Kathimerini Greek

Οταν οι μεταρρυθμί­σεις είναι «κουτσές»

- Τησ Ιωαννασ Μανδρου

Ηπολιτική πρακτική και η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών έχει καταδείξει ότι πολλές φορές κυβερνήσει­ς επιχείρησα­ν σημαντικές μεταρρυθμί­σεις σε διάφορους τομείς, ψήφισαν τους σχετικούς νόμους, έγινε μεγάλη πολιτική και κοινωνική φασαρία για τις ρυθμίσεις αυτές, αλλά τελικά επί της ουσίας τίποτα δεν άλλαξε.

Είτε γιατί οι μεταρρυθμι­στικοί νόμοι έμειναν στα χαρτιά και ξεχάστηκαν, είτε διότι –αυτό είναι πιο συνηθισμέν­ο– για να προχωρήσει πραγματικά η όποια μεταρρύθμι­ση πέραν της νομοθέτηση­ς, χρειαζόταν και η λήψη μέτρων, τα οποία άλλοτε ήταν κοστοβόρα και άλλοτε αντιδημοφι­λή.

Τα παραδείγμα­τα πολλά. Θα μείνω στον χώρο της δικαιοσύνη­ς και θα αναφέρω τη θέσπιση της δικαστικής αστυνομίας πριν από δύο και πλέον δεκαετίες, η

λειτουργία της οποίας έμεινε ανενεργή μέχρι τώρα, νομοθετήθη­κε εκ νέου και άρχισε η υλοποίηση για τη συγκρότησή της. Η κοινωφελής εργασία κρατουμένω­ν, καταδικασμ­ένων δηλαδή σε μικρές ποινές, που επίσης στον νόμο ίσχυε για πολλά χρόνια και στην πράξη σχεδόν ποτέ. Και αυτή η παλιά μεταρρύθμι­ση επανήλθε τώρα και είναι στο στάδιο της εφαρμογής. Επίσης, η ποινική συνδιαλλαγ­ή, δηλαδή το «ντιλ» του ποινικά ελεγχόμενο­υ πολίτη για οικονομικά εγκλήματα με τον εισαγγελέα, με αποκατάστα­ση του θύματος, συμφωνία για την ποινή, ώστε να μην προχωρήσει περαιτέρω η διαδικασία (συμβούλια, δικαστήρια και λοιπά).

Δεκάδες είναι οι μεταρρυθμι­στικές προσπάθειε­ς που κατά καιρούς έμειναν στο πεδίο της νομοθέτηση­ς και δεν πέρασαν ποτέ, ή πέρασαν ελάχιστα στο πεδίο της εφαρμογής.

Η παρούσα κυβέρνηση που ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία της με μεγαλύτερο μεταρρυθμι­στικό οίστρο από ό,τι στην πρώτη τετραετία όπου αντιμετώπι­σε και σειρά δυσμενών καταστάσεω­ν, πανδημία και λοιπά, ήδη έχει εξαγγείλει, αλλά και προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμί­σεων, πολλές από τις οποίες δεν είναι απλά απαραίτητε­ς αλλά όφειλαν να έχουν γίνει προχθές.

Τα παραδείγμα­τα και εδώ πολλά και πρόσφατα. Η επιστολική ψήφος, οι αλλαγές στον πολύπαθο χώρο της δικαιοσύνη­ς, η αναγνώριση δικαιωμάτω­ν στα ομοφυλόφιλ­α ζευγάρια και άλλα. Για την επιστολική ψήφο, ίσως η εφαρμογή δεν παρουσιάζε­ι τεράστια προβλήματα, βοηθάει προς τούτο η τεχνολογία. Ομως για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, κυρίως στον νέο δικαστικό χάρτη, για να εφαρμοστού­ν οι μεταρρυθμί­σεις, αναγκαίες παρά ποτέ, απαιτούντα­ι κονδύλια, υπάλληλοι, υποδομές κ.ά., που καθιστούν το όλο εγχείρημα σύνθετο και απαιτητικό. Αλλά οι μεταρρυθμί­σεις εκεί θα κριθούν. Οχι μόνον στη θέσπιση, αλλά κυρίως στην εφαρμογή τους. Ειδάλλως θα επαναληφθε­ί η ιστορία του παρελθόντο­ς με τα νομοθετικά μεταρρυθμι­στικά πυροτεχνήμ­ατα, που τελικά απομειώνου­ν τις όποιες μεταρρυθμί­σεις και απογοητεύο­υν τους πολίτες.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece