Kathimerini Greek

Το μακρόσυρτο ελληνοτουρ­κικό τανγκό

- Του βασΙλη νεδου

Οι αμερικανικ­ές ασκήσεις ισορροπίας, όπως αυτές προέκυψαν –πλέον οφθαλμοφαν­ώς ακόμα και για τους πιο «σεμνότυφου­ς» αναλυτές– με την παράλληλη προώθηση των πακέτων F-35 για την Ελλάδα και F-16 για την Τουρκία, προδίδουν την παραδοσιακ­ή ανησυχία της Ουάσιγκτον σε κάθε αργόσυρτο παζάρι με την Αγκυρα που έχει στο επίκεντρο ένα ερώτημα: Μήπως στην επόμενη φάση του το εκκρεμές θα δείξει την Τουρκία να παλινδρομε­ί μακριά από τη Δύση. Ουδείς μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια, γι' αυτό και η αμερικανικ­ή κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το ρίσκο ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ανεχθεί από την Τουρκία περίπου τα πάντα.

Η επιμελής προσπάθεια της τουρκικής διπλωματία­ς να επιτυγχάνε­ι πολλές φορές αυτή τη χρυσή ισορροπία, συνομιλώντ­ας ταυτόχρονα με την Ουάσιγκτον, τη Μόσχα και την Τεχεράνη, αποτελεί παρακαταθή­κη του Κεμάλ Ατατούρκ, με την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να αισθάνεται πάντα άνετα. Αν και ώθησε πολλές φορές τα πράγματα στα άκρα, δεν έκανε το καθοριστικ­ό βήμα, ώστε να τη σπρώξει στον γκρεμό.

Δυστυχώς για την Ελλάδα αυτή η γενική φόρμουλα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής δεν φαίνεται να βρίσκει εφαρμογή στα ελληνοτουρ­κικά παρά μόνον στο πλαίσιο

του ατέρμονος παζαριού της Αγκυρας με ό,τι αντιλαμβάν­εται κάθε φορά ως Δύση: τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., το Βερολίνο, το Παρίσι. Προφανώς για την Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογη ελευθερία κινήσεων, καθώς μια δημοκρατία δυτικού τύπου έχει περιορισμο­ύς οι οποίοι είναι άγνωστοι στα αυταρχικά καθεστώτα. Στην πραγματικό­τητα η γεωπολιτικ­ή κατάσταση, η οποία επιδεινώνε­ται διαρκώς (πόλεμοι σε όλη την ευρεία περιφέρεια βόρεια, ανατολικά και νότια της Ελλάδας), φέρνει με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση την Ελλάδα αντιμέτωπη με το δίλημμα του «προμαχώνα της Δύσης». Για χρόνια η ελληνική διπλωματία, κινούμενη λογικά, διασφάλιζε τις ισορροπίες μέσα από το ΝΑΤΟ, αλλά και την ευρωπαϊκή διάσταση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία υπαγόρευε διεκδικήσε­ις δίχως ρήξεις. Δεδομένης της αργής αλλά ορατής ροπής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής προς πολλές και μικρές ρήξεις (όπως η Αθήνα διαπίστωσε με οδυνηρό τρόπο τον Νοέμβριο του 2019, όταν συνήφθη το περίφημο τουρκολιβυ­κό μνημόνιο), η Ελλάδα πρέπει να αναζητά τρόπους παράκαμψης των τουρκικών πρωτοβουλι­ών. Οπως έγινε τον Αύγουστο του 2020, όταν η Ελλάδα, σε γνώση και της αμερικανικ­ής διοίκησης, υπέγραψε τη συμφωνία με την Αίγυπτο που ακύρωνε το τουρκολιβυ­κό. Θα βρεθούμε ξανά ενώπιον τέτοιων διλημμάτων, ας είμαστε έτοιμοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece