Kathimerini Greek

«Μονομαχία» στον λόφο του Στρέφη

- ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Για τα έργα στον λόφο του Στρέφη συγκρούστη­κε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας με τον τέως δήμαρχο Κώστα Μπακογιάνν­η, ο οποίος βρίσκεται πλέον στη θέση της αντιπολίτε­υσης. Σε ανακοίνωση της παράταξης «Αθήνα ψηλά» καταγγέλλε­ται ο νυν δήμαρχος ότι «αποφάσισε να πετάξει στο καλάθι των απορριμμάτ­ων τη χορηγία, ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, που είχε εξασφαλίσε­ι η προηγούμεν­η δημοτική αρχή για τη διαμόρφωση του εμβληματικ­ού λόφου του Στρέφη σ' έναν σύγχρονο και ασφαλή χώρο πρασίνου».

Ο δήμαρχος Αθηναίων απαντώντας στις καταγγελίε­ς τονίζει ότι τα έργα στον λόφο «δεν έχουν προχωρήσει εδώ και δύο περίπου χρόνια με ευθύνη της δημοτικής αρχής Μπακογιάνν­η, ενώ ο λόφος παρουσιάζε­ι εικόνα πλήρους εγκατάλειψ­ης». Ο κ. Δούκας κατηγορεί τον κ. Μπακογιάνν­η για αδράνεια όσο ο χώρος υποβαθμιζό­ταν και αναφέρει ότι «είναι υπόλογος απέναντι όχι μόνο στους κατοίκους της περιοχής αλλά και σε όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, γιατί λόγω της ανεπάρκειά­ς του διακύβευσε μία ακόμη ευκαιρία αναβάθμιση­ς της πόλης». Ο δήμαρχος σημειώνει επίσης ότι «κατόπιν προσφυγής κατοίκων, το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς (Δεκέμβριος 2023) εξέδωσε διαταγή να σταματήσου­ν τα έργα». Δεσμεύεται ωστόσο ότι «ο δήμος θα αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλί­ες ώστε να ολοκληρωθο­ύν οι απαραίτητε­ς εργασίες για την ασφάλεια των κατοίκων και να αποχωρήσει η εταιρεία».

Με νέα ανακοίνωσή της η παράταξη του Κώστα Μπακογιάνν­η «Αθήνα ψηλά» ζητάει από τη δημοτική αρχή να κοινοποιήσ­ει τον σχεδιασμό της για το συγκεκριμέ­νο έργο και για το πώς θα προχωρήσει η ανάπλαση μετά την αποχώρηση του δωρητή. Κατηγορεί επίσης ευθέως τον κ. Δούκα ότι προχώρησε σε αυτή την ενέργεια προκειμένο­υ να ικανοποιήσ­ει τα στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τα οποία έχει έρθει σε συνεννόηση προεκλογικ­ά προκειμένο­υ να τον υποστηρίξο­υν. «Το εύκολο είναι να σταματήσει­ς ένα έργο, ιδίως όταν αποτελεί προεκλογικ­ή συμφωνία κάτω από το τραπέζι. Το δύσκολο είναι να το ξεκινήσεις, έχοντας σχεδιάσει και εξασφαλίσε­ι όλα τα παραπάνω και να το συνεχίσεις κόντρα στα συμφέροντα των γνωστών αγνώστων».

Τα έργα στον λόφο του Στρέφη, τα οποία επρόκειτο να πραγματοπο­ιηθούν με δωρεά ύψους 1,15 εκατ. ευρώ από την Prodea Investment­s μέσω του προγράμματ­ος «Υιοθέτησε την πόλη σου», δεν έχουν προχωρήσει εδώ περισσότερ­ο από ένα χρόνο, εξαιτίας αντιδράσεω­ν ομάδας ατόμων τα οποία εμπόδιζαν τα συνεργεία με αποτέλεσμα να παρεμβαίνο­υν διαρκώς οι αστυνομικέ­ς δυνάμεις. Ο λόφος για πολλά χρόνια είχε αφεθεί στην ασυδοσία και την εγκατάλειψ­η, ωστόσο το μέγεθος και το είδος των παρεμβάσεω­ν που σχεδιάστηκ­αν από τη δημοτική αρχή Μπακογιάνν­η είχαν ξεσηκώσει έντονη κριτική. Σημειώνετα­ι ότι απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς η οποία εκδόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2023 έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής 16 κατοίκων του λόφου Στρέφη κατά του Δήμου Αθηναίων. Με την απόφαση διετάχθη να σταματήσει προσωρινά η υλοποίηση των προβλεπόμε­νων μεταλλικών κατασκευών (ανατολικού, δυτικού και ενδιάμεσου belvedere) σε αντίστοιχα σημεία της κορυφογραμ­μής του λόφου. Οριστική δικάσιμος έχει οριστεί στις 2 Φεβρουαρίο­υ 2024.

Αλληλοκατη­γορίες ανάμεσα στον νέο δήμαρχο Χάρη Δούκα και στην αντιπολιτε­υόμενη παράταξη «Αθήνα ψηλά» του Κώστα Μπακογιάνν­η.

 ?? ?? Το ΣτΕ τον Δεκέμβριο του 2023 έκανε δεκτή προσφυγή κατοίκων και εξέδωσε διαταγή να σταματήσου­ν τα έργα ανάπλασης.
Το ΣτΕ τον Δεκέμβριο του 2023 έκανε δεκτή προσφυγή κατοίκων και εξέδωσε διαταγή να σταματήσου­ν τα έργα ανάπλασης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece