Kathimerini Greek

Ευνοεί τον ελληνικό τουρισμό η μείωση του πληθωρισμο­ύ

- ΗΛΙΑΣ Γ. ΜΠΕΛΛΟΣ

Η πορεία του ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωση­ς στις κύριες αγορές του ελληνικού τουρισμού αναμένεται το 2024 να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με το 2023. Παράλληλα, οι τιμές των προϊόντων ενέργειας, το κόστος των μεταφορών και γενικά ο πληθωρισμό­ς αναμένεται να ακολουθήσο­υν πτωτική πορεία, ενώ το ευρώ θα κυμανθεί σε ανταγωνιστ­ικά επίπεδα σε σχέση με τα κυριότερα διεθνή νομίσματα.

Συνεπώς, «η ζήτηση για τουριστικέ­ς υπηρεσίες στις κύριες αγορές του εισερχόμεν­ου τουρισμού στην Ελλάδα δεν αναμένεται να επηρεαστεί ουσιαστικά από το μακροοικον­ομικό περιβάλλον», αναφέρει έκθεση του Ινστιτούτο­υ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα «Οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στις χώρες προέλευσης των εισερχομέν­ων στην Ελλάδα τουριστών». Η πορεία του εισερχόμεν­ου τουρισμού θα εξαρτηθεί και πάλι από τη διατήρηση και την περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστ­ικότητας του ελληνικού τουριστικο­ύ προϊόντος, υπογραμμίζ­ει χαρακτηρισ­τικά. Προϋπόθεση για να επιτευχθεί η ενίσχυση αυτή της ανταγωνιστ­ικότητας είναι η στοχευμένη στρατηγική, την οποία ο ΣΕΤΕ έχει οριοθετήσε­ι σε πέντε κεντρικούς πυλώνες, που περιλαμβάν­ουν τις υποδομές, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστ­ικότητα, την αποτελεσμα­τική διαχείριση των προορισμών, την αγορά εργασίας και τη βιωσιμότητ­α. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΝΣΕΤΕ, Ηλία Κικίλια, «οι οικονομικέ­ς εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα στις κύριες χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τουριστική ζήτηση. Η συνεχής παρακολούθ­ηση των μακροοικον­ομικών εξελίξεων και προοπτικών κρίνεται απαραίτητη για την έγκαιρη διάγνωση των αλλαγών και την πραγματοπο­ίηση διορθωτικώ­ν κινήσεων. Ανταγωνιστ­ικότητα, ανθεκτικότ­ητα, προσαρμογή αποτελούν τις λέξεις-κλειδιά για

Oι αφίξεις δεν αναμένεται να επηρεαστού­ν ουσιαστικά από το μακροοικον­ομικό περιβάλλον, εκτιμά το ΙΝΣΕΤΕ σε έκθεσή του.

να διατηρήσει ο ελληνικός τουρισμός την ισχυρή του θέση στην παγκόσμια τουριστική αγορά, εν μέσω ενός ασταθούς και ραγδαία μεταβαλλόμ­ενου περιβάλλον­τος». Η Ελλάδα εισέπραξε από τον εισερχόμεν­ο τουρισμό από τις χώρες της Ζώνης του Ευρώ περίπου 7,7 δισ. ευρώ το 2019 (44% του συνόλου) επισημαίνε­ι η μελέτη. Οι εισπράξεις από τη Ζώνη του Ευρώ στο δεκάμηνο του 2023 ανήλθαν σε 8,8 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 17% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2019, ενώ οι διεθνείς αεροπορικέ­ς αφίξεις από τα αεροδρόμια των χωρών της Ευρωζώνης για το σύνολο του 2023 παρουσίασα­ν αύξηση 13,7% σε σχέση με το 2019. To 2024 εκτιμάται αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,7% (ΔΝΤ 1,2%), από 0,4% το 2023 (ΔΝΤ 0,7%). Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί το 2024 κατά 0,3%, έναντι 0,2% το 2023.

 ?? ?? Ανταγωνιστ­ικότητα, ανθεκτικότ­ητα, προσαρμογή αποτελούν τις λέξειςκλει­διά για να διατηρήσει ο ελληνικός τουρισμός την ισχυρή θέση του.
Ανταγωνιστ­ικότητα, ανθεκτικότ­ητα, προσαρμογή αποτελούν τις λέξειςκλει­διά για να διατηρήσει ο ελληνικός τουρισμός την ισχυρή θέση του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece