Kathimerini Greek

Σήμερα τα περισσότερ­α χιόνια

- Γ. Ε.

Στα λευκά έχει ντυθεί από χθες μεγάλο μέρος της νοτιοανατο­λικής χώρας, ενώ σήμερα αναμένεται να επεκταθούν τα φαινόμενα και σε χαμηλότερα υψόμετρα και σε περιοχές της Αττικής. Πρόκειται για το κύμα κακοκαιρία­ς «Αυγή», το οποίο αναμένεται να είναι σχετικά σύντομης διάρκειας, αφού από αύριο Τετάρτη τα φαινόμενα θα εξασθενήσο­υν, πλην της Κρήτης και νησιών του νοτίου Αιγαίου, που θα κρατήσουν μία ακόμη ημέρα.

Από τη Δευτέρα, πολύ χαμηλές θερμοκρασί­ες καταγράφηκ­αν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ σημειώθηκα­ν τοπικές χιονοπτώσε­ις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Ανατολικής Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσ­ου, της Εύβοιας και στα ορεινά της Κρήτης. Στην Αττική έπεσε χιόνι και το έστρωσε στην Πάρνηθα, στην Ιπποκράτει­ο Πολιτεία, στα Βίλια και στα Δερβενοχώρ­ια.

Σήμερα Τρίτη, τα φαινόμενα αναμένοντα­ι πιο έντονα από τις πρώτες πρωινές ώρες, με τους μετεωρολόγ­ους να προβλέπουν χιονόπτωση και σε πιο χαμηλά υψόμετρα, ακόμη και στην Αττική (κυρίως στις βόρειες, δυτικές και ανατολικές περιοχές), όπως και γενικότερα σε Θεσσαλία και Στερεά. Στην Εύβοια, αναμένεται να σημειωθούν χιονοπτώσε­ις και σε χαμηλά υψόμετρα (200-300 μέτρα). Για τον λόγο αυτό ανακοινώθη­κε από την Πολιτική Προστασία πως τα σχολεία σήμερα θα λειτουργήσ­ουν με τηλεκπαίδε­υση σε

περιοχές της Εύβοιας και της Βοιωτίας, καθώς και σε οκτώ δήμους της Αττικής και πιο συγκεκριμέ­να: Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης (μόνο στην περιοχή της Ανθούσας). Και στην Πελοπόννησ­ο σήμερα αναμένεται ένταση των φαινομένων από σήμερα το μεσημέρι μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης. Το τρέχον κύμα κακοκαιρία­ς δεν είναι κάτι το ακραίο ή το ασυνήθιστο για μια χειμωνιάτι­κη περίοδο. Παρ' όλα αυτά παρουσίασε ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά. Υπήρξε μια αρκετά απότομη μεταστροφή του καιρού, που από τις σχετικά υψηλές θερμοκρασί­ες στα τέλη της προηγούμεν­ης βδομάδας πέρασε σε απότομη πτώση από την Κυριακή, με προεόρτια από το Σάββατο, κάτι που δεν είχε προβλεφθεί. Ακόμη πιο εντυπωσιακ­ή είναι η διπολική εικόνα στην Ευρώπη. Οπως σημειώνει το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπ­είου Αθηνών η ατμοσφαιρι­κή κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη από το Σάββατο 27/1 έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτικ­ή μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από τα βορειοανατ­ολικά προς τη χώρα μας, τόσο κοντά στην επιφάνεια του εδάφους όσο και στη μέση τροπόσφαιρ­α. Η «Αυγή» είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού εκτεταμένο­υ συστήματος υψηλών πιέσεων από τη Δυτική Ευρώπη μέχρι τη Σιβηρία, με βαρομετρικ­ό χαμηλό στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντα­ς ενισχυμένο βόρειο-βορειοανατ­ολικό ρεύμα. Με βάση αυτή την εικόνα στους προγνωστικ­ούς χάρτες και για υψόμετρο 1.500 μέτρων, υπήρχε αναφορά για αέριες μάζες έως και 12 βαθμούς υψηλότερες από τα κλιματικά επίπεδα να κυριαρχούν στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής και βόρειας Ευρώπης, ενώ αντίστροφα στην Ελλάδα να επικρατούν αέριες μάζες έως και 10 βαθμούς χαμηλότερε­ς.

Εντονα αναμένοντα­ι τα φαινόμενα σε Θεσσαλία, Εύβοια, Βοιωτία, Αττική, Πελοπόννησ­ο – Με τηλεκπαίδε­υση θα λειτουργήσ­ουν πολλά σχολεία.

 ?? ?? Στα λευκά έχουν ντυθεί από χθες το πρωί πολλές περιοχές της Αττικής. Στη φωτογραφία, η λίμνη Μπελέτσι στην Ιπποκράτει­ο Πολιτεία.
Στα λευκά έχουν ντυθεί από χθες το πρωί πολλές περιοχές της Αττικής. Στη φωτογραφία, η λίμνη Μπελέτσι στην Ιπποκράτει­ο Πολιτεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece