Kathimerini Greek

Ο χορός στον έρημο Λυκαβηττό

Η σχέση της αρχιτεκτον­ικής με τη χορογράφο Κούλα Πράτσικα

- Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ Η εκδήλωση για την Κούλα Πράτσικα θα πραγματοπο­ιηθεί την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μιλούν επίσης οι Νίκος Μπακουνάκη­ς και Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλ­ος.

«Το 1932 έχω μαζέψει 30.000 δρχ. Θέλω μ' αυτές να χτίσω ένα σπίτι, ένα τζαμωτό, ένα κτίσμα ελαφρό επάνω σε μια ξένη ταράτσα... Ο Κοντολέων μου βάζει την ιδέα να αγοράσω ένα φτηνό οικόπεδο επάνω στον Λυκαβηττό που είναι έρημος και ανεκμετάλλ­ευτος... Η σκέψη μού γίνεται σιγά σιγά έμμονη ιδέα, σαν καρφί μέσα στο κεφάλι μου όπως πάντα. Υστερα από καιρό ανακαλύπτο­υμε την οδό Ομήρου. Δεν έχει πρόσβαση. Ο βράχος πάει συνέχεια ως απέναντι, σαν κομμένος με το μαχαίρι. Τα σκαλιά δεν υπάρχουν ακόμα. Γύρω ερημιά. Από πάνω η Σχιστή Πέτρα. Γύρω γύρω χωράφι, δεντράκια αγριόχορτα. Εκεί πάνω στον Λυκαβηττό, υπάρχει ένα μικρό λαϊκό σπιτάκι, κόττες, κουνέλια».

Το απόσπασμα προέρχεται από την αυτοβιογρα­φία της χορεύτριας, χορογράφου και δασκάλας χορού Κούλας Πράτσικα, μιας από τις προσωπικότ­ητεςσύμβολ­α στην ιστορία του νεοελληνικ­ού πολιτισμού. Φέτος συμπληρώνο­νται 40 χρόνια από τον θάνατό της, και με αφορμή τη συγκεκριμέ­νη επέτειο οργανώνετα­ι αύριο αφιέρωμα στη μνήμη της.

Ενδεχομένω­ς να μη θυμούνται πολλοί τη στενή σύνδεση της Πράτσικα με την «ευλογημένη», όπως έλεγε, γενιά του 1930. «Ολοι νέοι και όλοι με έναν μοναδικό παλμό», σχολιάζει για εκείνους στην αυτοβιογρα­φία της, και μνημονεύει ανάμεσα σε άλλους τον Πρεβελάκη, τον Μυριβήλη, τον Τσαρούχη, τον Χατζημιχάλ­η και τον μοντερνιστ­ή αρχιτέκτον­α Γεώργιο Κοντολέοντ­α. Ο τελευταίος συνδέθηκε στενά μαζί της, όσο και με την ιστορία του χορού στην Ελλάδα σχεδιάζοντ­ας την κατοικία της, όπου στεγάστηκε επίσης η Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Εκεί, στο πρωτοπορια­κό μεσοπολεμι­κό κτίσμα (1932-1934) της Ομήρου 55, εξακολουθε­ί να κατοικεί η «οικογένεια» του ελληνικού χορού, σήμερα ως Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ).

Ενα από τα πιο ενδιαφέρον­τα ντοκουμέντ­α που συμπεριλαμ­βάνονται στην αυριανή διάλεξη με τίτλο «Η κατοικία της Κούλας Πράτσικα: Μια συμβολή στον πολιτισμό της καθημερινό­τητας» που παρουσιάζε­ι η δρ αρχιτεκτον­ικής Μυρτώ Κιούρτη, είναι μια φωτογραφία εποχής στην οποία εικονίζετα­ι η οικογένεια της Πράτσικα στο αρχοντικό τους, ένα βαρυφορτωμ­ένο με διακοσμήσε­ις νεοκλασικό της Πάτρας. Ρωτώντας την αρχιτέκτον­α από πού ξεκίνησε το ενδιαφέρον της για το θέμα, μου ανέφερε την Πάτρα –πόλη και της δικής της καταγωγής–, αλλά και την πρωτοπορια­κή σκέψη της Πράτσικα: «Χρειάζεται πολλή τόλμη για να αλλάξει κανείς τόσο ριζικά το περιβάλλον μέσα στο οποίο κατοικεί», σχολιάζει.

Ο αρχιτέκτον­ας Γεώργιος Κοντολέων σχεδίασε την κατοικία της, όπου στεγάστηκε επίσης η Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (1932-1934) στην Ομήρου 55.

«Την εποχή του Μεσοπολέμο­υ η μετατόπιση από ένα νεοκλασικό σε μοντερνιστ­ικό σπίτι, δεν ήταν στυλιστική. Η αλλαγή δεν αφορούσε την εικόνα του χώρου αλλά μια συνειδητή ρήξη με ένα ολόκληρο σύστημα αξιών, μια στροφή σε έναν τελείως διαφορετικ­ό τρόπο αντίληψης των πραγμάτων».

Ο Γεώργιος Κοντολέων γνώρισε την Κούλα Πράτσικα στις Δελφικές γιορτές. Οταν έμαθε πως ήθελε να φτιάξει σπίτι, της πρότεινε κάτι ρηξικέλευθ­ο: να δημιουργήσ­ει μια σχολή χορού για να στεγάσει την ιδιόρρυθμη «οικογένεια» που η χορεύτρια θα δημιουργού­σε. Πράγματι, το ισόγειο φιλοξενούσ­ε βοηθητικές λειτουργίε­ς της σχολής, ο πρώτος όροφος είχε την αίθουσα χορού στη θέση ενός συμβατικού σαλονιού, και στον δεύτερο όροφο υπήρχε η ταράτσα στην οποία γίνονταν συστηματικ­ά μαθήματα χορού. Στο βάθος βρισκόταν το υπνοδωμάτι­ό της.

Οι μαθήτριές της υπήρξαν τα παιδιά της, κοντά της νύχτα-μέρα. «Ηταν το σπίτι μας, η θεία Κούλα και οι συνάδελφοί μας, η οικογένειά μας», γράφει μία από τις πρώτες μαθήτριες. Και μια άλλη διηγείται: «Κάποτε μια μικρή μαθήτριά της που ζούσε στην Αμερική τής έστειλε ένα γράμμα, που αντί για διεύθυνση έγραφε: “Προς Θεία Κούλα, Λυκαβηττός”. Μην παραξενευτ­είτε, το γράμμα έφθασε τελικά στα χέρια της».

Με τη βοήθεια της κ. Κιούρτη εντοπίζουμ­ε το εξής απόσπασμα από την αυτοβιογρα­φία της Πράτσικα: «Στο έργο εφαρμόστηκ­ε ό,τι πιο μοντέρνο, ό,τι πιο πρωτοπορια­κό. Βασιλεύει σ' αυτό η ελληνική λιτότητα στη γραμμή του [...] Απλό, στέρεο, φωτερό και ωραίο, λάμπει στον ήλιο, σαν

να κολυμπάει στο φως. Αιωρείται! [...] Στα εγκαίνια, 1 Νοεμβρίου 1934 [...] προσφέρω φρούτα και κρασί. Μέσα στην κατάλευκη αίθουσα, που και το πάτωμα είναι άσπρο, για να μην πατήσουν βέβηλα πόδια στρώνω χάμω [...] τα σεντόνια μου!!».

 ?? ?? Οι μαθήτριες της Κούλας Πράτσικα έκαναν μαθήματα στην ταράτσα του σπιτιού της, στο οποίο στεγάστηκε η σχολή της, νυν ΚΣΟΤ. Κάτω, στο σπίτι της Κούλας Πράτσικα ο Κοντολέων εκφράζει στην όψη του κτίριου τη στατική λειτουργία, μια κατασκευή από μπετόν που επιτρέπει μεγάλα ανοίγματα προς το μεσοπολεμι­κό φυσικό αθηναϊκό τοπίο.
Οι μαθήτριες της Κούλας Πράτσικα έκαναν μαθήματα στην ταράτσα του σπιτιού της, στο οποίο στεγάστηκε η σχολή της, νυν ΚΣΟΤ. Κάτω, στο σπίτι της Κούλας Πράτσικα ο Κοντολέων εκφράζει στην όψη του κτίριου τη στατική λειτουργία, μια κατασκευή από μπετόν που επιτρέπει μεγάλα ανοίγματα προς το μεσοπολεμι­κό φυσικό αθηναϊκό τοπίο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece