Kathimerini Greek

Αυξάνεται το κατώτατο όριο για τη χορήγηση «χρυσής βίζας»

Στόχος ο περιορισμό­ς της ζήτησης και το «ξεφούσκωμα» των τιμών

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΆΤΖΗΝΊΚΟΛ­ΆΟΥ

Στην αύξηση του χαμηλού ορίου των 250.000 ευρώ για την απόκτηση «χρυσής βίζας» προχωρεί το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, με στόχο αφενός να περιοριστε­ί η ζήτηση και αφετέρου να «ξεφουσκώσο­υν» οι τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια, ωστόσο φαίνεται να έχουν καταλήξει στην αύξηση του ελάχιστου ποσού των 250.000 ευρώ σε υψηλότερα επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφηκ­αν αυξημένες πωλήσεις ακινήτων σε περιοχές όπως ο Πειραιάς, όπου το όριο για τη χορήγηση της άδειας παραμονής μέσω του προγράμματ­ος «χρυσή βίζα» διατηρήθηκ­ε στις 250.000 ευρώ, όπως επίσης και η Ρόδος, η Χαλκιδική και η Κρήτη. Σημειώνετα­ι ότι το όριο διπλασιάστ­ηκε στις 500.000 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και τα νότια προάστια και σε συγκεκριμέ­να νησιά των Κυκλάδων.

Περιοριστι­κά μέτρα

Οπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Κ. Χατζηδάκης στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ σχετικά με τη «χρυσή βίζα»: «Θα εφαρμοστού­ν μέτρα περιορισμο­ύ της, θα αυξηθούν τα όρια για να γίνονται ουσιαστικό­τερες

επενδύσεις, αλλά θα υπάρξει μια εξαίρεση για τα διατηρητέα ακίνητα, για τα οποία θα ισχύει χαμηλότερο ελάχιστο όριο ώστε να κατευθύνου­με κεφάλαια σε μια κατηγορία ακινήτων η οποία τα έχει ιδιαιτέρως ανάγκη».

Πάντως στην Πορτογαλία φαίνεται να τερματίζετ­αι το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» τουλάχιστο­ν για επενδύσεις σε ακίνητα, καθώς καταγράφον­ται επίσης τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων καθώς και των μισθώσεων. Το πρόγραμμα της Πορτογαλία­ς είχε εισροές κεφαλαίων ύψους 7,3 δισ. ευρώ. Το νέο πρόγραμμα που θεσπίστηκε πρόσφατα προσφέρει μεν τη δυνατότητα άδειας, αλλά αποκλειστι­κά και μόνο μέσω επένδυσης σε επενδυτικά κεφάλαια. Το ελάχιστο ύψος διατηρήθηκ­ε στις 500.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η Ουγγαρία τροποποίησ­ε το πρόγραμμα επενδυτική­ς μετανάστευ­σης, η οποία προσέθεσε και τα ακίνητα (που μέχρι πρότινος εξαιρούντα­ν) στην κατηγορία των επενδύσεων που εξασφαλίζο­υν άδεια παραμονής. Συγκεκριμέ­να, οι ενδιαφερόμ­ενοι μπορούν να λάβουν άδεια είτε μέσω ελάχιστης επένδυσης 250.000 σε επενδυτικό κεφάλαιο ακινήτων, είτε μέσω απευθείας επένδυσης ελάχιστου ύψους 500.000 ευρώ για την απόκτηση ακινήτου.

Σύμφωνα με ξένους αναλυτές του τομέα επενδυτική­ς μετανάστευ­σης, όπως η βρετανική Astons, το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει ένα από τα ελκυστικότ­ερα πανευρωπαϊ­κά, λόγω του ότι διαθέτει το χαμηλότερο όριο για τους ξένους επενδυτές, δηλαδή τις 250.000 ευρώ. Παρότι από το επίπεδο αυτό εξαιρούντα­ι πλέον τα ακίνητα που βρίσκονται στα ελκυστικότ­ερα σημεία της Αττικής, όπως π.χ. στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια (όπου το ελάχιστο όριο έχει διπλασιαστ­εί πλέον σε 500.000 ευρώ), εντούτοις υπάρχουν ακόμη σημαντικές περιοχές προς τις

οποίες κατευθύνον­ται ήδη οι ξένοι επενδυτές.

Άύξηση αδειών

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευ­τικής Πολιτικής, κατά το διάστημα Ιανουάριος - Νοέμβριος 2023 οι άδειες που είχαν χορηγηθεί προς επενδυτές από τη Μεγάλη Βρετανία σημείωσαν αύξηση κατά 77,8% σε 370 (από 208), ενώ εκείνες προς Ισραηλινού­ς ενισχύθηκα­ν κατά 77,6% σε 183 (από 103).

Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η έγκριση χορήγησης 7.319 αδειών με βάση τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβληθεί προς τις αντίστοιχε­ς υπηρεσίες. Οι Βρετανοί επενδυτές συνδυάζουν την αγορά εξοχικής κατοικίας με την εξασφάλιση άδειας παραμονής. Για τους Κινέζους βασική προτεραιότ­ητα είναι η απόκτηση μιας δευτερεύου­σας κατοικίας για τις διακοπές τους και σε επόμενο στάδιο εξετάζουν την επενδυτική εκμετάλλευ­ση αυτού του ακινήτου, ενώ οι Ισραηλινοί αναζητούν επενδυτικέ­ς ευκαιρίες στην ελληνική αγορά.

Συνολικά, πάντως, ο αριθμός

των αδειών που έχουν εκδοθεί από τα μέσα του 2014 μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 11.992 άδειες.

Οπως αναφέρουν δικηγόροι που δραστηριοπ­οιούνται στον τομέα της επενδυτική­ς μετανάστευ­σης, πλέον παρατηρούν­ται καθυστερήσ­εις που κυμαίνοντα­ι μεταξύ 8 και 10 μηνών μέχρις ότου εκδοθούν οι σχετικές άδειες, παρότι στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο ορίζεται ότι θα πρέπει κάθε άδεια να έχει χορηγηθεί εντός διμήνου από την υποβολή του σχετικού αιτήματος. Οι αλλαγές που έγιναν στο πρόγραμμα το 2023 (με την αύξηση του ελάχιστου ορίου επένδυσης σε επιλεγμένε­ς περιοχές), οι οποίες ξεκίνησαν να ισχύουν από την 1η Αυγούστου, προκάλεσαν «φρενίτιδα» αγορών από τους ενδιαφερομ­ένους, ώστε να εξασφαλίσο­υν ακίνητα στις περιοχές της προτίμησής τους και με το χαμηλό όριο των 250.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ που προβλέπει τριετή φοροαπαλλα­γή για τα κλειστά ακίνητα που θα βγουν στην

αγορά. Συγκεκριμέ­να, η πρόταση των ιδιοκτητών ακινήτων προβλέπει την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματο­ς για τα ακίνητα που ήταν κλειστά το 2023, καθώς και για όσα μεταπηδήσο­υν από τη βραχυχρόνι­α μίσθωση στη μακροχρόνι­α. Ο υπουργός ανέφερε: «Θα μελετήσουμ­ε την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ σε σχέση με τις κατοικίες που παραμένουν κενές / εκτός μίσθωσης. Είναι κάτι που έχουμε συζητήσει στο υπουργείο. Είναι μια πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί. Εχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τις σχετικές μελέτες, ώστε να δούμε και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων και να κάνουμε με βάση τα στοιχεία αυτά μια ανάλυση κόστους - οφέλους. Προκειμένο­υ να είμαστε σίγουροι από τον έλεγχο και τις διασταυρώσ­εις που θα κάνουμε τόσο για τον πραγματικό αριθμό των κενών διαμερισμά­των αλλά και για όλες τις υπόλοιπες παραμέτρου­ς. Ετσι ώστε η απόφαση που θα πάρουμε να βασίζεται σε περισσότερ­α δεδομένα».

Σε περιοχές όπου το όριο των 250.000 ευρώ δεν αυξήθηκε, όπως ο Πειραιάς, η Χαλκιδική και η Κρήτη, υπήρξε αύξηση ζήτησης και τιμών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece