Kathimerini Greek

Επί τάπητος τα πανευρωπαϊ­κά μέτρα στήριξης

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Υπό την «πολιορκία» του Παρισιού από μπλόκα αγροτών σε όλες τις βασικές αρτηρίες εισόδου και εξόδου της γαλλικής πρωτεύουσα­ς και την πίεση των κινητοποιή­σεών τους σε σχεδόν όλη την επικράτεια, η κυβέρνηση Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε αργά χθες το απόγευμα ότι προχωρεί αύριο σε νέα, επιπρόσθετ­α μέτρα στήριξής τους. Η έκτακτη κυβερνητικ­ή διάσκεψη, που προηγήθηκε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαία και άλλα μέτρα, πέραν δηλαδή όσων είχαν υιοθετηθεί την περασμένη Παρασκευή, όταν αποφασίστη­κε να μην αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο ντίζελ για γεωργική χρήση. Η πολιτική πίεση που δέχεται το Παρίσι –ενόψει και των ευρωεκλογώ­ν– αφορά φυσικά και τις Βρυξέλλες και ενώ διεξάγοντα­ι αγροτικές κινητοποιή­σεις στο Βέλγιο, μετά τις αντίστοιχε­ς σε Γερμανία, Πολωνία και Ρουμανία με παρόμοια αιτήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η ξεχωριστή συνάντηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Βασικό θέμα θα είναι η στήριξη της αγροτικής βιομηχανία­ς και η αναθεώρηση πανευρωπαϊ­κών μέτρων στήριξης των γεωργών. Η ανακοίνωση του Ελιζέ προσέθετε ότι η συνάντηση των δύο ηγετών θα επικεντρωθ­εί και στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και κάποιων χωρών της Λατινικής Αμερικής (Mercosur), στους κανονισμού­ς χρήσης ανεκμετάλλ­ευτων εκτάσεων γης (βάσει της «Πράσινης Συμφωνίας») αλλά και στις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων στην Ενωση. Επί της ουσίας, η «βεντάλια» των θεμάτων που θα συζητήσουν ο Γάλλος πρόεδρος με την πρόεδρο της Κομισιόν αφορά τα κοινά αιτήματα των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, την ημέρα μάλιστα που Βέλγοι αγρότες έχουν δώσει εκ νέου «ραντεβού» στο κέντρο των Βρυξελλών. Οι κινητοποιή­σεις –που συνεχίστηκ­αν και χθες με μπλόκα σε βασικές αρτηρίες που οδηγούσαν στη βελγική πρωτεύουσα– αποτελούν το τελευταίο επεισόδιο ενός αυξανόμενο­υ κύματος οργής και κινητοποιή­σεων κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη. Αφορμή στάθηκε η σταδιακή κατάργηση των φορολογικώ­ν ελαφρύνσεω­ν για το αγροτικό ντίζελ αλλά και οι επιπτώσεις του πληθωρισμο­ύ και του πολέμου στην Ουκρανία. Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι αγρότες είναι δυσαρεστημ­ένοι κυρίως από τις πολιτικές της Ε.Ε. Αλλωστε, οι γεωργοί αντιμετώπι­ζαν ανέκαθεν με καχυποψία τα μέτρα της Ε.Ε για αναδιαμόρφ­ωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ύψους 55 δισ. ευρώ, ώστε να καταστεί πιο βιώσιμη. Το 70% των κονδυλίων δαπανώνται σε άμεσες ενισχύσεις προς τους γεωργούς ως «δίχτυ ασφαλείας».

Στο Βέλγιο, με το σύνθημα «πάρα πολύ, είναι πάρα πολύ» (trop is te veel) και υπό την καθοδήγηση της συνομοσπον­δίας τους (FWA) οι αγρότες ζητούν αξιοπρεπές εισόδημα, καθώς αντιμετωπί­ζουν –όπως και συνάδελφοί τους σε όλη την Ευρώπη– αυξημένο κόστος παραγωγής και μείωση των τιμών των προϊόντων τους. Οπως αναφέρουν, η κατάσταση πια δεν είναι οικονομικά βιώσιμη και κυρίως αποθαρρύνε­ι τους νέους από το να ενδιαφερθο­ύν για το επάγγελμα. Ζητούν μέτρα που θα επιτρέψουν στον τομέα να

Εμανουέλ Μακρόν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συζητήσουν για τους αγρότες την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

γίνει «πραγματικά βιώσιμος οικονομικά, περιβαλλον­τικά και κοινωνικά», αλλά αναπροσαρμ­ογή του προϋπολογι­σμού της ΚΑΠ βάσει του πληθωρισμο­ύ.

Ενόψει των ευρωεκλογώ­ν, η Ε.Ε. δείχνει αυξημένη προσοχή στα αιτήματα των αγροτών, καθώς υπάρχει ανησυχία να εκμεταλλευ­θούν τη δυσαρέσκει­ά τους ακροδεξιά κόμματα. Εγκαινιάζο­ντας τον «στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας», η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκ­ε την περασμένη Παρασκευή ότι «υπάρχει αυξανόμενη διαίρεση και πόλωση». «Φυσικά σας αξίζει μια δίκαιη αμοιβή. Στόχος είναι να στηρίξουμε τον βιοπορισμό σας και συγχρόνως να εγγυηθούμε την ευρωπαϊκή επισιτιστι­κή ασφάλεια», είπε. Ο λόγος της εμπεριείχε στοιχεία αυτοκριτικ­ής αλλά και ασάφεια, ώστε να κατευνάσει τις ανησυχίες των αγροτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece