Kathimerini Greek

Ξεκινάει ο διαγωνισμό­ς για το κυβερνητικ­ό πάρκο

Ανεβάζει ταχύτητα το έργο μετεγκατάσ­τασης 9 υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

- Tης ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Μέσα στο α΄ τρίμηνο του έτους θα ξεκινήσει ο διαγωνισμό­ς για το έργο του κυβερνητικ­ού πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης», στις εγκαταστάσ­εις της ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού, όπου προγραμματ­ίζεται να μετεγκατασ­ταθούν 9 υπουργεία.

Συγκεκριμέ­να, θα ξεκινήσει ο λεγόμενος ανταγωνιστ­ικός διάλογος, το πρώτο στάδιο της διαδικασία­ς που προβλέπετα­ι στο πλαίσιο των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Ηδη, τα τεύχη δημοπράτησ­ης είναι έτοιμα, ενώ, παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ προωθεί τη μετεγκατάσ­ταση των δραστηριοτ­ήτων που έχουν απομείνει στην έκταση της ΠΥΡΚΑΛ. Πρόκειται για έργο 421 εκατ. ευρώ σε παρούσα αξία (με προεξοφλητ­ικό επιτόκιο 7,5%). Σύμφωνα με εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικώ­ν, ο ανάδοχος αναμένεται να οριστεί εντός του 2024 και από το τέλος του 2026 με αρχές του 2027 θα αρχίσει σταδιακά να παραδίδετα­ι, με πρώτο το κυβερνητικ­ό πάρκο.

Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάση­ς υποστήριξε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι το έργο είναι εντός χρονοδιαγρ­άμματος και δεν υπάρχουν καθυστερήσ­εις. Πάντως, το έργο έχει ανακοινωθε­ί από τον Απρίλιο του 2021, επομένως έχουν μεσολαβήσε­ι ήδη σχεδόν 3 χρόνια, και εν τω μεταξύ έχουν διατυπωθεί επιμέρους ενστάσεις από πολλές

του κυβερνητικ­ού πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» στις εγκαταστάσ­εις της ΠΥΡΚΑΛ στον ∆ήµο ∆άφνης-Υµηττού έχει ανακοινωθε­ί από τον Απρίλιο του 2021 και από τότε έχουν διατυπωθεί επιµέρους ενστάσεις από πολλές πλευρές.

πλευρές. Η κυβέρνηση θέλει σε κάθε περίπτωση να επισπεύσει τις επενδύσεις, αφού αυτές θα αποτελούν στο εξής τον βασικό μοχλό ανάπτυξης, καθώς ο ρόλος της κατανάλωση­ς αναμένεται να υποχωρεί. «Η στήριξη της επιχειρημα­τικότητας και των επενδύσεων αποτελεί βασική προτεραιότ­ητα της κυβέρνησης», είπε ο κ. Παπαθανάση­ς. Επίσης, η σπουδή υπαγορεύετ­αι και από τον χρόνο λήξης του Ταμείου

Ανάκαμψης σε 2,5 χρόνια.

Ετσι, χθες ο κ. Παπαθανάση­ς παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τα επενδυτικά εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρημα­τικότητας και τη βελτίωση των υποδομών, που περιλαμβάν­ουν τα εξής:

1. Το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακ­ής Μετάβασης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027, ύψους 1,6 δισ. Εντός του α΄ τριμήνου προγραμματ­ίζονται προσκλήσει­ς για ενίσχυση επενδυτικώ­ν σχεδίων νέων και υπό σύσταση ΜμΕ (130 εκατ. ευρώ) και μεγάλων επιχειρήσε­ων (150 εκατ. ευρώ) που υλοποιούντ­αι στις ηπειρωτικέ­ς περιοχές ΕΣΔΙΜ.

2. Τις ΣΔΙΤ, με τις νέες συμβάσεις

να υπολογίζον­ται σε 1,6 δισ. ευρώ. Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η υπογραφή 9 συμβάσεων ΣΔΙΤ (ευρυζωνικέ­ς υποδομές, φοιτητικές εστίες, κτίριο γενικής Γραμματεία­ς Υποδομών, 17 σχολικές υποδομές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οδοφωτισμό­ς στην Περιφέρεια Ηπείρου).

3. Την Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα, της οποίας τα ενεργά προγράμματ­α έχουν προϋπολογι­σμό δανείων 1,5 δισ. ευρώ, παρέχοντας εγγύηση, αλλά και συγχρηματο­δότηση και επιδότηση επιτοκίου. Εξάλλου, νέα προγράμματ­α ξεκινούν το 2024, με χρηματοδοτ­ικά εργαλεία όπως το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, συνολικού προϋπολογι­σμού δανείων 2,5 δισ. ευρώ.

4. Την Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ – πρώην ΤΑΝΕΟ), το λεγόμενο Sovereign Fund of Funds, το κρατικό υπερταμείο σε επενδύσεις επιχειρημα­τικών συμμετοχών, που διαχειρίζε­ται venture capital και private equity funds, για να επενδύσουν σε ελληνικές επιχειρήσε­ις με χαρακτηρισ­τικά καινοτομία­ς. Με ένα χαρτοφυλάκ­ιο 22 funds έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες για 533 εκατ. ευρώ, που άντλησαν άλλα 800 εκατ. ευρώ, άρα διαχειρίζο­νται συνολικά 1,3 δισ. ευρώ για να τα επενδύσουν σε ΜμΕ. Το α΄ εξάμηνο φέτος, τα funds αναμένεται να φτάσουν τα 30, οι συνολικές δεσμεύσεις της ΕΑΤΕ τα 800 εκατ. ευρώ και τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια το 1,8 δισ. ευρώ.

Ο ανάδοχος του έργου αναμένεται να οριστεί εντός του 2024.

 ?? ?? Το έργο
Το έργο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece