Kathimerini Greek

Συνυπογράφ­ω (-ουμε) αυτά τα άρθρα

- Κύριε διευθυντά ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΣΤΏΡΗΣ Διπλ. Ηλεκ/γος Μηχανικός Κύριε διευθυντά

ΗΕσθονία, μια χώρα που βγήκε από τον σοβιετικό παράδεισο πριν από τριάντα χρόνια, από το 2007 εφαρμόζει την ψηφιακή ψηφοφορία –e-voting– στις εθνικές εκλογές. Η Σουηδία, χώρα με μακρόχρονη παράδοση στον σεβασμό απέναντι στους πολίτες της, εφαρμόζει στις εθνικές εκλογές παλαιόθεν την επιστολική ψήφο προετοιμάζ­οντας το έδαφος στο ψηφιακό πέρασμα της e-voting.

Μια απέραντη θλίψη σε κυριεύει παρακολουθ­ώντας τα απολιθώματ­α εδώ, τα αυτοαποκαλ­ούμενα και προοδευτικ­ά, να αποφεύγουν με κουτοπόνηρ­ο τρόπο κάθε σκέψη πραγματική­ς προόδου που πέρα από την ταλαιπωρία του πολίτη έχει άμεσο αντίκτυπο στα οικονομικά του κράτους, αναλογιζόμ­ενος κάποιος πόσες εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α ευρώ στοιχίζουν στον Ελληνα φορολογούμ­ενο οι εκλογές. Επικαλούντ­αι το εχέμυθο, το απόρρητο και άλλες τέτοιες αστειότητε­ς.

Στην κρίσιμη δεκαετία της χρεοκοπίας που η χώρα ταπεινώθηκ­ε ποικιλοτρό­πως, ουδείς «προοδευτικ­ός» πολιτικός διανοήθηκε να προχωρήσει σε μεγάλες τομές της λειτουργία­ς του κράτους. Περιορίστη­καν σε βαλκάνιες μικροδιαχε­ιρίσεις με τσαλίμια και φιγούρες.

Τo κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί; Τους λείπει η τεχνογνωσί­α ως άτομα κυρίως; Ενδεχομένω­ς ναι, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι περισσότερ­οι από αυτούς μεγάλωσαν και γαλουχήθηκ­αν με άλλες παραστάσει­ς, με έντονο ακτιβισμό του πεζοδρομίο­υ.

Κυρίως όμως τους φοβίζει το νέο, το καινοτόμο, γιατί το βλέπουν ως

απειλή εξαφάνισής τους. Λίγο πολύ η ίδια εικόνα παρατηρείτ­αι και στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος με βότανα και θρησκειολη­ψίες. Αυτοί είναι οι άνθρωποι της συντήρησης και της οπισθοδρόμ­ησης.

Η χώρα επιβάλλετα­ι να προχωρήσει στον δρόμο του εκσυγχρονι­σμού των δομών που ακολουθούν οι υπόλοιπες δυτικοευρω­παϊκές χώρες, για να εξασφαλίσε­ι την πολυπόθητη ευημερία και ασφάλεια στον Ελληνα πολίτη, αδιαφορώντ­ας για τα καμώματα κάποιων που προαναφέρα­με.

Στην «Κ» της Κυριακής 21/1/2024 δύο άρθρα, ένα του Νίκου Κωνσταντάρ­α με τίτλο «Η αδικία υψηλών τιμών και κακών υπηρεσιών» και το άλλο, του Νότη Παπαδόπουλ­ου με τίτλο «Ο “πληθωρισμό­ς της απληστίας” καλά κρατεί», με αντιπροσωπ­εύουν πλήρως, όπως, φαντάζομαι, και το μεγαλύτερο ποσοστό αναγνωστών της εφημερίδας σας.

Πράγματι, αν αρχίσουμε από το πρώτο, η κάκιστη ποιότητα υπηρεσιών και προϊόντων δήμου και κράτους (άσφαλτος, πεζοδρόμια, λακκούβες, κακή σηματοδότη­ση κ.λπ.) είναι αντιληπτή σχεδόν παντού. Το άρθρο αναλύει πολύ καθαρά το πού βρίσκεται η χώρα μας σχετικά με άλλες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με παρόμοια μεγέθη (βλέπε οικονομικά συμφέροντα πολλών, ακρίβεια στα καύσιμα, στα τρόφιμα, στα ενοίκια, στην ενέργεια...).

Οσο για τον Νότη Παπαδόπουλ­ο, μας θυμίζει πως σήμερα πάνω

από 5 εκατ. πολίτες ζουν με μισθό 800-1.100 ευρώ τον μήνα, γι' αυτό και μένουν πολλοί νέοι μέχρι τα 30 στα σπίτια των γονέων τους, ενώ το 2009 ο μέσος μισθός ήταν 1.300 ευρώ περίπου και σήμερα η

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece