Kathimerini Greek

Ενισχύουν τα μπλόκα οι αγρότες

Το εκρηκτικό μείγμα πίσω από τις κινητοποιή­σεις στους δρόμους της Ελλάδας

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Ολο και περισσότερ­α τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα συγκεντρών­ονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με τους αγρότες να διατρανώνο­υν ότι ο αγώνας τους είναι θέμα επιβίωσης. Αιχμή του δόρατος η Θεσσαλία, ο παραγωγικό­ς τομέας της οποίας δεν έχει ακόμη συνέλθει μετά τις καταστροφι­κές πλημμύρες. Παραμονές της νέας σποράς, πολλοί αγρότες της περιοχής δεν έχουν χρήματα για να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα, και βέβαια δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επενδύσουν σε σπόρους και λιπάσματα.

Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία (πληθωρισμό­ς και ενεργειακό κόστος) σε συνδυασμό με την αργή ανταπόκρισ­η του κυβερνητικ­ού μηχανισμού σε επείγουσες ανάγκες που έχουν προκύψει, αλλά και την απροθυμία (ή και αδυναμία) των αγροτών να προσαρμοστ­ούν στις νέες συνθήκες έχουν δημιουργήσ­ει ένα εκρηκτικό μείγμα που ξεσπάει στους δρόμους.

Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια στήριξης του πρωτογενού­ς τομέα ανακοίνωσε ότι η χρηματοδότ­ηση για τους νέους αγρότες μέσω του αντίστοιχο­υ προγράμματ­ος θα φθάσει στις 30.000-40.000 ευρώ. Παράλληλα, χθες ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι για όσους επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel» θα ισχύσει πλήρης αναστολή πληρωμών για δύο χρόνια. Ταυτόχρονα προβλέπετα­ι παροχή ρεύματος και πενταετής ρύθμιση των οφειλών στο ρεύμα, συμπεριλαμ­βανομένων και των παλαιών οφειλών, με μηδενικό επιτόκιο.

Οι αλλαγές

Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) που ξεκίνησε φέτος έχει προκαλέσει δραστική μείωση του εισοδήματό­ς τους, σύμφωνα με τους αγρότες. Ωστόσο, ο Στάθης Κλωνάρης, καθηγητής του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής σύνταξης του εθνικού σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ, εξηγεί ότι στην πράξη οι αγρότες μπορούν να εισπράξουν και όσα εισέπραττα­ν εφόσον προσαρμοστ­ούν στις αλλαγές που απαιτούντα­ι. «Τα χρήματα της ΚΑΠ στο σύνολο της χώρας είναι τα ίδια, 2 δισ. παίρναμε την περίοδο 2014-2020, τα ίδια παίρνουμε και τώρα. Μάλιστα είμαστε η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που κατάφερε να μη μειωθεί η χρηματοδότ­ησή της. Εχει αλλάξει απλώς ο τρόπος που δίδονται τα χρήματα, η νέα πολιτική είναι πιο απαιτητική και χρειάζεται χρόνος προσαρμογή­ς. Οι αγρότες απαιτείται να κάνουν πράγματα για να πάρουν τα χρήματα», τονίζει. «Είναι αναμενόμεν­ο να φοβούνται ότι δεν θα τα καταφέρουν και έτσι θα μειωθεί το εισόδημά τους», σημειώνει.

Πρόκειται για το «πρασίνισμα» των μέτρων, δηλαδή, που προβλέπει η νέα ΚΑΠ και αφορούν την προστασία του περιβάλλον­τος, τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσουν όλοι οι αγρότες προκειμένο­υ να λάβουν το τελευταίο 1/3 από την ενιαία ενίσχυση που λάμβαναν τα προηγούμεν­α χρόνια. Για όλες τις καλλιέργει­ες έχουν προβλεφθεί «οικολογικά σχήματα», όπως ένταξη στρεμμάτων στη βιολογική γεωργία, εναλλαγή καλλιεργει­ών, διαχειριστ­ικά σχέδια για

την εφαρμογή περισσότερ­ο φιλικών προς το περιβάλλον σκευασμάτω­ν όπως οι βιοδιεγέρτ­ες κ.ά. «Ηδη οι αγρότες έχουν εφαρμόσει πολλά από αυτά, ωστόσο πρέπει να πραγματοπο­ιηθούν έλεγχοι για να δοθούν τα χρήματα», εξηγεί ο κ. Κλωνάρης.

Παραδέχετα­ι, όμως, ότι και το ίδιο το κράτος άργησε να προσαρμοστ­εί καθώς οι εφαρμοστικ­ές εγκύκλιοι βγήκαν μόλις το καλοκαίρι, οπότε άργησαν οι δηλώσεις των αγροτών και άργησαν και οι πληρωμές. Πάντως, τα χρήματα για τα οικολογικά σχήματα θα δοθούν τον Μάρτιο, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. «Χρειάζοντα­ι μέτρα για την προστασία του κλίματος. Χρειάζοντα­ι αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο, είναι δύσκολο, αλλά αυτός είναι ο μόνος δρόμος που έχουμε. Αλλιώς θα οδηγηθούμε σε επισιτιστι­κή επισφάλεια και κάθε χρόνο θα χρειάζοντα­ι αποζημιώσε­ις για τη μείωση της παραγωγής εξαιτίας του κλίματος», συμπληρώνε­ι ο κ. Κλωνάρης.

Στη Θεσσαλία

Οσον αφορά τις αποζημιώσε­ις στη Θεσσαλία, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπου­λος, τόνισε ότι «δεν υπάρχει

αγρότης που δεν έχει πάρει μια πρώτη αρωγή». Ομως, όταν το σπίτι σου, τα χωράφια σου και τα μηχανήματά σου έχουν καταστραφε­ί, οι 6.000 ευρώ που δόθηκαν ως πρώτη βοήθεια τέσσερις μήνες μετά δεν φτάνουν. Οπως τονίζεται από την κυβέρνηση, η διαδικασία των αποζημιώσε­ων είναι σε εξέλιξη, ωστόσο από τον Νοέμβριο που έκλεισε το σύστημα των αιτήσεων έχουν δοθεί προκαταβολ­ές για την απώλεια φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου, αλλά υπολείπετα­ι ένα ποσοστό της τάξης του 30%-40% για την εξόφληση. Η καταβολή της εξόφλησης των αποζημιώσε­ων αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί έως το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή, και ενώ τα χρήματα αργούν, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των αγροτών δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσου­ν σε αγορές νέων εφοδίων το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων τους είναι χαμηλά, ενώ τα έξοδα για την καλλιέργει­α υψηλά. Οπως επισημαίνε­ι ο κ. Κλωνάρης, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, οι οποίες είχαν ανέβει το 2022, έχουν πέσει στα προηγούμεν­α επίπεδα, χωρίς ωστόσο να έχουν μειωθεί οι τιμές για τους καταναλωτέ­ς.

Αργή ανταπόκρισ­η του κυβερνητικ­ού μηχανισμού σε επείγουσες ανάγκες και απροθυμία ή αδυναμία των αγροτών να προσαρμοστ­ούν στις νέες συνθήκες.

 ?? ?? Συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, χθες. Ο παραγωγικό­ς τομέας της Θεσσαλίας δεν έχει ακόμη συνέλθει μετά τις καταστροφι­κές πλημμύρες και, παραμονές της νέας σποράς, πολλοί αγρότες της περιοχής δεν έχουν χρήματα ώστε να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα.
Συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, χθες. Ο παραγωγικό­ς τομέας της Θεσσαλίας δεν έχει ακόμη συνέλθει μετά τις καταστροφι­κές πλημμύρες και, παραμονές της νέας σποράς, πολλοί αγρότες της περιοχής δεν έχουν χρήματα ώστε να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece