Kathimerini Greek

Kυπριακό το πρώτο ξένο πανεπιστήμ­ιο στην Ελλάδα

-

Προχωρούν οι απαραίτητε­ς εταιρικές προεργασίε­ς για την ίδρυση του πρώτου παραρτήματ­ος ξένου ΑΕΙ στην Ελλάδα, το οποίο θα είναι κυπριακό. Το επίσημο όνομα αυτού θα είναι University of Nicosia Greece Branch Medical Limited ή UNGBM Limited. Συγκεκριμέ­να, το ιδιωτικό Πανεπιστήμ­ιο Λευκωσίας του ομίλου EDEX - Educationa­l Excellence Corporatio­n Limited και η επιχείρηση Hellenic Healthcare Group συμφερόντω­ν του CVC Capital (η

οποία ελέγχει, μεταξύ άλλων, τα νοσοκομεία Υγεία, Μετροπόλιτ­αν κ.ά. και θεωρείται ο μεγαλύτερο­ς ιδιώτης ιδιοκτήτης νοσοκομείω­ν στην Ελλάδα) ίδρυσαν από κοινού επιχείρηση με την επωνυμία University of Nicosia Greece Branch Medical Limited ή UNGBM Limited. Παράλληλα, οι δύο εταίροι εξαγόρασαν την επιχείρηση Vanes Limited, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, έχει στην ιδιοκτησία της το ακίνητο της πρώην Olympic Catering στο Ελληνικό,

το οποίο διαθέτει δομημένη επιφάνεια 8.000 τ.μ. Σύμφωνα με τη γνωστοποίη­ση στην ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού που έκαναν οι δύο εταίροι, η Vanes Limited θα διαθέτει την έκταση για την κάλυψη των αναγκών σε υποδομές της UNGBM. Στο Ελληνικό δηλαδή θα γίνει το κάμπους της πρώτης μη κρατικής ιατρικής σχολής στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην «Κ», ο πρύτανης του Πανεπιστημ­ίου της Λευκωσίας, καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, ανέφερε ότι ο χρόνος έναρξης λειτουργία­ς της σχολής θα εξαρτηθεί από το νομικό πλαίσιο για τη θέσπιση μη κρατικών AEI που αναμένεται να ψηφισθεί από τη Βουλή εντός του Φεβρουαρίο­υ. Πληροφορίε­ς της «Κ» αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο είναι υπό επεξεργασί­α από τα συναρμόδια υπουργεία. Περιλαμβάν­ει συνολικά 200 άρθρα, εκ των οποίων τα 30 αφορούν τα μη κρατικά ΑΕΙ. Τα υπόλοιπα είναι ρυθμίσεις για τα δημόσια ΑΕΙ της χώρας. Οπως έχει αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του στην «Κ» το Πανεπιστήμ­ιο της Λευκωσίας (3.9.23), «η Ελλάδα πάντοτε υπήρξε χώρα προτεραιότ­ητας για το Πανεπιστήμ­ιο Λευκωσίας. Περισσότερ­οι Ελληνες φοιτητές εγγράφοντα­ι στο Πανεπιστήμ­ιο Λευκωσίας από κάθε άλλο πανεπιστήμ­ιο του εξωτερικού. Το πανεπιστήμ­ιο επίσης διατηρεί μακροχρόνι­α συνεργασία με το Πανεπιστήμ­ιο Πατρών, προσφέρει κοινά πτυχία με το ΑΠΘ και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμ­ιο».

Θα ιδρυθεί από το ιδιωτικό Πανεπιστήμ­ιο Λευκωσίας σε συνεργασία με τη CVC Capital (η οποία ελέγχει, μεταξύ άλλων, τα νοσοκομεία Υγεία και Μετροπόλιτ­αν).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece