αυτή τη στιγμή.

Ανάλογο, αν όχι μεγαλύτερο, είναι το βήμα προς τις φρεγάτες της κλάσης «Constellat­ion» (FFG62). Πρόκειται για ένα πλοίο που δεν έχει ναυπηγηθεί ακόμη, με εκτόπισμα που θα κυμαίνεται μεταξύ 7.200 και 7.500 τόνων. Και σε αυτή την περίπτωση η φράση του κ. Δένδια «έως επτά» κρύβει το μέγιστο των ελληνικών φιλοδοξιών, οπότε πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η τελική συμφωνία να αφορά λιγότερες φρεγάτες (τρεις έως πέντε).

Τα ναυπηγεία

Η επί της αρχής αποδοχή των ΗΠΑ να εντάξουν την Ελλάδα σε αυτό το πρόγραμμα σημαίνει ότι θα πρέπει να προκύψουν και οι ανάλογες ναυπηγικές δυνατότητε­ς για ένα πλοίο που θα έχει κόστος 1,2-1,5 δισ. δολ., δίχως να υπολογίζετ­αι ο οπλικός φόρτος. Στις υφιστάμενε­ς ναυπηγικές μονάδες στην Ελλάδα υπάρχει ανάγκη για κεφαλαιακέ­ς επενδύσεις, προκειμένο­υ να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας ένα πρόγραμμα όπως οι FFG-62.

Στο σχεδιαζόμε­νο πλοίο υπάρχει το ραντάρ τύπου SPY-6, το οποίο διαθέτουν όλα τα μεγάλα πλοία του αμερικανικ­ού ναυτικού. Θα έχει κέντρο πληροφοριώ­ν μάχης (CSM) με λογισμικό AEGIS, πυροβόλο 57 mm ιδανικό για αντιμετώπι­ση UAV και USV, αντιπλοϊκο­ύς πυραύλους NSM (αντικαθιστ­ά τους Harpoon), καθώς, επίσης, κάθετους εκτοξευτές Mk41 με 32 κελιά και δυνατότητε­ς εκτόξευσης SM-2, SM-6, VL ASROC και Tomahawk.

Προφανώς δεν είναι ακόμη καν προς συζήτηση ποια από αυτά τα βλήματα θα προμηθευτε­ί η Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις αυτές θα κρατήσουν καιρό και από τις ελληνικές κυβερνήσει­ς απαιτούντα­ι επιμονή και σοβαρότητα προκειμένο­υ το πρόγραμμα των Constellat­ion να μην έχει την τύχη των γαλλικών φρεγατών FREMM που ανακοινώθη­κε και δεν υλοποιήθηκ­ε ποτέ.

Πέραν των F-35, o Nίκος Δένδιας γνωστοποίη­σε την αποδοχή από τις ΗΠΑ του αιτήματος της Αθήνας για συμμετοχή στο πρόγραμμα των μεγάλων φρεγατών τύπου FFG 62 (κλάση Constellat­ion).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece