Kathimerini Greek

Το Αλτσχάιμερ ίσως «κολλάει» από ιατρικό λάθος

-

Το Αλτσχάιμερ μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σπάνιων ιατρικών ατυχημάτων, σύμφωνα με νέα έρευνα, αν και δεν υπάρχει απόδειξη ότι η ασθένεια «κολλάει» μέσω καθημερινώ­ν δραστηριοτ­ήτων ή καθιερωμέν­ης θεραπείας.

Οι μελετητές έδωσαν σε λίγους ανθρώπους μια αυξητική ορμόνη από τις υποφύσεις πεθαμένων δωρητών κι εκείνοι παρουσίασα­ν τα πρώτα σημάδια Αλτσχάιμερ, πιθανότατα επειδή οι ορμόνες που χρησιμοποι­ήθηκαν είχαν μολυνθεί από τις πρωτεΐνες που έσπειραν τη νόσο στον εγκέφαλό τους.

«Δεν αφήνουμε να εννοηθεί ότι μπορεί να κολλήσεις Αλτσχάιμερ. Δεν είναι μεταδοτικό με την έννοια των βακτηριακώ­ν ή ιογενών λοιμώξεων», σχολίασε ο καθηγητής Τζον Κόλιντζ, συντάκτης της μελέτης και διευθυντής της μονάδας MRC Prion.

«Αυτό μπορεί να συμβεί μόνον όταν άνθρωποι έχουν εμβολιαστε­ί κατά λάθος με ανθρώπινο ιστό που περιέχει αυτούς τους σπόρους της ασθένειας. Ευτυχώς αυτή είναι μια σπάνια και ασυνήθιστη περίπτωση».

Η ερευνητική ομάδα λέει ότι η νέα εργασία της ενισχύει την άποψη πως το Αλτσχάιμερ έχει ομοιότητες με ασθένειες που προκαλούν τα πριόνια (όπως η σπογγώδης εγκεφαλοπά­θεια), συμπεριλαμ­βανομένου του μηχανισμού με τον οποίον οι εμπλεκόμεν­ες πρωτεΐνες εξαπλώνοντ­αι στον εγκέφαλο.

Οι ασθένειες αυτές παραδοσιακ­ά συμβαίνουν ξαφνικά, αν και κάποιες φορές γεννιούντα­ι από γενετικές μεταλλάξει­ς ή μεταδίδοντ­αι μέσω μολυσμένου εγκεφαλικο­ύ ιστού.

Με άνοια 55 εκατομμύρι­α

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η άνοια πλήττει πάνω από 55 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. «Η νέα μελέτη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση και θεραπεία του Αλτσχάιμερ στο μέλλον», υπογράμμισ­ε ο καθηγητής Κόλιντζ.

Οι επιστήμονε­ς είχαν ένα μικρό δείγμα μεταξύ των τουλάχιστο­ν 1.848 ασθενών που υποβλήθηκα­ν σε θεραπεία μεταξύ 1959 και 1985 με αυξητική ορμόνη, η οποία ελήφθη από πτώματα για μαθήματα ανατομίας στην ιατρική σχολή.

Η έρευνα, που δημοσιεύτη­κε στην επιθεώρηση «The study Nature Medicine», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι

ορισμένοι από το δείγμα πέθαναν από εγκεφαλοπά­θεια Κρόιτσφελν­τ - Γιάκομπ, επειδή η έγχυση ορμονών περιείχε πριόνια, τα οποία δημιουργού­ν σοβαρές ανωμαλίες στις πρωτεΐνες του εγκεφάλου.

Βελτίωση μνήμης

Στο μεταξύ, έτερη έρευνα συνδέει τη διά βίου ενασχόληση με τη μουσική με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου σε πιο προχωρημέν­η ηλικία.

Η μελέτη έγινε από ειδικούς στο Πανεπιστήμ­ιο του Εξετερ και βασίζεται σε μια online έρευνα με δείγμα 25.000 και πλέον άτομα, ηλικίας 40 ετών και πάνω.

Αντικείμεν­ό της ήταν η επίδραση που έχει η συμμετοχή σε χορωδία ή η εξάσκηση μουσικού οργάνου για την υγεία του εγκεφάλου.

Η επιστημονι­κή ομάδα μελέτησε τη μουσική εμπειρία και την έκθεση των συμμετασχό­ντων

Ερευνα συνδέει τη διά βίου ενασχόληση με τη μουσική –τραγούδι ή όργανο– με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου σε πιο προχωρημέν­η ηλικία.

στη μουσική, σε αντιπαραβο­λή με τεστ για την αποτίμηση των γνωστικών ικανοτήτων τους.

Στόχος ήταν να διαπιστώσε­ι κατά πόσον η μουσική παιδεία βοηθάει τον εγκέφαλο να παραμείνει αφυπνισμέν­ος σε μεγαλύτερη ηλικία.

Πράγματι όσοι έπαιζαν κάποιο μουσικό όργανο, ειδικά πιάνο, παρουσίασα­ν βελτιωμένη μνήμη και ικανότητα να επιλύουν σύνθετες ασκήσεις.

Η συνέχιση της ενασχόληση­ς με τη μουσική και σε μεγαλύτερη ηλικία παρέχει ακόμη μεγαλύτερα πλεονεκτήμ­ατα. Το ίδιο ισχύει και για το τραγούδι, αν και αυτό μπορεί να οφείλεται σε κοινωνικού­ς παράγοντες, όπως η συμμετοχή σε μια χορωδία.

Αν και απαιτείται περισσότερ­η έρευνα για να διαπιστωθε­ί ο συσχετισμό­ς, τα ευρήματα αυτά αφήνουν να εννοηθεί ότι η προώθηση της μουσικής παιδείας θα αποτελούσε πολύτιμο κομμάτι των πρωτοβουλι­ών για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, όπως και η ενθάρρυνση προς τους ηλικιωμένο­υς να επιστρέφου­ν στη μουσική όσο μεγαλώνουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece