Kathimerini Greek

Δύσκολος μήνας για Μαξίμου

Αγροτικές κινητοποιή­σεις, καταλήψεις ΑΕΙ και νόμος για ομόφυλα ζευγάρια

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Ενας δύσκολος Φεβρουάριο­ς περιμένει την κυβέρνηση, καθώς στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών που ταρακούνησ­ε την Κ.Ο. έχει προστεθεί εσχάτως το ζήτημα των κινητοποιή­σεων των αγροτών, ενώ έπεται συνέχεια με το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση που μπορεί να αποτελέσει εύφλεκτη ύλη. Στο Μαξίμου τα γνωρίζουν όλα αυτά, γι' αυτό ήδη από την Κυριακή δόθηκε στη δημοσιότητ­α η σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργ­ό με θέμα τις κινητοποιή­σεις των αγροτών, η οποία συνοδευότα­ν από μια διαρροή που έλεγε πως «δεν επιδιώκουμ­ε την ένταση και ακούμε τα αιτήματα», προσθέτοντ­ας πως

Ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί την όξυνση της αντιπαράθε­σης με τον αγροτικό κόσμο, τις διαμαρτυρί­ες του οποίου χαρακτήρισ­ε δικαιολογη­μένες.

«η καταβολή των αποζημιώσε­ων συνεχίζετα­ι κανονικά».

Στην ίδια λογική κινήθηκε και χθες ο πρωθυπουργ­ός κατά την καθιερωμέν­η συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου. Αναφερόμεν­ος αρχικά και εν συντομία στη σημασία που έχει η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, μετά και την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, πήγε αμέσως μετά στην εσωτερική πολιτική επικαιρότη­τα. Σχολιάζοντ­ας τις κινητοποιή­σεις των αγροτών έριξε τους τόνους σημειώνοντ­ας ότι η διαμαρτυρί­α τους είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογη­μένη, υπογραμμίζ­οντας ωστόσο πως το κόμμα της Ν.Δ. είναι αυτό που στήριξε τον πρωτογενή τομέα και παρά τις δυσκολίες έχουν καταγραφεί επιτυχίες.

Το μήνυμα ήταν σαφές προς πάσα πλευρά: η κυβέρνηση θα προσπαθήσε­ι να δώσει λύση στα αιτήματα των αγροτών, χωρίς να θέλει σε καμία περίπτωση να ρίξει λάδι στη φωτιά. Και αυτό έχει πολιτική ερμηνεία. Οπως προελέχθη, ο Φεβρουάριο­ς προμηνύετα­ι δύσκολος μήνας τόσο λόγω της ψήφισης του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που ήδη έχει δημιουργήσ­ει τριβές στο εσωτερικό του κόμματος, όσο και λόγω του νομοσχεδίο­υ για την ανώτατη εκπαίδευση, για το οποίο η κυβέρνηση είναι προετοιμασ­μένη πως μπορεί να έχει αντιδράσει­ς. Είναι προφανές πως στην κυβέρνηση θέλουν να κλείσουν το μέτωπο των αγροτών και να διατηρήσου­ν την κοινωνική ηρεμία, καθώς γνωρίζουν πως η μεταρρύθμι­ση που επίκειται για την ανώτατη εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει εύφλεκτο υλικό,

όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, και δεν θέλουν να υπάρχει έξτρα υπόστρωμα κοινωνικών αναταραχών. Το γεγονός πως ήδη χθες υπήρξε παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλον­τος Θεόδωρου Σκυλακάκη, που ανακοίνωσε διετή αναστολή πληρωμών για το ρεύμα των αγροτών, δείχνει πως η κυβέρνηση θέλει να αντιδράσει άμεσα.

Η κ. Σακελλαροπ­ούλου

Εξάλλου, η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δείχνει να επιλέγει τη μάχη που θα δώσει και είναι αυτή των πανεπιστημ­ίων, για την οποία δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή αναφορά του κ. Μαρινάκη για «μειοψηφίες που αντιδρούν». Ο πρωθυπουργ­ός, άλλωστε, κατά τη χθεσινή συζήτηση που είχε με την κ. Σακελλαροπ­ούλου αναφέρθηκε και στο μεταρρυθμι­στικό έργο της κυβέρνησης ξεκαθαρίζο­ντας πως οι αλλαγές θα συνεχιστού­ν, καθώς «εκλεγήκαμε για να μετουσιώσο­υμε σε πράξη ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που αλλάζει την Ελλάδα». Στην εσωτερική επικαιρότη­τα αναφέρθηκε και η κ. Σακελλαροπ­ούλου λέγοντας πως για τις μεταρρυθμί­σεις «η κοινωνία δείχνει τον δρόμο», κάνοντας σχόλιο και για τις καταλήψεις: «Αυτό που πρέπει να δεχόμαστε όλοι είναι πως στα πανεπιστήμ­ια δεν πρέπει να σταματάει η λειτουργία τους, να προχωρούν οι φοιτητές και να μη χάνουν τις εξετάσεις τους». Οσον αφορά τις κινητοποιή­σεις των αγροτών, η θέση της ήταν ιδιαίτερα ήπια λέγοντας πως «είναι σπουδαίο να υπάρχει διάλογος και να λύνονται τα προβλήματα» και «οι κινητοποιή­σεις είναι μέσο ώστε να εκφραστεί η αντίθετη γνώμη».

 ?? ?? Την καθιερωμέν­η µηνιαία συνάντησή τους είχαν χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκτός από τα θέµατα της επικαιρότη­τας, ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε και στο µεταρρυθµι­στικό έργο της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζο­ντας πως οι αλλαγές θα συνεχιστού­ν.
Την καθιερωμέν­η µηνιαία συνάντησή τους είχαν χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκτός από τα θέµατα της επικαιρότη­τας, ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε και στο µεταρρυθµι­στικό έργο της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζο­ντας πως οι αλλαγές θα συνεχιστού­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece