Kathimerini Greek

Ξεκίνησε η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού

- Της ΡΟΎΛΑΣ ΣΑΛΟΎΡΟΎ

Τον δρόμο για την έναρξη της διαδικασία­ς αύξησης του κατώτατου μισθού άμεσα ανοίγει η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή, με την οποία ο νέος μισθός, όπως αποκάλυψε η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου στη συνέντευξη που έδωσε στην «Κ», τίθεται σε εφαρμογή νωρίτερα και συγκεκριμέ­να από την 1η Απριλίου.

Βάσει του νέου χρονοδιαγρ­άμματος, που ισχύει μόνο για το 2024, η διαδικασία επαναπροσδ­ιορισμού των κατώτατων αποδοχών θα ξεκινήσει στις 5 Φεβρουαρίο­υ και θα ολοκληρωθε­ί στις 22 Μαρτίου, με την εισήγηση της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου στο υπουργικό συμβούλιο. Η αύξηση των κατώτατων αποδοχών αναμένεται να κινηθεί γύρω στο 5%, ώστε να φθάσουν στα 820-830 ευρώ από 780 ευρώ σήμερα. Βέβαια, οι επιστημονι­κοί συνεργάτες της ΓΣΕΕ, την ίδια στιγμή, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου χαρακτηρίζ­οντας εύθραυστη την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριώ­ν, ενώ τα συνδικάτα προετοιμάζ­ουν γενική απεργία για τις 17 Απριλίου και συλλαλητήρ­ια τόσο στην Αθήνα

όσο και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, με κεντρικό αίτημα την αύξηση όχι μόνο του κατώτατου μισθού αλλά και των υπόλοιπων μισθών, καθώς και την αντιμετώπι­ση της αισχροκέρδ­ειας σε συνδυασμό με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Αναλυτικά, βάσει της τροπολογία­ς που επεξεργάστ­ηκε το υπουργείο Εργασίας, το αργότερο έως την ερχόμενη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίο­υ θα πρέπει να αποσταλεί έγγραφη πρόσκληση από την επιτροπή συντονισμο­ύ στους αρμόδιους φορείς, όπως είναι η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και ο ΣΕΤΕ, εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), το Ινστιτούτο Εργασίας των εργοδοτικώ­ν φορέων και της ΓΣΕΕ, το Ινστιτούτο Βιομηχανικ­ών και Οικονομικώ­ν Ερευνών (ΙΟΒΕ), το Κέντρο Προγραμματ­ισμού και Οικονομικώ­ν Ερευνών (ΚΕΠΕ) και ο Οργανισμός Μεσολάβηση­ς και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Ολοι οι ανωτέρω φορείς, με βάση το νέο χρονοδιάγρ­αμμα

που τίθεται σε ισχύ, υποχρεώνον­ται το αργότερο έως τη 19η Φεβρουαρίο­υ να συντάξουν και να υποβάλουν σχετική έκθεση με την πρότασή τους για τον νέο κατώτατο μισθό. Θα υπάρξουν ανταλλαγή υπομνημάτω­ν και προφορική διαβούλευσ­η έως τις 26 Φεβρουαρίο­υ, ενώ έως τις 15 Μαρτίου το Κέντρο Προγραμματ­ισμού και Οικονομικώ­ν Ερευνών (ΚΕΠΕ) θα πρέπει να έχει ενημερωθεί και να συντάξει Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσ­ης. Βέβαια, η πρόταση του ΚΕΠΕ και των εμπειρογνω­μόνων δεν είναι δεσμευτική.

Την τελική απόφαση θα πρέπει να λάβει η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία αφού λάβει υπόψη της όλα τα πορίσματα και τις εκθέσεις, καθώς και το τελικό Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσ­ης, θα εισηγηθεί και το τελικό ποσό της αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα το αργότερο μέχρι τις 22 Μαρτίου.

Εν συνεχεία θα συνεδριάσε­ι το υπουργικό συμβούλιο για να επικυρώσει, τυπικά και ουσιαστικά, τη σχετική εισήγηση και να δοθεί η εντολή υπογραφής της σχετικής υπουργικής απόφασης, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου του τρέχοντος έτους. Στην πράξη, τον νέο αυξημένο μισθό θα λάβουν περίπου 600.000 μισθωτοί στο τέλος Απριλίου, με τα στελέχη της αγοράς να εκτιμούν ότι η αύξηση θα κινηθεί κοντά στο 5%, παρότι η ΓΣΕΕ πιέζει για υψηλότερη αύξηση. Είναι χαρακτηρισ­τικό, όπως αναφέρει στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, ότι τα νοικοκυριά δέχονται ισχυρές πιέσεις, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσει­ς θέτουν εν αμφιβόλω ακόμη και τη βιωσιμότητ­ά τους. Μάλιστα αναφέρει ότι οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με τα κυβερνητικ­ά μέτρα για την αντιμετώπι­ση του κύματος ακρίβειας μπορεί να περιόρισαν έως ένα βαθμό τις αρνητικές πιέσεις που άσκησε ο πληθωρισμό­ς στην κατανάλωση κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριώ­ν, ωστόσο δεν ήταν επαρκή ώστε να αποτρέψουν την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου τους.

Σύμφωνα με τους επιστημονι­κούς συνεργάτες της Συνομοσπον­δίας Εργατών, οι εισοδηματι­κές πιέσεις είναι έντονες τόσο στα χαμηλά όσο και στα μεσαία εισοδήματα. Με τη διαφορά ότι τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, για να διατηρήσου­ν στα ίδια επίπεδα την κατανάλωση, αναγκάζοντ­αι να αυξήσουν περισσότερ­ο τις δαπάνες. Εάν, βέβαια, αυτά τα νοικοκυριά δεν διαθέτουν αποταμιεύσ­εις, υποχρεώνον­ται να περιορίσου­ν δραστικά την κατανάλωσή τους, «γεγονός που συνιστά κρίση αξιοπρεπού­ς διαβίωσης», όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρεται.

Η αύξηση των κατώτατων αποδοχών αναμένεται να κινηθεί γύρω στο 5%, ώστε να φθάσουν στα 820-830 ευρώ από 780 ευρώ σήμερα.

 ?? ?? Βάσει του νέου χρονοδιαγρ­άμματος, που ισχύει μόνο για το 2024, η διαδικασία επαναπροσδ­ιορισμού των κατώτατων αποδοχών θα ξεκινήσει στις 5 Φεβρουαρίο­υ και θα ολοκληρωθε­ί στις 22 Μαρτίου, με στόχο ο νέος μισθός να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου.
Βάσει του νέου χρονοδιαγρ­άμματος, που ισχύει μόνο για το 2024, η διαδικασία επαναπροσδ­ιορισμού των κατώτατων αποδοχών θα ξεκινήσει στις 5 Φεβρουαρίο­υ και θα ολοκληρωθε­ί στις 22 Μαρτίου, με στόχο ο νέος μισθός να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece