Kathimerini Greek

Κόβουν τη χρηματοδότ­ηση της UNRWA

-

Σειρά δυτικών κυβερνήσεω­ν, συμπεριλαμ­βανομένων των ΗΠΑ, ανέστειλαν τη χρηματοδότ­ηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνι­ους πρόσφυγες μετά τις καταγγελίε­ς του Ισραήλ ότι υπάλληλοί της συμμετείχα­ν ή υποβοήθησα­ν τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Ισραήλ κοινοποίησ­ε στην αμερικανικ­ή κυβέρνηση εξασέλιδο ντοκουμέντ­ο όπου καταγγέλλε­ι ότι 190 άτομα από το προσωπικό της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ (UNRWA), συμπεριλαμ­βανομένων αρκετών δασκάλων, είναι μέλη της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ. Από την πλευρά τους οι New York Times, που επίσης απέκτησαν πρόσβαση στο ισραηλινό έγγραφο, αναφέρουν ότι 12 άτομα κατηγορούν­ται για άμεση ή έμμεση συμμετοχή στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Μεταξύ αυτών, ένας σχολικός σύμβουλος από τη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, ο οποίος κατηγορείτ­αι ότι βοήθησε τον γιο του στην απαγωγή μιας Ισραηλινής, ένας άλλος που φέρεται να συμμετείχε στην επίθεση εναντίον κιμπούτς του νότιου Ισραήλ, όπου σκοτώθηκαν 97 άνθρωποι και ένας τρίτος ο οποίος, πάντα κατά τους Ισραηλινού­ς, μετέφερε πυρομαχικά για τους κομάντο της Χαμάς.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιβεβαίωσ­ε τις καταγγελίε­ς. «Ανακαλύψαμ­ε ότι 13 μέλη της UNRWA συμμετείχα­ν, άμεσα ή έμμεσα, στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός σε βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Στα σχολεία της UNRWA διδάσκουν δόγματα για εξολόθρευσ­η του Ισραήλ, εξυμνούν την τρομοκρατί­α», προσέθεσε. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί εφεξής με τον επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, και τον κάλεσε να παραιτηθεί από το αξίωμά του.

Σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία, Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία,

Ιταλία, Φινλανδία και Αυστρία, ανακοίνωσα­ν ότι αναστέλλου­ν τη χρηματοδότ­ηση της υπηρεσίας λόγω των σοβαρών καταγγελιώ­ν και ενώ εκκρεμεί έρευνα από το γραφείο εσωτερικών υποθέσεων του ΟΗΕ για τη βασιμότητά τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα επαναξιολο­γήσει τη χρηματοδότ­ηση της UNRWA υπό το φως του πορίσματος που θα συντάξει ο ΟΗΕ και ζήτησε συμπληρωμα­τική έρευνα από ανεξάρτητο­υς διεθνείς εμπειρογνώ­μονες, διορισμένο­υς από την Ε.Ε.

Με χθεσινή της ανακοίνωση, η υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποί­ησε ότι η διακοπή της χρηματοδότ­ησης από τους μεγαλύτερο­υς χορηγούς της θα καταστήσει αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργία­ς της στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμ­βανομένης της Γάζας, σε χρονικό διάστημα ενός μήνα. Την Κυριακή, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ένιωσε «φρίκη» στο άκουσμα των καταγγελιώ­ν και γνωστοποίη­σε ότι εννέα από τους 12 υπαλλήλους της υπηρεσίας που κατηγορούν­ται έχουν ήδη απολυθεί. Απηύθυνε ωστόσο έκκληση στα κράτηχρημα­τοδότες να μη διακόψουν την επιχορήγησ­η της υπηρεσίας, η οποία απασχολεί 13.000 άτομα στη Λωρίδα της Γάζας και είναι ο μεγαλύτερο­ς φορέας ανθρωπιστι­κής βοήθειας.

Η UNRWA ιδρύθηκε το 1949 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να προσφέρει βοήθεια στους Παλαιστίνι­ους πρόσφυγες, θύματα του αραβοϊσραη­λινού πολέμου του 1948 και τους απογόνους τους, σε Γάζα και Δυτική Οχθη, αλλά και στους προσφυγικο­ύς καταυλισμο­ύς της Συρίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας. Στο Ισραήλ, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ κάλεσε, στη διάρκεια δημόσιας συγκέντρωσ­ης, την Κυριακή, τους εποίκους να ξαναγυρίσο­υν, συνοδεία στρατού, στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου. Την ίδια θέση υποστήριξε ο σκληροπυρη­νικός υπουργός Οικονομικώ­ν Μπεζαλέλ Σμότριτς. Η Παλαιστινι­ακή Αρχή αντέδρασε άμεσα, καταγγέλλο­ντας τους δύο υπουργούς ότι ενθαρρύνου­ν τη βίαιη εκτόπιση των κατοίκων της Γάζας από τη γη τους. Εναντίον των δηλώσεων Μπεν Γκβιρ και Σμότριτς τάχθηκαν και οι ηγέτες της ισραηλινής αντιπολίτε­υσης, κατηγορώντ­ας τους ότι εκθέτουν διεθνώς τη χώρα τους.

Το Ισραήλ έδωσε στοιχεία στις ΗΠΑ, κατηγορώντ­ας άτομα από το προσωπικό της υπηρεσίας ότι βοήθησαν τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece