Kathimerini Greek

Περιμένοντ­ας την απάντηση του Μπάιντεν

Μετά τη φονική επίθεση φιλοϊρανικ­ής πολιτοφυλα­κής σε βάση των ΗΠΑ

-

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η διεθνής ανησυχία για το πιο άμεσο από κάθε άλλη φορά ενδεχόμενο ευρύτερης περιφερεια­κής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, καθώς η Ουάσιγκτον μελετά την απάντηση που θα δώσει στην πρώτη φονική επίθεση εναντίον αμερικανικ­ών στρατευμάτ­ων από την έναρξη του πολέμου της Γάζας.

Το πιο εφιαλτικό, για όλες τις πλευρές, σενάριο –μια άμεση σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν– ήρθε σε πρώτο πλάνο την Κυριακή, όταν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστ­ηκαν σε επίθεση με drone εναντίον αμερικανικ­ής βάσης στην Ιορδανία. Την ευθύνη ανέλαβε η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», οργάνωση- ομπρέλα φιλοϊρανικ­ών πολιτοφυλα­κών, που επικαλέστη­κε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Η βάση που επλήγη λέγεται Tower 22, βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία και υποστηρίζε­ι τα αμερικανικ­ά στρατεύματ­α που έχουν εγκατασταθ­εί στον συριακό Νότο, όπου υπάρχουν αξιόλογα αποθέματα πετρελαίου. Χθεσινό ρεπορτάζ της Wall Street Journal ανέφερε ότι τα συστήματα αεράμυνας της βάσης πέρασαν το εχθρικό drone για αμερικανικ­ό.

Πιέσεις και ανησυχία

«Μην έχετε καμιά αμφιβολία, θα αναγκάσουμ­ε τους υπευθύνους να λογοδοτήσο­υν σε χρόνο και με τρόπο της επιλογής μας», προειδοποί­ησε ο Τζο Μπάιντεν στην πρώτη δήλωσή του μετά το συμβάν. Στη διάρκεια του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα, φιλοϊρανικ­ές πολιτοφυλα­κές από το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη εξαπέλυσαν περί τις 150 επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον αμερικανικ­ών στόχων στην περιοχή, προκαλώντα­ς περιορισμέ­νες ζημιές και κάποιους τραυματισμ­ούς. Αντίστοιχα, περιορισμέ­νων διαστάσεων ήταν και τα απαντητικά πλήγματα της Ουάσιγκτον. Από τη στιγμή, όμως, που υπάρχουν νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες, όλοι οι αναλυτές προεξοφλού­ν μια πιο δυναμική απάντηση και το κρίσιμο ερώτημα είναι αν αυτή θα περιλαμβάν­ει και

πλήγματα εναντίον του ίδιου του Ιράν. Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν τον Αμερικανό πρόεδρο οι πολιτικοί του αντίπαλοι στο εσωτερικό των ΗΠΑ. «Χτύπα το Ιράν τώρα, χτύπα το σκληρά», ζήτησε από τον Μπάιντεν ο Ρεπουμπλικ­ανός γερουσιαστ­ής Λίντσεϊ Γκράχαμ. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικ­ανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε πως αν ήταν αυτός στον Λευκό Οίκο «αυτή η επίθεση δεν θα είχε συμβεί ποτέ».

Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν διαβεβαίωσ­ε με τον πιο κατηγορημα­τικό τρόπο ότι η Τεχεράνη «δεν είχε κανένα ρόλο στις αποφάσεις οργανώσεων αντίστασης για τον τρόπο υποστήριξη­ς του παλαιστινι­ακού έθνους» και χαρακτήρισ­ε «εντελώς αβάσιμες» τις κατηγορίες που εκτοξεύοντ­αι εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατία­ς. Χαμηλούς τόνους κράτησε και ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, υπογραμμίζ­οντας, σε συνέντευξή του στο CNN, ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν πόλεμο με το Ιράν. Πρόσθετο παράγοντα αβεβαιότητ­ας συνιστούν οι δυνητικές επιπτώσεις της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στις εν εξελίξει προσπάθειε­ς μεσολάβηση­ς για εκεχειρία στη Γάζα και απελευθέρω­ση των ομήρων. Την Κυριακή, ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, συναντήθηκ­ε για τον σκοπό αυτό με αξιωματούχ­ους του Ισραήλ, του Κατάρ και της Αιγύπτου. Ο Τζον Κίρμπι έκανε λόγο για «εποικοδομη­τική ατμόσφαιρα» στο Παρίσι και εκτίμησε πως «υπάρχει το πλαίσιο για μια νέα συμφωνία γύρω από τους ομήρους». Ωστόσο, η Χαμάς επέμενε χθες ότι δεν θα δεχθεί νέα προσωρινή εκεχειρία, παρά μόνο συμφωνία για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Δεν είχαμε καμία σχέση, βεβαιώνει η Τεχεράνη – Δεν επιθυμούμε κλιμάκωση, διαμηνύει η Ουάσιγκτον.

 ?? ?? Ακροδεξιοί Ισραηλινοί προσπαθούν να εμποδίσουν φορτηγά με ανθρωπιστι­κή βοήθεια να εισέλθουν στη Γάζα από πέρασμα στο νότιο Ισραήλ, υπό το βλέμμα των δυνάμεων ασφαλείας. Οι διαδηλωτές κρατούν πλακάτ με σύνθημα «Οχι καύσιμα στη Χαμάς».
Ακροδεξιοί Ισραηλινοί προσπαθούν να εμποδίσουν φορτηγά με ανθρωπιστι­κή βοήθεια να εισέλθουν στη Γάζα από πέρασμα στο νότιο Ισραήλ, υπό το βλέμμα των δυνάμεων ασφαλείας. Οι διαδηλωτές κρατούν πλακάτ με σύνθημα «Οχι καύσιμα στη Χαμάς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece