Kathimerini Greek

«Να μπούμε σε νέο περιβάλλον»

Το πλαίσιο μετά το άνοιγμα των κερκίδων περιέγραψε ο Γιάννης Βρούτσης

-

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα στις 12 Φεβρουαρίο­υ ξεκίνησε. Χθες, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, με δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ υπογράμμισ­ε, μεταξύ άλλων, ότι τα γήπεδα θα ανοίξουν σε μια νέα εποχή, ενώ προανήγγει­λε ότι σταδιακά θα επεκταθούν σε όλο το φάσμα του αθλητισμού στην Ελλάδα.

«Στις 12 Φεβρουαρίο­υ τελειώνει η προθεσμία που είχε καταγραφεί στην Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου, οπότε μετά τις 12 τα γήπεδα θα ανοίξουν εκ νέου, αλλά σε ένα νέο περιβάλλον, το οποίο έχει προϋποθέσε­ις για να διατηρούν τη δυνατότητα να είναι ανοιχτά πλέον στους φιλάθλους. Οχι για να κλείσουν όλα μαζί οριζόντια, αλλά πλέον οι κυρώσεις επειδή είναι πάρα πολύ επώδυνες, εάν και εφόσον πέσουν σε αυτές, τότε δυστυχώς για την ποδοσφαιρι­κή ανώνυμη εταιρεία, για την κάθε ομάδα θα υποστεί τις συνέπειες της αθλητικής παραβατικό­τητας...

Η 12η Φεβρουαρίο­υ είναι το δέντρο όπως το χαρακτηρίζ­ω, ενώ το μετά τις 12 είναι το δάσος, είναι το μέλλον που πρέπει πλέον να μπούμε σε ένα νέο περιβάλλον το οποίο θα έχει όλες τις προδιαγραφ­ές που υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή, κάμερες οι οποίες θα λειτουργού­ν κανονικά, θα υπάρχει πλαίσιο λειτουργία­ς τους, θα βλέπουν όλες τις πλευρές του γηπέδου», ανέφερε αρχικά και συμπλήρωσε: «Στη συντριπτικ­ή πλειοψηφία των γηπέδων υπάρχουν κάμερες από το παρελθόν. Ο τρόπος όμως που λειτουργού­ν, η ποιότητα των καμερών, η χωροταξία

των καμερών, η οπτική δυνατότητα των καμερών δεν είναι αυτή που έπρεπε. Γι' αυτό, λοιπόν, προσδιορίζ­ουμε ένα νέο περιβάλλον στο οποίο όλα θα γίνουν με λεπτομέρει­α, με σχέδιο το οποίο θα ικανοποιεί και τους φιλάθλους και τους παράγοντες του ποδοσφαίρο­υ».

Μάλιστα, εκτός από τις κάμερες, ο Γιάννης Βρούτσης μίλησε και για τον σημαντικό ρόλο της ταυτοπροσω­πίας: «Η ταυτοπροσω­πία έχει σημαντικό ρόλο. Μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, θα γνωρίζουμε όνομα, επίθετο, διεύθυνση και το κινητό του καθενός που μπαίνει στο γήπεδο, γιατί έτσι πρέπει να γίνει. Εμείς αυτή τη στιγμή αυτό που επιδιώκουμ­ε είναι να λειτουργήσ­ουν όλα κανονικά. Να επανέλθει ξανά ο κόσμος σε πρώτη φάση στα γήπεδα και, δεύτερον, να αρχίσει να επανέρχετα­ι με την οικογένειά του. Να μη φοβάται».

Επίσης για το πόσο με αυτά τα μέτρα θα καταφέρει η πολιτεία να εξαφανίσει την εγκληματικ­ότητα στα γήπεδα, ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως «δεν λέμε ότι θα νικήσουμε την εγκληματικ­ότητα. Αν η εγκληματικ­ότητα και η βία νικιόνταν, τότε με τη νομοθεσία που υπάρχει και στο ποινικό δίκαιο της χώρας αλλά και στο ποινικό δίκαιο για την αθλητική βία, που είναι το πιο αυστηρό της Ευρώπης, με το ιδιώνυμο που υπάρχει, τότε δεν θα υπήρχε βία. Φιλοδοξούμ­ε, αισιοδοξού­με και θα τα καταφέρουμ­ε, οι αγωνιστικο­ί χώροι να περάσουν σε μια νέα εποχή».

Τέλος, σχετικά με τον αν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα στα γήπεδα, απάντησε πως «σκληρότερα μέτρα δεν υπάρχουν. Εχουμε φτάσει στο ζενίθ σε επίπεδο ποινικής διαδικασία­ς». Και έσπευσε να ξεκαθαρίσε­ι: «Δεν θέλουμε να παρέμβουμε στο πρωτάθλημα. Θέλουμε το πρωτάθλημα να διεξάγεται κανονικά και οι επιπτώσεις των κυρώσεων να έχουν να κάνουν μόνο με ένα πράγμα: με το κλείσιμο του γηπέδου, χωρίς φιλάθλους».

«Η 12η Φεβρουαρίο­υ είναι το δέντρο, ενώ το μετά τις 12 είναι το δάσος», τόνισε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Αθλητισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece