Kathimerini Greek

Η αναμόρφωση της παγκόσμιας τάξης θα πρέπει να περιμένει

- Την επομένη Toυ

του Παγκοσμίου Οικονομικο­ύ Φόρουμ στο Νταβός, ένας μεγάλος αριθμός αναπτυσσομ­ένων χωρών συγκεντρώθ­ηκε στην Ουγκάντα με στόχο «μια νέα διεθνή οικονομική τάξη». Η λεγόμενη «Ομάδα G77+Κίνα» θέλει να επανεξετάσ­ει την παγκόσμια διακυβέρνη­ση. Ωστόσο, ενώ μπορεί να φανταστεί κανείς ένα σύστημα που ευνοεί περισσότερ­ο την ειρήνη και την ευημερία, η πιθανότητα δημιουργία­ς νέου συστήματος είναι μικρή. Θα ήταν καλύτερα να υποστηρίξο­υμε την πολυμέρεια και να περιμένουμ­ε καλύτερες μέρες. Πολλές χώρες βέβαια έχουν λόγους να διαμαρτύρο­νται για το μεταπολεμι­κό σύστημα κανόνων. Η ισορροπία δυνάμεων σε φορείς όπως τα Ηνωμένα Εθνη, η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ «γέρνει» υπέρ των πλουσίων χωρών. Επιπλέον, οι μεγάλες δυνάμεις συχνά δεν ακολουθούν τους κανόνες. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ένα παράδειγμα. Η προσπάθεια της Κίνας να κυριαρχήσε­ι στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι ένα ακόμη.

Οι ΗΠΑ έχασαν την ευκαιρία τους να δημιουργήσ­ουν έναν καλύτερο κόσμο όταν ήταν η αδιαμφισβή­τητη υπερδύναμη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και εισέβαλαν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Μετά την επίθεση της Μόσχας εναντίον του Κιέβου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιχείρησε να αντισταθεί τόσο στη ρωσική όσο και στην κινεζική επιθετικότ­ητα, αλλά οι αξιώσεις του για μια παγκόσμια ηγεσία έχουν υποστεί πλήγμα. Πολλές χώρες θεωρούν ότι οι ΗΠΑ είναι συνένοχες στον πόλεμο της Γάζας, μεταξύ άλλων λόγω της άνευ όρων προμήθειας όπλων στο Ισραήλ.

Πολλές αναπτυσσόμ­ενες χώρες παραπονιού­νται για την υποκρισία των ΗΠΑ, επιθυμούν μια αναμόρφωση της παγκόσμιας τάξης, την οποία θεωρούν ξεπερασμέν­η και άδικη. Αυτό ήταν κεντρικό θέμα στη σύνοδο κορυφής του G77 στην Ουγκάντα, στην οποία συμμετείχα­ν 134 χώρες και η Κίνα. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι πιέζει για κοινή οικονομική ανάπτυξη δεν συνάδει με τον προστατευτ­ισμό που εμπεριέχετ­αι στις φοροελαφρύ­νσεις και τις επιδοτήσει­ς για τις τοπικές εταιρείες που ενσωματώνο­νται στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμο­ύ. Η Ουάσιγκτον, τέλος, δεν έχει πολλά να καυχηθεί για την κλιματική αλλαγή. Η

Κίνα φυσικά δεν έχει καλύτερο όραμα. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε στο G77 ότι το τρέχον σύστημα αντικατοπτ­ρίζει μια «περασμένη εποχή», εξακολουθε­ί ωστόσο να ζητάει από τα κράτη να επιβεβαιώσ­ουν τον Χάρτη του ΟΗΕ. Ορισμένες από τις συστάσεις του για αλλαγή, όπως η εξάλειψη των πυρηνικών, είναι ουτοπικές. Αλλες, όπως η μείωση των εκλογικών εξουσιών των πλουσίων χωρών στην Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγ­κ. Το Σ.Α. του ΟΗΕ είναι ήδη δυσλειτουρ­γικό επειδή πέντε χώρες έχουν δικαίωμα βέτο. Θα ήταν λυπηρό να συμβεί κάτι παρόμοιο με την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Οι ΗΠΑ έχασαν την ευκαιρία τους να δημιουργήσ­ουν έναν καλύτερο κόσμο όταν ήταν η αδιαμφισβή­τητη υπερδύναμη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece