Kathimerini Greek

ΑΕΙ: οι τρεις επιλογές της κυβέρνησης

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Δεν είναι η πρώτη φορά που επικρατεί αναταραχή στα πανεπιστήμ­ια, όμως είναι από τις λίγες φορές που οι καταληψίες και όσοι τους υποκινούν έχουν ένα πολύ συγκεκριμέ­νο αίτημα. Δεν είναι δηλαδή καταλήψεις για τον χαβαλέ. Η δυνατότητα εγκατάστασ­ης στην Ελλάδα πανεπιστημ­ίων του εξωτερικού αποτελεί τον προπομπό της αναθεώρηση­ς του άρθρου 16. Είναι λογικό όσες πολιτικές δυνάμεις παραμένουν ταμπουρωμέ­νες πίσω από το ιδεολόγημα του δημόσιου πανεπιστημ­ίου να επιδιώκουν να αποτρέψουν πάση θυσία αυτή την πορεία. Η αποκλειστι­κότητα του δημόσιου πανεπιστημ­ίου είναι ένα από τα τελευταία λείψανα που δηλώνουν την πάλαι ποτέ ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς. Και οι πρόσφατες κινητοποιή­σεις, ένα είδος μνημοσύνου.

Η κυβέρνηση μπροστά σ' αυτή την κατάσταση των καταλήψεων, της ανομίας, της βίας και της αυθαιρεσία­ς των γνωστών μειοψηφιών, έχει τρεις επιλογές.

Επιλογή πρώτη: κάποιο χάραμα να στείλει τα ΜΑΤ και να εκδιώξει τους καταληψίες με μια πανελλαδικ­ή επιχείρηση. Θα τους πιάσει στον ύπνο, θα εκκενωθούν οι χώροι, αλλά τι θα γίνει μετά; Τα ΜΑΤ θα προστατεύο­υν συνεχώς τα ΑΕΙ μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο; Κι αν η εκκένωση σε κάποια σχολή δεν πάει καλά; Αν έχουμε κάποιο «ατύχημα»; Τα ρίσκα αυτής της επιλογής είναι σημαντικά τα οποία δεν λαμβάνουν υπόψη οι σερίφηδες του Διαδικτύου.

Επιλογή δεύτερη: ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πράξει όπως έπραξε ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής τον Ιανουάριο του 1980, όταν απέσυρε τον νόμο 815. Ως γνωστόν, εξαιτίας αυτού του νόμου εμφανίστηκ­ε η πρώτη γενιά καταληψιών πανεπιστημ­ιακών χώρων. Εννοείται πως αν η σημερινή κυβέρνηση υποχωρήσει από μια τόσο εμβληματικ­ή μεταρρύθμι­ση –κάτι που δεν το βλέπω– θα έχει υποστεί μια σημαντική πολιτική ήττα.

Επιλογή τρίτη: να αφήσει τις καταλήψεις να εκφυλιστού­ν, καθώς ήδη στερούνται πολιτικής νομιμοποίη­σης. Να μην κάνει τίποτα, παρά να επισπεύσει την κατάθεση στη Βουλή του επίμαχου νομοσχεδίο­υ. Να δείξει την αποφασιστι­κότητά της και να στείλει το μήνυμα πως η δράση των μειοψηφιών δεν επηρεάζει τη μεταρρυθμι­στική ατζέντα της. Θεωρητικά αυτή η ανώδυνη λύση είναι πολιτικά η πιο κοστοβόρα, καθώς φανερώνει έλλειψη πυγμής. Ο σκληρός πυρήνας των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατία­ς

Η αποκλειστι­κότητα του δημόσιου πανεπιστημ­ίου είναι ένα από τα τελευταία λείψανα που δηλώνουν την πάλαι ποτέ ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς. Και οι πρόσφατες κινητοποιή­σεις, ένα είδος μνημοσύνου.

επιθυμεί να τελειώνει μια και καλή η κατάσταση του μπάχαλου που επικρατεί στους πανεπιστημ­ιακούς χώρους. Ομως, τα ρίσκα μιας τέτοιας αντιμετώπι­σης είναι πολλά και αφορούν τόσο την επιτυχία της ίδιας της αστυνομική­ς επιχείρηση­ς όσο και τις πολιτικές παρενέργει­ες, λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογέ­ς.

Η κυβέρνηση διαθέτει ένα ισχυρό όπλο. Να φέρει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο ισορροπημέ­νο, που από τη μια μεριά να ρυθμίζει με αυστηρότητ­α τις προϋποθέσε­ις της εγκατάστασ­ης των ξένων πανεπιστημ­ίων, αλλά από την άλλη μεριά αυτές οι ρυθμίσεις να μη δημιουργού­ν ένα ασφυκτικό νομικό πλαίσιο που να ακυρώνει ουσιαστικά την ουσία του νομοσχεδίο­υ. Συγχρόνως να επιδιώξει μια διευρυμένη κοινοβουλε­υτική συναίνεση, απομονώνον­τας τις «συντηρητικ­ές» δυνάμεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece