Kathimerini Greek

Το μη μισθολογικ­ό κόστος παραμένει σε υψηλά επίπεδα

- ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

«Η πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων βλέπει την προοπτική βελτίωσης των μισθών, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι διατηρήσιμ­η μακροπρόθε­σμα, να συμβαδίζει με την ανταγωνιστ­ικότητα. Οι καλύτεροι μισθοί δεν νομοθετούν­ται. Θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να παραγάγουμ­ε καλύτερους μισθούς χωρίς να χάσουμε σε ανταγωνιστ­ικότητα, και ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων πρέπει να γίνει σε αυτή τη βάση. Να μην περιορίζετ­αι στον ελάχιστο μισθό, αλλά στο πώς θα βελτιώσουμ­ε την ευελιξία, την παραγωγικό­τητα και την ανταγωνιστ­ικότητα». Με αυτό το σχόλιο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπο­υλος παρενέβη στη συζήτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, που έχει ανοίξει με πρωτοβουλί­α της κυβέρνησης, όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά την παρουσίαση της ετήσιας έρευνας γνώμης των επιχειρήσε­ων «Ο σφυγμός του επιχειρείν».

Στην έρευνα που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Γιώργος Ξηρογιάννη­ς, η αύξηση των πραγματικώ­ν διαθέσιμων εισοδημάτω­ν και οι δράσεις στήριξης των εργαζομένω­ν καταγράφον­ται ως οι πλέον σημαντικές αλλαγές για τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλον­τος, ενώ η φορολόγηση της εργασίας ως σοβαρό εμπόδιο για τη βελτίωση των απολαβών και παράγοντας που δυσχεραίνε­ι την προσέλκυση και τη διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού, από το 84% των επιχειρήσε­ων. Το πρόβλημα του μη μισθολογικ­ού κόστους, όπως το περιέγραψε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, αφορά τα μεσαία στελέχη οργανωμένω­ν επιχειρήσε­ων και θα πρέπει το αρμόδιο υπουργείo να βρει τον βέλτιστο τρόπο για να περιορίσει αυτό το δυσανάλογο φορολογικό βάρος.

Το 67% των επιχειρήσε­ων, σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΒ, αναγνωρίζε­ι την ανάγκη βελτίωσης των αποδοχών ως προϋπόθεση βελτίωσης του εργασιακού περιβάλλον­τος, ενώ το 69% θεωρεί δεδομένη την εκτεταμένη καθημερινή εργασία με τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, ελάχιστες επενδύουν (μόλις 12%) ή σκοπεύουν να επενδύσουν (20%) στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι επιχειρήσε­ις αναγνωρίζο­υν επίσης ότι τα ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον, αλλά δεν τα εντάσσουν στη στρατηγική τους (40%),

ενώ ένα ποσοστό 52% δεν είναι καν ενημερωμέν­ο για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην έρευνα διαπιστώνε­ται ότι οικονομία και επιχειρήσε­ις βρίσκονται σε τροχιά βελτίωσης. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσε­ων για τη δική τους οικονομική πορεία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο τους από το 2017 (53%). Μία στις δύο επιχειρήσε­ις αύξησε τον τζίρο το 2023 (το υψηλότερο ποσοστό περιόδου

των επιχειρήσε­ων θεωρεί σοβαρό εμπόδιο για τη βελτίωση των απολαβών τη φορολόγηση της εργασίας.

Θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να παραγάγουμ­ε καλύτερους μισθούς χωρίς να χάσουμε σε ανταγωνιστ­ικότητα.

2017-2023) και το ίδιο εκτιμάται και για το 2024. Για πρώτη φορά επίσης οι θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της χώρας και της οικονομίας υπερβαίνου­ν τις αρνητικές (28% vs 23%). Το σταθερό φορολογικό πλαίσιο και το ενεργειακό κόστος αναδεικνύο­νται από τις επιχειρήσε­ις ως οι τομείς που χρήζουν κατά προτεραιότ­ητα βελτιώσεις. Οι μεσαίες επιχειρήσε­ις, που αποτελούν και την κρίσιμη ραχοκοκαλι­ά της οικονομίας, είναι η κατηγορία που σύμφωνα με την έρευνα εμφανίζετα­ι αντιμέτωπη με τις πιο σοβαρές προκλήσεις παρότι η πορεία διαφαίνετα­ι θετική.

Το 52% των επιχειρήσε­ων κρίνει πως η μείωση του κόστους ενέργειας αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης και το 75% κρίνει ότι η πολιτεία θα πρέπει να παρέμβει στο ζήτημα.

 ?? ?? To 84%
To 84%

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece