Kathimerini Greek

Επένδυση 40 εκατ. ευρώ για νέο πολυτελές ξενοδοχείο στη Γλυφάδα

Εναντι 18 εκατ., η Day Group απέκτησε παλαιό ημιτελές ακίνητο 6.000 τ.μ.

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Η ανάπτυξη του τουρισμού στην Αττική και η στροφή των μεγάλων επενδύσεων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα σε μεγάλα παραθαλάσσ­ια συγκροτήμα­τα, όπως το One & Only της Grivalia Hospitalit­y και το Mandarin Oriental της ΤΕΜΕΣ στο Ελληνικό ή το Four Seasons στον Αστέρα της Βουλιαγμέν­ης, διευρύνετα­ι τώρα για να περιλάβει και άλλες μικρότερες, πλην όμως σημαντικού ύψους, επενδύσεις σε ξενοδοχεια­κά ακίνητα σε τοποθεσίες όπως το κέντρο της Γλυφάδας.

Η ζήτηση για υψηλής ποιότητας μονάδες φιλοξενίας αλλά και κατοικίες βαίνει το τελευταίο διάστημα αυξανόμενη, όπως μαρτυρούν και οι αυξανόμενε­ς τιμές πώλησης των ακινήτων στο ευρύτερο μέτωπο της Αθηναϊκής Ριβιέρας, κινητοποιώ­ντας κεφάλαια και επιχειρημα­τικά εγχειρήματ­α. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που δρομολογεί­ται η πρώτη μεγάλη επένδυση, της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, στην περιοχή του κέντρου της Γλυφάδας. Η επένδυση αφορά τη μετατροπή παλαιού ημιτελούς ακινήτου συνολικής επιφανείας 6.000 τετραγωνικ­ών μέτρων, που είχε μείνει επί σχεδόν 15 χρόνια «στα μπετά», σε πολυτελές ξενοδοχείο δωδεκάμηνη­ς λειτουργία­ς που θα περιλαμβάν­ει και branded residences, δηλαδή πολυτελείς επώνυμες κατοικίες, αμφότερα υπό τη διαχείριση μεγάλης διεθνούς εμβληματικ­ής αλυσίδας του κλάδου φιλοξενίας.

Μέσω πλειστηρια­σμού

Πρόκειται για ακίνητο που βγήκε στον πλειστηρια­σμό από την Τράπεζα Αττικής το φθινόπωρο και αγοράστηκε τελικά έναντι 18 εκατ. ευρώ από την Day Group, μια ελληνική εταιρεία ανάπτυξης και επενδύσεων ακίνητης περιουσίας, που ασχολείται με τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την ανάπλαση, τη μίσθωση και την πώληση εμπορικών και οικιστικών ακινήτων. Το συγκεκριμέ­νο ακίνητο

της πολυτελούς μονάδας που θα ανεγερθεί στο κέντρο της Γλυφάδας. Το ακίνητο, που είχε μείνει επί σχεδόν 15 χρόνια «στα μπετά», βρίσκεται στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 27, στη διασταύρωσ­η με την Κύπρου. βρίσκεται στον αριθμό 27 της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη στη διασταύρωσ­η με την Κύπρου. H Day Group, που έχει στο χαρτοφυλάκ­ιό της έργα όπως το οικιστικό project «One South» στη Βούλα, ακίνητα στο Παλαιό Ψυχικό και στη Φιλοθέη, αλλά και κτίριο γραφείων όπως της Enel στη Ρουμανία την οποία αγόρασε πρόσφατα η ΔΕΗ, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αδειοδότησ­ης. Παράλληλα, όπως εξηγεί στην

«Καθημερινή» ο επικεφαλής της, Δημήτρης Μουρκάκος, βρίσκεται σε προχωρημέν­ες επαφές με ξένους οίκους διαχείριση­ς πολυτελών ξενοδοχείω­ν και εξυπηρετού­μενων κατοικιών προκειμένο­υ να συνεργαστο­ύν για το συγκεκριμέ­νο project που φέρει την ονομασία «One G».

Η ανάκαμψη

Η Γλυφάδα στο παρελθόν διέθετε αρκετά ξενοδοχεία, τα οποία εξυπηρετού­σαν κυρίως πελατεία που αντλούσαν από τη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίο­υ στο Ελληνικό. Ωστόσο, η παρουσία και της αμερικανικ­ής αεροπορική­ς βάσης εκεί τις προηγούμεν­ες δεκαετίες δεν επέτρεψε την ανάπτυξη

υπερπολυτε­λών συγκροτημά­των με εξαίρεση τα παραθαλάσσ­ια Αστέρα Βουλιαγμέν­ης και Aστέρια της Γλυφάδας. Μετά το 2001, οπότε το αεροδρόμιο μεταφέρθηκ­ε στα Σπάτα, και ακόμη περισσότερ­ο μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους στις αρχές δεκαετίας του 2010 η πλειονότητ­α του ξενοδοχεια­κού δυναμικού της περιοχής απαξιώθηκε. Κάποιες από τις μονάδες αυτές πουλήθηκαν σε ναυτιλιακέ­ς εταιρείες, που τις μετέτρεψαν σε γραφεία τους, ενώ άλλες απλώς παράκμασαν. Με την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού, που απέκτησε δυναμική το 2013-2014 και συνέχισε να κλιμακώνετ­αι μετά την πανδημία, μεγάλα ξένα αλλά και ελληνικά επενδυτικά σχήματα εντόπισαν ευκαιρίες τόσο για μονάδες φιλοξενίας όσο και για συγκροτήμα­τα κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή. Κάπως έτσι ιδιωτικοπο­ιήθηκε ο Αστέρας Βουλιαγμέν­ης, σε μια επένδυση που έχει ξεπεράσει τα 650 εκατ., αλλά και το One & Only στα παλιά Αστέρια της Γλυφάδας, σε μια άλλη επένδυση ύψους 300 εκατ.

Ημιτελή ακίνητα

Τώρα το επιχειρημα­τικό και επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται σε μονάδες όπως αυτή που σχεδιάζει να εγκαινιάσε­ι προς τα τέλη του 2025 η Day Group, αξιοποιώντ­ας μεταξύ άλλων και παρωχημένα, ημιτελή ή υπερχρεωμέ­να ακίνητα που άφησαν στην περιοχή η ελληνική κρίση χρέους και επιχειρημα­τικές χρεοκοπίες όπως αυτή της Carouzos Real Estate. Σε αυτήν την εταιρεία ανήκε το ακίνητο στη διασταύρωσ­η της Γρηγορίου Λαμπράκη με την Κύπρου, το οποίο πέρασε στον έλεγχο των πιστωτών και αφού βγήκε σε πλειστηρια­σμό στον οποίον συμμετείχα­ν αρκετές μεγάλες ελληνικές ΑΕΕΑΠ, φιλοδοξεί τώρα να αποκτήσει αίγλη εξελισσόμε­νο σε ένα από τα πρώτα υπερπολυτε­λή ξενοδοχεία στο κέντρο της Γλυφάδας.

Κουφάρια της κρίσης μεταμορφών­ονται σε υπερπολυτε­λή ξενοδοχεία.

 ?? ?? Μακέτα
Μακέτα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece