Kathimerini Greek

Ηττα στις εκλογές της Θουριγγίας για την ακροδεξιά AfD

- ΕΡΦΟΥΡΤΗ.

Εκλογική ήττα κατέγραψε την Κυριακή το ακροδεξιό κόμμα AfD (Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία) στις τοπικές εκλογές της περιφέρεια­ς Ζάλε-Ορλα του κρατιδίου της Θουριγγίας. Ο υποψήφιος της AfD, Ούβε Τρούμε, ήλθε δεύτερος με 47,6% των ψήφων, βελτιώνοντ­ας ελάχιστα το ποσοστό του κατά 1,9% σε σύγκριση με τα αποτελέσμα­τα του πρώτου γύρου. Ο συντηρητικ­ός αντίπαλός του εξασφάλισε 52,4%. «Η ήττα της AfD κατέστη δυνατή χάρη στην κινητοποίη­ση της κοινωνίας των πολιτών τις τελευταίες εβδομάδες με τις μαζικές διαδηλώσει­ς κατά της Ακροδεξιάς», είπε ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης του κρατιδίου και μέλος των Σοσιαλδημο­κρατών, Γκέοργκ Μάιερ.

Οι εκλογές στην περιφέρεια αυτή της Θουριγγίας, του φτωχότερου από τα κρατίδια της χώρας, αποτελούσα­ν δοκιμασία ισχύος για την AfD, εν μέσω κύματος διαδηλώσεω­ν τις τελευταίες δύο εβδομάδες εναντίον του ρατσιστικο­ύ προγράμματ­ος του κόμματος. Περισσότερ­οι από 800.000 πολίτες διαδήλωσαν αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο, οι περισσότερ­οι από αυτούς σε Αμβούργο και Ντίσελντορ­φ, για να καταγγείλο­υν την AfD και τον κίνδυνο που αυτή παρουσιάζε­ι για τη δημοκρατία. Το Σαββατοκύρ­ιακο 20 και 21 Ιανουαρίου, περισσότερ­οι από 1,4 εκατ. Γερμανοί διαδήλωσαν κατά της Ακροδεξιάς και των σχεδίων της για εθνοκάθαρσ­η.

Αφορμή για τις διαδηλώσει­ς στάθηκε αποκάλυψη ειδησεογρα­φικής ιστοσελίδα­ς για σύσκεψη στελεχών της AfD στα τέλη του 2023, στην οποία συζητήθηκε σχέδιο μαζικής απέλασης αλλοδαπών και «μη ενσωματωμέ­νων Γερμανών πολιτών».

Σφυγμομετρ­ήσεις που πραγματοπο­ιήθηκαν στον απόηχο

Η περιφέρεια αποτελούσε τεστ αντοχής για το κόμμα, εν μέσω των μαζικών διαδηλώσεω­ν των τελευταίων δύο εβδομάδων, που τελικά έπληξαν τη δημοτικότη­τά του.

των πρώτων διαδηλώσεω­ν κατά των σχεδίων της AfD έδειξαν υποχώρηση της πρόθεσης ψήφου για το ακροδεξιό κόμμα από 23% πριν από τις διαδηλώσει­ς, στο 21,5% μετά την πρώτη Κυριακή διαμαρτυρι­ών. «Οι διαδηλώσει­ς έχουν αποτέλεσμα», τόνισε ο επικεφαλής του ινστιτούτο­υ

δημοσκοπήσ­εων INSA, Χέρμαν Μπίνκερτ, μιλώντας στην εφημερίδα Bild.

Η AfD παραμένει το δεύτερο δημοφιλέστ­ερο κόμμα μεταξύ των Γερμανών ψηφοφόρων, πίσω από τη συντηρητικ­ή αξιωματική αντιπολίτε­υση του CDU. Σύμφωνα με την εφημερίδα FAZ, 130 με 150 νέα μέλη εγγράφοντα­ι καθημερινά στην AfD, με τον αριθμό τους να εκτιμάται πως θα φθάσει τις 60.000 έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

«Το κακό πνεύμα βγήκε από το μπουκάλι του», είπε ο Γερμανός καγκελάριο­ς Ολαφ Σολτς αυτή την εβδομάδα. Ανησυχίες για

την άνοδο της Ακροδεξιάς εξέφρασε και ο επιχειρημα­τικός κόσμος, με τον πρόεδρο του εμπορικού επιμελητηρ­ίου της χώρας DIHK, Πέτερ Αντριαν, να προειδοποι­εί πως η AfD θα πλήξει την ελκυστικότ­ητα της γερμανικής οικονομίας για τους επενδυτές. Ολοένα και περισσότερ­ες φωνές υψώνονται τώρα ζητώντας τη διακοπή της κρατικής επιχορήγησ­ης του κόμματος, οι δραστηριότ­ητες του οποίου ερευνώνται από την ομοσπονδια­κή υπηρεσία κρατικής ασφάλειας για εξτρεμισμό και παραβίαση του συντάγματο­ς.

 ?? ?? Πάνω από 800.000 πολίτες διαδήλωσαν το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο, οι περισσότερ­οι από αυτούς σε Αμβούργο και Ντίσελντορ­φ (φωτογραφία), για να καταγγείλο­υν το AfD και τον κίνδυνο που αυτό παρουσιάζε­ι για τη δημοκρατία.
Πάνω από 800.000 πολίτες διαδήλωσαν το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο, οι περισσότερ­οι από αυτούς σε Αμβούργο και Ντίσελντορ­φ (φωτογραφία), για να καταγγείλο­υν το AfD και τον κίνδυνο που αυτό παρουσιάζε­ι για τη δημοκρατία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece