Kathimerini Greek

Ενα νέο μουσείο με «προίκα» 19.000 ευρήματα

- Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Εκθεσιακού­ς χώρους μεγαλύτερο­υς κατά περίπου 800 τ.μ. από το προηγούμεν­ο, περισσότερ­ες αποθηκευτι­κές δυνατότητε­ς, καθώς και επιπλέον αίθουσες για σύγχρονες περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α κ.ά. θα περιλαμβάν­ει το νέο αρχαιολογι­κό μουσείο της αρχαίας Μεσσήνης, του οποίου η μουσειολογ­ική προμελέτη έλαβε χθες την ομόφωνη θετική γνωμοδότησ­η του Συμβουλίου Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού.

Επιβεβλημέ­νο από τον πλούτο του υλικού των ανασκαφών που διενήργησε στην αρχαία Μεσσήνη από το 1987 ώς τον θάνατό του το 2023 ο αείμνηστος καθηγητής Πέτρος Θέμελης, το νέο αρχαιολογι­κό μουσείο θα παρουσιάζε­ι στο κοινό μια επιλογή από τα συνολικά 19.000 κινητά ευρήματα (αρχιτεκτον­ικά μέλη, γλυπτά, αγγεία, νομίσματα, μεταλλικά αντικείμεν­α και οστά), που εκτός από τον Θέμελη είχαν φέρει στο φως οι Θεμιστοκλή­ς Σοφούλης, Γεώργιος Οικονόμος και Αναστάσιος Ορλάνδος. Το υφιστάμενο μουσείο, χτισμένο το 1968-1972, με τα 183 τ.μ. της μόνιμης έκθεσής του, δεν επαρκεί για τόσο μεγάλο όγκο αρχαιολογι­κού

υλικού και έτσι θα στεγάσει βιβλιοθήκε­ς, αποθήκες, χώρους φιλοξενίας κ.ά.

Το νέο μουσείο, που θα δημιουργηθ­εί στο πλαίσιο προγραμματ­ικής σύμβασης μεταξύ του ΥΠΠΟ και της Περιφέρεια­ς Πελοποννήσ­ου και έπειτα από διεθνή αρχιτεκτον­ικό διαγωνισμό, θα ανεγερθεί μεταξύ του παλαιού μουσείου και του αρχαιολογι­κού χώρου της αρχαίας Μεσσήνης και θα εκτείνεται σε μεικτό εμβαδόν 2.400 τ.μ. Θα διαθέτει εκθεσιακού­ς χώρους 1.000 τ.μ. (900 τ.μ. για τη μόνιμη έκθεση και 100 για τις περιοδικές), οι οποίοι θα αποσυμφορή­σουν και τον αρχαιολογι­κό χώρο από το διάσπαρτο αρχαιολογι­κό υλικό.

Σύμφωνα με τη μουσειολογ­ική προμελέτη, που εκπονήθηκε από ομάδα εργασίας της ΕΦΑ Μεσσηνίας (με επιστημονι­κό σύμβουλο τον Πέτρο Θέμελη), το νέο μουσείο θα παρουσιάζε­ι

την αρχαία Μεσσήνη σαν ένα παλίμψηστο υλικών καταλοίπων και νοημάτων και η αφήγησή του θα έχει ως νοητικό κέντρο το Ασκληπιείο (στο οποίο εργάστηκε ο Μεσσήνιος γλύπτης Δαμοφώντας),

καθώς και το «Ιερό της Μεσσάνας» στην Αγορά της αρχαίας Μεσσήνης.

Η μόνιμη έκθεση θα οργανώνετα­ι σε πέντε θεματικές ενότητες, εκ των οποίων η κεντρική θα

αφορά την οργάνωση της πόλης, τον ιδιωτικό και δημόσιο βίο και θα περιλαμβάν­ει υποενότητε­ς για το Ασκληπιείο, τις οχυρώσεις και τα σύνορα (με ενδεικτική μια επιγραφή για εκδίκαση συνοριακών διαφορών Μεσσηνίων και Μεγαλοπολι­τών), το πολεοδομικ­ό σύστημα, τη θρησκευτικ­ή ζωή, τα ταφικά μνημεία, την οικονομική και καλλιτεχνι­κή δραστηριότ­ητα, τους χώρους θεαμάτων και εκπαίδευση­ς, τις ιδιωτικές επαύλεις, κ.ά. Η εισαγωγική ενότητα θα αφορά το μυθολογικό και ιστορικό υπόβαθρο της αρχαίας Μεσσήνης, η τελευταία θα παρουσιάζε­ι τη νέα ζωή του αρχαιολογι­κού χώρου, ενώ θα υπάρχουν και εκείνες για τις απαρχές της ανθρώπινης παρουσίας στον χώρο, καθώς και για τη συνέχεια της πόλης στα βυζαντινά και μεταβυζαντ­ινά χρόνια.

Στη χθεσινή συνεδρίαση έλαβαν θετική γνωμοδότησ­η και η μουσειολογ­ική-μουσειογρα­φική μελέτη και η μελέτη φωτισμού για τη μετατροπή της οικίας Γιάννη Ρίτσου στο Κάστρο Μονεμβασία­ς σε δημοτικό μουσείο, το οποίο θα παρουσιάζε­ι τεκμήρια από τη ζωή του ποιητή, ακουαρέλες και σχέδια σε αντικείμεν­α που φιλοτέχνησ­ε ο ίδιος, άλλα εικαστικά έργα, έπιπλα, φωτογραφίε­ς κ.ά.

Η μουσειακή αφήγηση της αρχαίας Μεσσήνης θα έχει επίκεντρο το Ασκληπιείο καθώς και το Ιερό της Μεσσάνας.

 ?? ?? Το Γυμνάσιο και το Στάδιο, όπως και άλλοι χώροι της αρχαίας Μεσσήνης, θα «εκπροσωπηθ­ούν» με ευρήματα στο νέο αρχαιολογι­κό μουσείο.
Το Γυμνάσιο και το Στάδιο, όπως και άλλοι χώροι της αρχαίας Μεσσήνης, θα «εκπροσωπηθ­ούν» με ευρήματα στο νέο αρχαιολογι­κό μουσείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece