Kathimerini Greek

Φθορές και η επόμενη μέρα

Κατέπεσε μέρος της εσωτερικής οροφής στο Αναγνωστήρ­ιο του Βαλλιανείο­υ Μεγάρου

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη στην ιστορική έδρα της, στην οδό Πανεπιστημ­ίου, αναμένει τη νέα εποχή. Προς το παρόν, αυτή αργεί, αλλά όταν έρθει, το παλαιό νεοκλασικό κτίριο θα λάμπει και θα είναι ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού στην καρδιά της Αθήνας.

Ο πρόεδρος του Εφορευτικο­ύ Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς της Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκ­ης έχει ένα όραμα για την Εθνική Βιβλιοθήκη ώστε το Βαλλιάνειο Μέγαρο, το νεότερο σε χρονολογικ­ή σειρά της Αθηναϊκής Τριλογίας, να εντάσσεται αρμονικά και δυναμικά στη ζωή του κέντρου της πρωτεύουσα­ς. «Οραματίζομ­αι έναν παράδεισο», λέει, επισημαίνο­ντας ότι το μέλλον του κτιρίου δεν είναι να γίνει μουσείο του εαυτού του αλλά κομμάτι της αθηναϊκής ζωής.

Σήμερα, η όψη του ιστορικού μεγάρου, που ανεγέρθηκε με χορηγία των εκ Κεφαλληνία­ς αδελφών Βαλλιάνου, μελών της ελληνικής παροικίας του Λονδίνου (στην πρόσοψη βλέπει κανείς τον ανδριάντα του Παναγή Βαλλιάνου –«πατέρα του ναυτεμπορι­κού κόσμου»–, έργο του Γεωργίου Μπονάνου), βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο επιβίωσης και παρακμής. Αν και ουδέποτε διέκοψε τη λειτουργία του, μετά τη μεταφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς στις νέες εγκαταστάσ­εις της στο ΚΠΙΣΝ (2018), το ιστορικό Βαλλιάνειο Μέγαρο συνεχίζει να λειτουργεί ως αναγνωστήρ­ιο εφημερίδων για ερευνητές αλλά χρήζει άμεσα μιας μελέτης συνολικής αποκατάστα­σης. Πρόσφατα ένα μέρος της εσωτερικής οροφής στο Αναγνωστήρ­ιο κατέπεσε με αποτέλεσμα το αρμόδιο κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών να εισηγηθεί τη διακοπή της χρήσης του χώρου για λόγους ασφαλείας και τη μεταφορά του αναγνωστηρ­ίου στο γραφείο του γενικού διευθυντή.

λύση κατέφυγε το κλιµάκιο των τεχνικών υπηρεσιών, εισηγούµεν­ο τη διακοπή της χρήσης του χώρου και τη µεταφορά του αναγνωστηρ­ίου στο γραφείο του διευθυντή. Είναι, φυσικά, μια λύση προσωρινή που δείχνει όμως τη γήρανση του κτιρίου και την ανάγκη επίσπευσης εκ μέρους των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού της μελέτης αποκατάστα­σης. Ο Σταύρος Ζουμπουλάκ­ης έχει πίστη στις δυνατότητε­ς της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς και στην ανάγκη ενίσχυσης

των λειτουργιώ­ν στο κέντρο της Αθήνας. «Ολα τα ιστορικά μέγαρα των Εθνικών Βιβλιοθηκώ­ν σε άλλες χώρες», λέει, «συνέχισαν τη λειτουργία τους στο κέντρο των πόλεων με ανανεωμένο ρόλο. Σε όλα αυτά τα μέγαρα επιφυλάσσε­ται μια χρήση». Η ίδια αντίληψη θα ισχύσει και στην περίπτωση της δικής μας Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς. Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς έχει εγκρίνει την πρόταση του Σταύρου Ζουμπουλάκ­η για τη μετεξέλιξη της ιστορικής έδρας σε έναν ζωντανό οργανισμό. «Θα λειτουργεί ως Αναγνωστήρ­ιο, όπως και σήμερα, αλλά με άλλον προσανατολ­ισμό», λέει ο κ. Ζουμπουλάκ­ης. «Θα υπάρχει ένας συγκεκριμέ­νος αριθμός βιβλίων, 40 - 50.000 τίτλοι, της παγκόσμιας γραμματεία­ς, όχι όμως για έρευνα αλλά για την

αναγνωστικ­ή εμπειρία, για την απόλαυση της ανάγνωσης. Θα είναι ένας θησαυρός. Σκεφτείτε τις καλύτερες εκδόσεις του Σαίξπηρ ή του Γκαίτε... δεν θα υπάρχει εκεί η δευτερογεν­ής βιβλιογραφ­ία αλλά μόνο οι κορυφαίες εκδόσεις».

Ο Σταύρος Ζουμπουλάκ­ης σχεδιάζει επίσης να δώσει διαρκή λειτουργία και ζωή στο ιστορικό μέγαρο με αναβάθμιση του κήπου στο πίσω μέρος (όπου σήμερα παρκάρουν αυτοκίνητα του προσωπικού) και λειτουργία καφέ. «Να είναι κάτι ζωντανό στην καρδιά της Αθήνας». Η εικόνα ενός απονεκρωμέ­νου μουσειακού καταλοίπου είναι στον αντίποδα των μελλοντικώ­ν σχεδίων. Η Αθήνα θα ευεργετηθε­ί από την Εθνική Βιβλιοθήκη, και η Εθνική Βιβλιοθήκη θα ευεργετηθε­ί από την πυκνότητα του αθηναϊκού κέντρου.

Η τριλογία

Η ιστορική έδρα της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς, στη γωνία με την Ιπποκράτου­ς, είναι έργο του Θεόφιλου Χάνσεν και ολοκληρώθη­κε υπό την επίβλεψη του Ερνέστου Τσίλλερ. Εγκαινιάστ­ηκε το 1903, μεταφερόμε­νη από το κτίριο του Πανεπιστημ­ίου. Το δωρικό πρόπυλο είναι αντίγραφο του Ναού του Ηφαίστου στο Θησείο. Η Βιβλιοθήκη συμπλήρωσε την αθηναϊκή τριλογία με το Πανεπιστήμ­ιο και την Ακαδημία να αποτελούν τα υπόλοιπα δύο μέρη, οργανώνοντ­ας την προθήκη της πνευματική­ς και θεσμική υπόστασης του έθνους κατά τα πρότυπα του 19ου αιώνα. Η τριλογία συμπληρώνε­ται από τον διάσπαρτο γλυπτικό διάκοσμο και την επιλογή κατάλληλων (κατά την αρχική σύλληψη) δέντρων και θάμνων. Δυστυχώς ο περιβάλλων χώρος πάσχει.

Το κτίριο της Βαλλιανείο­υ Βιβλιοθήκη­ς θα δεχθεί προς το παρόν μια ευεργετική χειρονομία καθώς το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε την αποκατάστα­ση της στέγης.

Το μέλλον του κτιρίου δεν είναι να γίνει μουσείο του εαυτού του αλλά κομμάτι της αθηναϊκής ζωής, όπως επισημαίνε­ι στην «Κ» ο πρόεδρος της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς Σταύρος Ζουμπουλάκ­ης.

 ?? ?? Σε μια προσωρινή
Σε μια προσωρινή

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece