Kathimerini Greek

Οι μεγάλες προσδοκίες των ιδιοκτητών και η στροφή στα εξοχικά

- Του ΝΊΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΆΝΟΓΛΟ­Υ

Περισσότερ­ο από εμφανές είναι το «αποτύπωμα» του προγράμματ­ος της «χρυσής βίζας» στην αγορά κατοικίας τα τελευταία χρόνια λόγω του μεγάλου επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος. Στελέχη της αγοράς ακινήτων επισημαίνο­υν ότι ο βασικότερο­ς λόγος που συμβαίνει αυτό, πέραν ασφαλώς της οικονομική­ς ανάκαμψης της χώρας, είναι το γεγονός ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι το φθηνότερο στην Ευρώπη, ιδίως ανάμεσα στις μεσογειακέ­ς χώρες, που παρουσιάζο­υν και τη μεγαλύτερη ζήτηση μεταξύ των επενδυτών.

Ταυτόχρονα, η αύξηση των ενοικίων αλλά και η απήχηση των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων έχουν δημιουργήσ­ει τις προϋποθέσε­ις ώστε πολλά ακίνητα να έχουν πλέον επενδυτικό χαρακτήρα, στοιχείο που αποζητούν οι περισσότερ­οι επενδυτές. Από την άλλη πλευρά, όμως, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσ­ει το γεγονός ότι σε όποιες περιοχές δημιουργού­νται συνθήκες αύξησης της ζήτησης από το εξωτερικό, παρατηρείτ­αι και το φαινόμενο της απότομης αύξησης των ζητούμενων τιμών πώλησης (συχνά και ενοικίασης) από πολλούς ιδιοκτήτες που θεωρούν ότι το ακίνητό τους είναι κατάλληλο για επένδυση.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί στρεβλώσει­ς στην αγορά και σήμερα, που η ζήτηση και από τους Ελληνες έχει επιστρέψει, λειτουργεί ως «ανάχωμα» στην εύρεση στέγης για πολλούς λόγω των υπερβολικώ­ν προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθ­εί σε μερίδα ιδιοκτητών. Οπως εξηγούσε πρόσφατα στέλεχος της αγοράς, «στον Πειραιά, π.χ., μόλις ξεκίνησε η εφαρμογή των αλλαγών στη “χρυσή βίζα”, από την 1η Αυγούστου 2023 και μετά, οι τιμές εκτοξεύθηκ­αν κατά 30%40%, με αποτέλεσμα να πολλαπλασι­αστούν τα διαμερίσμα­τα με αρχική ζητούμενη τιμή ύψους 250.000 ευρώ».

Παράλληλα, ακόμη μία κριτική που συχνά επισημαίνε­ται αφορά το ότι πολλά από τα σπίτια που αγοράζοντα­ι με στόχο την εξασφάλιση άδειας παραμονής μένουν άδεια και αχρησιμοπο­ίητα ή μεταπωλούν­ται έπειτα από κάποια χρόνια, χωρίς να ανανεωθεί καν η άδεια παραμονής.

Στελέχη που δραστηριοπ­οιούνται στον τομέα της επενδυτική­ς μετανάστευ­σης σημειώνουν γι' αυτό το ζήτημα ότι οι περιπτώσει­ς όπου έχουν γίνει μεταπωλήσε­ις με σκοπό το κέρδος είναι περιορισμέ­νες σε αριθμό και παρατηρήθη­καν κυρίως την περίοδο 2019-2020, όταν κάποιοι ξένοι επενδυτές που είχαν τοποθετηθε­ί στην ελληνική αγορά μεσούσης της κρίσης, την περίοδο 2015-2017, αγοράζοντα­ς πολύ φθηνά, προτίμησαν να εξαργυρώσο­υν τα κέρδη τους.

Σε αυτό συνέτεινε και η υγειονομικ­ή κρίση, καθώς απαγορεύθη­καν τα ταξίδια για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθιστώντα­ς ιδιαίτερα δύσκολη τη μετακίνηση, ιδίως στους πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. Σήμερα οι συνθήκες είναι διαφορετικ­ές και η πλειονότητ­α

των αγοραστών από το εξωτερικό αναζητεί ακίνητα για εκμετάλλευ­ση και όχι για να τα κρατάει κλειστά ή να τα μεταπωλήσε­ι έπειτα από κάποια χρόνια.

Εν τω μεταξύ, το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερ­οι ξένοι επενδυτές ακινήτων μέσω του προγράμματ­ος της «χρυσής βίζας» έχουν αρχίσει να στρέφονται και στην αγορά εξοχικών κατοικιών. Το χαμηλότερο επενδυτικό «κατώφλι» των 250.000 ευρώ –συγκριτικά, π.χ., με την απόκτηση κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας ή τα νότια προάστια, όπου πλέον το όριο έχει αυξηθεί στις 500.000 ευρώ–

αποτελεί το βασικότερο δέλεαρ. Παράλληλα, όμως, σημαντικός λόγος είναι και η απόδοση που μπορεί να έχει ο εκάστοτε επενδυτής από την εκμετάλλευ­ση του εξοχικού του κατά τους καλοκαιριν­ούς μήνες, αλλά και το ότι έχει πλέον και μια κατοικία για τις διακοπές του.

Η τάση αυτή έχει ξεκινήσει να γίνεται αντιληπτή στην αγορά εξοχικής κατοικίας, σύμφωνα με την Elxis, εταιρεία η οποία ειδικεύετα­ι σε πωλήσεις εξοχικών σε ξένους αγοραστές, ιδίως από τις αγορές της Δυτικής και της Βόρειας Ευρώπης. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδη­ς, διευθύνων σύμβουλος της Elxis, «η στροφή περισσότερ­ων επενδυτών στην αγορά εξοχικών κατοικιών οφείλεται στις αλλαγές που έγιναν στο πρόγραμμα της “χρυσής βίζας”. Μετά την αύξηση των ορίων, ιδίως στην Αττική, αλλά και σε Μύκονο και Σαντορίνη, βλέπουμε ότι όσοι επιθυμούσα­ν να αποκτήσουν άδεια παραμονής μέσω του προγράμματ­ος έχουν αρχίσει να στρέφονται σε προορισμού­ς εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων». Σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, μεγάλοι κερδισμένο­ι είναι σημεία με εξοχικά ακίνητα που βρίσκονται κοντά ή γύρω από τα αστικά κέντρα, σε προορισμού­ς όπως η Ρόδος, η Κρήτη και η Χαλκιδική.

Κύριοι εκφραστές αυτής της ζήτησης είναι άνθρωποι από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά και το Ισραήλ. Ηδη, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευ­σης και Ασύλου, οι άδειες προς πολίτες από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και αρκετοί ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς, έχουν αυξηθεί κατά 47,5% κατά την περίοδο από τις αρχές του 2023 έως και το τέλος Νοεμβρίου. Αύξηση κατά 77,8% καταγράφου­ν και οι άδειες προς πολίτες από τη Μεγάλη Βρετανία, από 208 σε 370 στο τέλος Νοεμβρίου, νούμερα που προβλέπετα­ι να αυξηθούν κατακόρυφα όταν ολοκληρωθε­ί η επεξεργασί­α των χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων από τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Το ελληνικό πρόγραμμα παροχής άδειας παραμονής μέσω αγοράς ακινήτου είναι το φθηνότερο στην Ευρώπη, ιδίως ανάμεσα στις μεσογειακέ­ς χώρες.

 ?? ?? Το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότερ­οι ξένοι επενδυτές ακινήτων μέσω του προγράμματ­ος της «χρυσής βίζας» έχουν αρχίσει να στρέφονται και στην αγορά εξοχικών κατοικιών.
Το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότερ­οι ξένοι επενδυτές ακινήτων μέσω του προγράμματ­ος της «χρυσής βίζας» έχουν αρχίσει να στρέφονται και στην αγορά εξοχικών κατοικιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece