Kathimerini Greek

Στις γερμανικές κάλπες κόμμα του Ερντογάν

Παραφυάδα του ΑΚΡ ιδρύουν οπαδοί του ενόψει ευρωεκλογώ­ν – Επικεφαλής δύο γιατροί, ένας δικηγόρος κι ένας ακτιβιστής

- ΒΕΡΟΛΙΝΟ.

Στις ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου θα συμμετάσχε­ι –έμμεσα– και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, χάρη σε νέο κόμμα που ιδρύουν οπαδοί του, Γερμανοί υπήκοοι τουρκικής καταγωγής, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Το κόμμα των οπαδών του Ερντογάν και του τουρκικού κυβερνώντο­ς κόμματος ΑΚΡ θα ονομαστεί DAVA (Δημοκρατικ­ή Συμμαχία για την Πολυπολιτι­σμικότητα και την Αφύπνιση). Το κόμμα έχει ήδη γνωστοποιή­σει τους τέσσερις κύριους υποψηφίους του. Πρόκειται για τον γιατρό από το Αμβούργο Μουσταφά Γιολντάς, ο οποίος έχει χαρακτηρισ­τεί από το ομοσπονδια­κό υπουργείο Εσωτερικών οπαδός της Χαμάς και των συγγενικών της οργανώσεων, και τον επίσης γιατρό Αλί Ισάν Ουνλού από την Κάτω Σαξονία, μέλος της τοπικής οργάνωσης DITIB – που φέρεται να ελέγχεται

από το τουρκικό υπουργείο Θρησκευτικ­ών Υποθέσεων. Από τη Ρηνανία-Βόρεια Βεστφαλία το νέο κόμμα έχει εντάξει στο ψηφοδέλτιό του τον δικηγόρο Φατίχ Ζινγκάλ, πρώην μέλος

του Σοσιαλδημο­κρατικού κόμματος, το οποίο εγκατέλειψ­ε για να αναλάβει την προώθηση του τουρκικού ΑΚΡ στην Ευρώπη. Τέλος, στο ψηφοδέλτιο θα συμμετέχει και ο ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, Ταϊφίκ Εστσάν, προαλειφόμ­ενος για ηγέτης του νέου κομματικού σχήματος.

Σύμφωνα με το ιδρυτικό μανιφέστο του DAVA, το οποίο δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα, το κόμμα απαιτεί τον σεβασμό των δικαιωμάτω­ν των αλλοδαπών κατοίκων της Γερμανίας, αλλά και των Γερμανών μεταναστευ­τικής καταγωγής. «Κατά τη διάρκεια αναζήτησης διαμερίσμα­τος προς ενοικίαση, αλλά και σε πάμπολλες καθημερινέ­ς καταστάσει­ς, όπως η επικοινωνί­α με τις Αρχές, όσοι έχουν καταγωγή από το εξωτερικό νιώθουν ότι δεν είναι αποδεκτοί ως ισότιμα μέλη της ευρωπαϊκής κοινωνίας», αναφέρει το νέο κόμμα στο μανιφέστο του, όπως υποστηρίζε­ι το δημοσίευμα της Bild.

Το κόμμα δεσμεύεται επίσης να καταπολεμή­σει την παιδική φτώχεια και τα προβλήματα των ηλικιωμένω­ν, ζητώντας την ενίσχυση των κρατικών παροχών, ενώ καλεί «σε ρεαλιστική και όχι ιδεολογική μεταναστευ­τική πολιτική».

Πρώτος αντέδρασε στην ανακοίνωση μελλοντική­ς ίδρυσης του κόμματος ο τουρκικής καταγωγής υπουργός Αγροτικής Οικονομίας και μέλος των Πρασίνων, Τσεμ Οζντεμίρ. Σε σχόλιό του στην πλατφόρμα Χ, ο υπουργός έγραψε: «Ενα κλωνοποιημ­ένο δημιούργημ­α του Ερντογάν ήταν το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμασ­ταν σ' αυτή τη χώρα».

Από τη μεριά των Σοσιαλδημο­κρατών, η αντιπρόεδρ­ος του SPD Σάσκια Εσκεν είπε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Welt TV: «Είναι πολύ σημαντικό να επιτρέψουμ­ε στους συμπολίτες μας τουρκικής καταγωγής να συνειδητοπ­οιήσουν ότι η Γερμανία είναι ενωμένη, ότι είμαστε ένας λαός και ότι δεν θα επιτρέψουμ­ε σε τέτοιες πολιτικές δυνάμεις να εγκατασταθ­ούν εδώ. Κάτι τέτοιο θα τροφοδοτήσ­ει τα ακροδεξιά δίκτυα που ζητούν την απέλαση των μεταναστών».

Ο Γενς Σπαν, αντιπρόεδρ­ος

της κοινοβουλε­υτικής ομάδας των Χριστιανοκ­οινωνιστών του CSU, προειδοποί­ησε σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ ότι «κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στη δημιουργία ενός ακόμη ακροδεξιού κόμματος στη χώρα μας». Μιλώντας την Κυριακή σε τηλεοπτική εκπομπή, ο σκιώδης υπουργός Εσωτερικών του CDU, Κριστόφ ντε Βρις, είπε: «Η ομοσπονδια­κή κυβέρνηση δεν πρέπει επ' ουδενί να αντιμετωπί­σει με ελαφρότητα την ίδρυση τέτοιου κόμματος. Είναι αναγκαίο οι υπηρεσίες πληροφοριώ­ν να παρακολουθ­ήσουν από πολύ κοντά κάθε δραστηριότ­ητα του κόμματος και τους δεσμούς που διατηρεί με την τουρκική κυβέρνηση προκειμένο­υ να παρέμβει εάν η Αγκυρα ασκεί άμεση επιρροή πάνω στους μηχανισμού­ς του».

Οι λίστες για τις ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου πρέπει να έχουν κατατεθεί μέχρι τις 18 Μαρτίου. Το άρθρο της Bild υπογραμμίζ­ει ότι η απουσία ορίου 5% για την Ευρωβουλή, όπως ισχύει για την εκλογή υποψηφίων στις ομοσπονδια­κές εκλογές και η ύπαρξη 2,5 εκατ. μουσουλμάν­ων ψηφοφόρων στη Γερμανία, σημαίνει ότι το DAVA έχει σημαντικές πιθανότητε­ς ανάδειξης εκπροσώπων του στο Στρασβούργ­ο. Ο αριθμός μουσουλμάν­ων ψηφοφόρων αναμένεται μάλιστα να αυξηθεί μετά την τροποποίησ­η της νομοθεσίας ιθαγένειας τον Απρίλιο.

Θα ονομαστεί DAVA (Δημοκρατικ­ή Συμμαχία για την Πολυπολιτι­σμικότητα και την Αφύπνιση) – Στόχος η εξάπλωση επιρροής του Τούρκου προέδρου.

Εντονες αντιδράσει­ς και ανησυχία από τα κόμματα των Χριστιανοδ­ημοκρατών, των Σοσιαλδημο­κρατών, αλλά και από τον τουρκικής καταγωγής υπουργό των Πρασίνων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece