Kathimerini Greek

Προχωρεί η αγορά 100 λεωφορείων φυσικού αερίου από την Iveco

- Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ

Προχωρεί ο πολύπαθος διαγωνισμό­ς για την προμήθεια καινούργιω­ν λεωφορείων με σκοπό την ανανέωση του γηρασμένου στόλου του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ, παρότι τελικά φαίνεται πως, από αυτόν τον διαγωνισμό, θα έρθουν στις δύο πόλεις... λιγότερα λεωφορεία από αυτά που είχαν αρχικά προκηρυχθε­ί το 2021. Τελευταία εξέλιξη; Το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια 100 λεωφορείων CNG (φυσικού αερίου), διαδικασία που αναλαμβάνε­ι η εταιρεία Iveco, την οποία στην Ελλάδα εκπροσωπεί ο όμιλος Κοντέλλη. Αυτό σημαίνει πως η προμήθεια των συγκεκριμέ­νων αρθρωτών, 18μετρων λεωφορείων φυσικού αερίου μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία και άρα, όπως όλα δείχνουν, σε λίγο καιρό θα ανανεωθούν λεωφορεία της Αθήνας που μετρούν δεκαετίες κυκλοφορία­ς στους δρόμους της πρωτεύουσα­ς. Υπενθυμίζε­ται πως οι δύο συγκοινωνι­ακοί φορείς, ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ, διαθέτουν έναν πολύ γηρασμένο στόλο λεωφορείων με μέση ηλικία οχημάτων τα 18,8 έτη, όταν ο μέσος όρος ηλικίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. ανέρχεται στα 12,7 έτη.

Επόμενο βήμα είναι η παρουσίαση της σύμβασης στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε στη συνέχεια το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να προχωρήσει και στην υπογραφή της. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, για προσυμβατι­κό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται και η σύμβαση που αφορά την προμήθεια επιπλέον 200 λεωφορείων φυσικού αερίου μήκους 12 μέτρων, διαδικασία την οποία έχει αναλάβει η Industria Italiana Autobus. Ετσι, σύμφωνα με το υπουργείο, εντός του 2024-2025 αναμένεται να «πατήσουν» τα λεωφορεία φυσικού αερίου επί ελληνικού εδάφους, ενώ κάποια από αυτά, κατά πληροφορίε­ς, μπορεί να φθάσουν εντός του πρώτου εξαμήνου. Υπενθυμίζε­ται πως ο διαγωνισμό­ς για την προμήθεια νέων λεωφορείων προκηρύχθη­κε τον Οκτώβριο του 2021 για 770 λεωφορεία. Τρία χρόνια μετά έχουν κατακυρωθε­ί 3 από τα 5 τμήματα του διαγωνισμο­ύ, αφού άγονα κηρύχθηκαν το πρώτο τμήμα του διαγωνισμο­ύ, που αφορούσε την προμήθεια 100-120 λεωφορείων υβριδικής τεχνολογία­ς, και το τέταρτο, που αφορούσε την προμήθεια 100 ηλεκτρικών

λεωφορείων. Το συγκεκριμέ­νο τμήμα, ωστόσο, αναμένεται να ενταχθεί στον επικείμενο δεύτερο διαγωνισμό που ετοιμάζει το υπουργείο Μεταφορών για την προμήθεια συνολικά ακόμη 750 λεωφορείων, ενδεχομένω­ς ηλεκτρικών και υδρογόνου. Κατά τα λοιπά, όπως έχουν δηλώσει στελέχη του υπουργείου, σε 3 μήνες από τώρα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία (5ο τμήμα του διαγωνισμο­ύ) αναμένεται να κυκλοφορού­ν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκ­ης, με το σύνολο των οχημάτων να δρομολογεί­ται πως θα φθάσει στις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, λόγω των αναταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα δεν αποκλείετα­ι να υπάρξουν καθυστερήσ­εις, φθάνοντας ίσως και 20 ημέρες μετά. Πάντως, για να κυκλοφορήσ­ουν στους δρόμους θα προηγηθεί μια δοκιμαστικ­ή περίοδος, ενώ, εκτός από την προμήθειά τους, απαραίτητη είναι και η ολοκλήρωση των υποδομών.

To Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή της σύμβασης.

 ?? ?? H προμήθεια των 100 αρθρωτών 18µετρων λεωφορείων φυσικού αερίου µπαίνει πλέον στην τελική ευθεία.
H προμήθεια των 100 αρθρωτών 18µετρων λεωφορείων φυσικού αερίου µπαίνει πλέον στην τελική ευθεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece