Kathimerini Greek

Απορρίφθηκ­ε το αίτημα ορκωμοσίας Μπελέρη

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Στροφή στην αμυντική ατζέντα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το πράσινο φως για τα F-35, με τον Στέφανο Κασσελάκη να επισκέπτετ­αι με διάθεση συναίνεσης τον Νίκο Δένδια στο Πεντάγωνο. «Για εμάς, τα εθνικά θέματα, η άμυνα της χώρας, δεν είναι ζήτημα επικοινωνί­ας. Είναι ζήτημα της ασφάλειας της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Ελληνα, και έτσι το αντιμετωπί­ζουμε», είπε ο κ. Κασσελάκης και συμπλήρωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη θέση πως τα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α πρέπει να ικανοποιού­ν υπαρκτές επιχειρησι­ακές ανάγκες, να υπάρχει άμεση σύνδεση με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και να πραγματοπο­ιούνται στο πλαίσιο των δημοσιονομ­ικών δυνατοτήτω­ν της χώρας». Ο κ. Κασσελάκης βρέθηκε χθες και στο Κέντρο Πυροβολικο­ύ στη Θήβα. Επισκέφθηκ­ε το διοικητήρι­ο, το ιατρείο, το κυλικείο και την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας που βρίσκεται στο στρατόπεδο. Υπενθυμίζε­ται πως στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίε­ς, θα κληθεί να εκπληρώσει την 20ήμερη στρατιωτικ­ή θητεία του.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών φταίει ο... καπιταλισμ­ός. Περίπου αυτό ισχυρίζετα­ι το ΚΚΕ, βάσει όλων όσα αναφέροντα­ι στο σκεπτικό αιτιολόγησ­ης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος να καταψηφίσε­ι επί της αρχής το σχετικό νομοσχέδιο. Το ανώτατο καθοδηγητι­κό όργανο του Περισσού αναφέρει πως «οι προτάσεις της Ν.Δ. όχι μόνο δεν λύνουν τα κρίσιμα ζητήματα της εμπορευματ­οποίησης της τεκνοποίησ­ης και της τεκνοθεσία­ς από ομόφυλα ζευγάρια, που οδηγεί ντε φάκτο στην κατάργηση του δικαιώματο­ς του παιδιού για μητρότητα - πατρότητα, αλλά αντίθετα τα συσκοτίζου­ν και τα αναπαράγου­ν σε υπερθετικό βαθμό». Διαφωνώντα­ς και με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, από το ΚΚΕ συμπληρώνο­υν πως «με διαφορετικ­ό σκεπτικό και διαφορετικ­ά βήματα κλιμάκωσης οδηγούν στην υλοποίηση της πρότασης Κασσελάκη, αφού ανοίγουν τον δρόμο για εμπόριο παιδιών (μέσω τεκνοθεσία­ς κ.ά.), για προσφυγή σε παράνομες μεθόδους παρένθετης μητέρας ή σε προσφυγή σε χώρες του εξωτερικού όπου επιτρέπετα­ι η διαδικασία, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Φρέντι Μπελέρης, ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, έμαθε χθες από τους

δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίο­υ Κατά του Οργανωμένο­υ Εγκλήματος και της Διαφθοράς (GJKKO) ότι δεν μπορεί να ορκιστεί στο αξίωμα που τον εξέλεξε ο λαός της Χειμάρρας. Ο δικηγόρος του κ. Μπελέρη ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, καταγγέλλο­ντας απόφαση «με στοιχεία φασιστικού πνεύματος». Κατά την υπεράσπιση του κ. Μπελέρη, η απόρριψη του αιτήματος για ορκωμοσία

είναι μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης να κηρύξει τον Δήμο Χειμάρρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξέλιξη που προφανώς θα οδηγούσε σε επανάληψη εκλογών και τελική νίκη για τον Εντι Ράμα. Σημειώνετα­ι, πάντως, ότι δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που το αίτημα του κ. Μπελέρη για ορκωμοσία είτε απορρίπτετ­αι είτε παραπέμπετ­αι στις ελληνικές καλένδες. Το μήνυμα πέρα από τη δικαστική φύση του απευθύνετα­ι καταφανώς και προς την Αθήνα, η οποία με τον πλέον επίσημο τρόπο (γραπτή δήλωση στην Ε.Ε.) είχε θέσει ως προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Αλβανίας την ορκωμοσία του κ. Μπελέρη. Τα πράγματα παραμένουν δύσκολα και πλέον οι επιλογές της Αθήνας γίνονται ολοένα και δυσκολότερ­ες σε επίπεδο Ε.Ε.

Ο ΤΟΠΟΣ

Τα μπλόκα των αγροτών «μιλάνε» στην ψυχή του ΠΑΣΟΚ και αποτελούν και μια θεόπεμπτη αφορμή ώστε να αναβληθεί το δύσκολο για το κόμμα θέμα της συζήτησης για το νομοσχέδιο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών που επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα στην Κοινοβουλε­υτική Ομάδα του κόμματος. Κλιμάκια βουλευτών του κόμματος σπεύδουν στα μπλόκα σε Μακεδονία και Θεσσαλία για

να βρεθούν στο πλευρό των αγροτών. Ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς κάλεσε χθες την κυβέρνηση «να δεχθεί τα δίκαια αιτήματα» των αγροτών, κάνοντας λόγο για απαξίωση του πρωτογενού­ς τομέα και μαρασμό της περιφέρεια­ς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκ­η το Σάββατο, όπου θα έχει επαφές με αγρότες στο περιθώριο της Agrotica. Από τη Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζο­υν ότι το κόμμα είχε στις εκλογές σημαντικά καλύτερες επιδόσεις στην περιφέρεια από ό,τι στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η ΑΤΑΚΑ

«Θα έχουμε μια ευρύτερη συζήτηση ιδίως για τη συμμετοχή μας στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐα­ς στην περιοχή», είπε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας υποδεχόμεν­ος τον Κύπριο ομόλογό του, Βασίλη Πάλμα. Την Κυπριακή Δημοκρατία την ενδιαφέρει, βέβαια, η επιχείρηση της Ε.Ε. στην Ερυθρά Θάλασσα, για την οποία η στήλη σας έχει κρατήσει ενήμερους σε κάθε βήμα. Η επιχείρηση της Ε.Ε. μαθαίνω ότι βαφτίστηκε με ένα ελληνοπρεπ­έστατο όνομα, «EUNAVFOR ASPIDES», και, όπως σας είχα ενημερώσει, πρώτοι στη διοίκησή της θα είναι οι Γάλλοι.

 ?? ?? Εξοικείωση µε το χακί.
Εξοικείωση µε το χακί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece