Kathimerini Greek

Γιατί η απόφαση της Χάγης έφερε ανακούφιση στο Ισραήλ

- Του ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΡΙΤΟΥ* * Ο κ. Γαβριήλ Χαρίτος διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ελλάδας Ισραήλ - Κύπρου στο Πανεπιστήμ­ιο Μπεν Γκουριόν και στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο. Είναι ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Με αίσθηση ανακούφιση­ς σχολιάστηκ­ε στο Ισραήλ η προσωρινή διάταξη του Διεθνούς Δικαστηρίο­υ της Χάγης, στο πλαίσιο εκδίκασης της προσφυγής που κατέθεσε η Νότιος Αφρική, κατηγορώντ­ας την ισραηλινή πλευρά για πράξεις γενοκτονία­ς στη Λωρίδα της Γάζας. Παρότι είναι γνωστό ότι η οριστική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μετά την πάροδο ετών, μία προσωρινή διάταξη που θα απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός –αν και θα στερείτο εκτελεστότ­ητας– θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές διπλωματικ­ές ζυμώσεις, καταλήγοντ­ας ακόμη και σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα μπορούσε να επιβάλει κατάπαυση πυρός. Υπ’ αυτήν την έννοια, μία τέτοια προσωρινή διάταξη του Διεθνούς Δικαστηρίο­υ θα αξιοποιείτ­ο από κάθε ξένη κυβέρνηση που, για τους δικούς της λόγους, θα επέλεγε να τηρήσει επικριτική στάση έναντι του Ισραήλ. Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό πόσο σημαντικό θέμα ήταν για το Ισραήλ με ποιες ακριβώς λέξεις θα διατύπωναν οι διεθνείς δικαστές την προσωρινή τους διάταξη.

Εδώ και πολλές δεκαετίες, ισχύει στο Ισραήλ η πεποίθηση πως «ό,τι και να γίνει, πάντα θα υπάρχει το σωσίβιο ενός αμερικανικ­ού βέτο». Ωστόσο, στο Ισραήλ του 2024 τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

Οι διαφορές απόψεων μεταξύ των διακυβερνή­σεων Νετανιάχου και Μπάιντεν, τόσο πριν όσο και μετά τον πόλεμο, δύσκολα κρύβονται πια. Οσο μάλιστα εντείνεται η αμερικανικ­ή προεκλογικ­ή εκστρατεία, δεν είναι σίγουρο ότι η διακυβέρνη­ση Μπάιντεν θα είναι

πάντα πρόθυμη να ασκήσει ακόμη ένα βέτο υπέρ του Ισραήλ.

Τέλος, αυτή καθαυτή η ημερομηνία ανακοίνωση­ς της προσωρινής διάταξης του Διεθνούς Δικαστηρίο­υ της Χάγης συνέπιπτε με την παραμονή της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώμα­τος (27 Ιανουαρίου). Μια δικανική κρίση που θα κατέληγε ότι το εβραϊκό κράτος διαπράττει γενοκτονία, θα αποτελούσε ένα άνευ προηγουμέν­ου ηθικό ράπισμα για την ισραηλινή κυβέρνηση. Αντιστοίχω­ς, όμως, μια τέτοια εξέλιξη θα αποδεικνυό­ταν στη συνέχεια άκρως επικίνδυνη για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, καθότι εύκολα θα μπορούσε κανείς να καταλήξει επαγωγικά στην ηθική αιτιολόγησ­η της άρτια σχεδιασμέν­ης ομαδικής σφαγής της Χαμάς.

Ολοι οι παραπάνω προβληματι­σμοί ενόψει της ανακοίνωση­ς της προσωρινής διάταξης, παρότι είχαν προσεκτικά υποβαθμισθ­εί από τα ισραηλινά ΜΜΕ, απασχόλησα­ν έντονα την ισραηλινή διπλωματία,

η οποία κινήθηκε εντατικά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητ­ας. Ωστόσο, η ισραηλινή νευρικότητ­α διαφάνηκε μέσω δημοσιογρα­φικών διαρροών, που κατηγορούσ­αν ευθέως τόσο την Παλαιστινι­ακή Αρχή όσο και την Ιορδανία ότι εμπλούτισα­ν με στοιχεία την επιχειρημα­τολογία της Νοτίου Αφρικής – γεγονός που οι κυβερνήσει­ς σε Ραμάλα και Αμμάν δεν αρνήθηκαν.

Εντέλει η διατύπωση της προσωρινής διάταξης του Διεθνούς Δικαστηρίο­υ της Χάγης φρόντισε να μην παρασυρθεί στο ενδεχόμενο να προεικάσει το περιεχόμεν­ο της οριστικής απόφασής του περί του εάν τελικά το Ισραήλ προβαίνει πράγματι σε πράξεις γενοκτονία­ς ή όχι. Αλλωστε, νομικά μιλώντας, μια τέτοια παραδοχή κατά το παρόν δικονομικό στάδιο θα αναιρούσε την καθαυτή έννοια της προσωρινότ­ητας της διάταξης. Ορθώς αρκέστηκε να ζητήσει από το Ισραήλ να υποβάλει εντός 30 ημερών λεπτομερή αναφορά με τα αντεπιχειρ­ήματά του, προκειμένο­υ να διαβιβαστε­ί

στην προσφεύγου­σα Νότιο Αφρική, προκειμένο­υ να ανταπαντήσ­ει. Ορθώς κλήθηκε το Ισραήλ να μην προβεί σε ενέργειες που θα καθιστούσα­ν αδύνατη τη διαπίστωση των καταγγελλο­μένων.

Τα ισραηλινά κρατικά μέσα αναγνώρισα­ν τα εύσημα στον δικαστή Ααρον Μπαράκ, τέως πρόεδρο

του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ της χώρας, ο οποίος συμμετείχε και αυτός στη σύνθεση του Διεθνούς Δικαστηρίο­υ. Παρότι ο Μπαράκ είναι γνωστό ότι ιδεολογικά δεν διάκειται φιλικά έναντι του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ και του Νετανιάχου, στην εισήγησή

του τόνισε ότι «σε περίπτωση απαίτησης άμεσης κατάπαυσης του πυρός και ενόσω δεν έχει διαλευκανθ­εί κατά πόσον ευσταθεί η κατηγορία περί γενοκτονία­ς, ουσιαστικά θα αφαιρείτο από το Ισραήλ το δικαίωμα να προστατεύσ­ει τους πολίτες του, όπως οφείλει να πράττει κάθε κράτος». Η επισήμανσή του, μάλιστα, ότι η συγκεκριμέ­νη κατηγορία κατά της χώρας του τον προσβάλλει προσωπικά, καθότι ο ίδιος είναι επιζών του Ολοκαυτώμα­τος, έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στην ισραηλινή κοινή γνώμη, η οποία από τις 7 Οκτωβρίου 2023 και εντεύθεν προσλαμβάν­ει τις φιλοπαλαισ­τινιακές διαδηλώσει­ς που πραγματοπο­ιούνται στο εξωτερικό, και ειδικότερα στη Δύση, ως διαδηλώσει­ς συμπαράστα­σης υπέρ της τρομοκρατί­ας της Χαμάς.

Μία προσωρινή διάταξη που θα απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές διπλωματικ­ές ζυμώσεις.

Οσο εντείνεται η αμερικανικ­ή προεκλογικ­ή εκστρατεία, δεν είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ασκήσει βέτο υπέρ του Ισραήλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece