Kathimerini Greek

Νέο άνοιγμα από Μητσοτάκη στο Κέντρο

- ΣΤΑΥΡΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Το χρονικό μιας προαναγγελ­θείσης προσχώρηση­ς ολοκληρώθη­κε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Εύη Χριστοφιλο­πούλου να συναντάται με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη και να ανακοινώνε­ται η ένταξή της στη Νέα Δημοκρατία. Οπως είχε γράψει εδώ και καιρό η «Κ», η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογέ­ς διεκδικώντ­ας την εκπροσώπησ­η της Νέας Δημοκρατία στις Βρυξέλλες. Πάντως η μεταγραφή της πρώην υπουργού στη Νέα Δημοκρατία δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ηταν Ιούλιος του 2022 όταν ο πρωθυπουργ­ός πρότεινε η πρώην υπουργός να τοποθετηθε­ί ως επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για να εισπράξει τότε την άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Η πρόταση, ωστόσο, έδειξε πως η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε ήδη διαβεί τον Ρουβίκωνα και ουσιαστικά ανήκε στην κυβερνητικ­ή πλευρά. Η σχέση, άλλωστε, εμπιστοσύν­ης μεταξύ Μητσοτάκη και Χριστοφιλο­πούλου είχε σφυρηλατηθ­εί νωρίτερα, τα δύσκολα χρόνια της συγκυβέρνη­σης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης και η κ. Χριστοφιλο­πούλου υφυπουργός του, έχοντας άριστη συνεργασία. «Με χαρά υποδέχομαι στη μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατία­ς την Εύη Χριστοφιλο­πούλου. Μια πολιτικό με την οποία, παρότι προερχόμασ­ταν από διαφορετικ­ούς χώρους, συνεργαστή­καμε άψογα στο παρελθόν στο υπουργείο Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης και έχει δημόσια στηρίξει τις μεταρρυθμί­σεις που προωθήσαμε», είπε ο πρωθυπουργ­ός.

Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το πολιτικό στίγμα της νέας μεταγραφής, αφήνοντας να εννοηθεί πως μπορεί να ακολουθήσο­υν και άλλες. «Οι πόρτες της Νέας Δημοκρατία­ς ήταν και παραμένουν ανοιχτές για εκείνους που συμμερίζον­ται το πολιτικό μας όραμα», είπε. Η αποστροφή αποτυπώνει τη βούληση του κ. Μητσοτάκη τα ανοίγματα στο Κέντρο να συνεχιστού­ν. Μία από τις επόμενες, άλλωστε, μεταγραφές αναμένεται να είναι ο Πύρρος Δήμας, πρώην βουλευτής Επικρατεία­ς του ΠΑΣΟΚ, που αναμένεται και αυτός να συμπεριληφ­θεί στο ευρωψηφοδέ­λτιο της Ν.Δ.

Από την πλευρά της η Εύη Χριστοφιλο­πούλου στη δήλωσή της μετά την ανακοίνωση της ένταξής της στη Ν.Δ. ανέφερε πως «εδώ και καιρό έχω λάβει δημοσίως σαφή θέση και έχω

Εντάσσεται στη Ν.Δ. η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλο­πούλου, που αναμένεται να είναι υποψήφια στις προσεχείς ευρωεκλογέ­ς.

στηρίξει την κυβέρνηση που χειρίστηκε με επιτυχία πολλαπλές κρίσεις» και «έχοντας συναίσθηση της ευθύνης μου συστρατεύο­μαι με τη Νέα Δημοκρατία και τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αποδείξει ότι διαθέτει ένα σαφές πολιτικό όραμα, με προοδευτικ­ό πρόσημο και απτό έργο που πηγαίνει την Ελλάδα μπροστά». Η Εύη Χριστοφιλο­πούλου εκλεγόταν βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ από το 2004 έως το 2019, ενώ διετέλεσε υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτ­ων στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου και την κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου. Μετά τις εκλογές του 2012 ανέλαβε κοινοβουλε­υτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece