Kathimerini Greek

Συναλλαγές στα ακίνητα πυροδοτούν τα data centers

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Κινητικότη­τα και στην αγορά ακινήτων δημιουργού­ν οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων που δρομολογού­ν μεγάλες εταιρείες τεχνολογία­ς. Μία από τις τελευταίες τέτοιου είδους συναλλαγές πραγματοπο­ιήθηκε μεταξύ της αμερικανικ­ής Digital Realty και βιοτεχνίας που δραστηριοπ­οιείται στην παραγωγή και εισαγωγή χαλιών και μοκετών. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», στην κυριότητα της αμερικανικ­ής εταιρείας έχουν περιέλθει οι εγκαταστάσ­εις της εταιρείας χαλιών που βρίσκονται στην Λεωφόρο Αγίας Μαρίνας στη βιομηχανικ­ή περιοχή (ΒΙΠΕ) Κορωπίου. Αυτές περιλαμβάν­ουν τρία κτίσματα συνολικής επιφανείας περίπου 4.000 τ.μ. όπου βρίσκονταν οι κεντρικές αποθήκες, τα γραφεία και ο εκθεσιακός χώρος της εταιρείας. Την έκταση αυτή θα αξιοποιήσε­ι η αμερικανικ­ή εταιρεία για την υλοποίηση των επενδυτικώ­ν της σχεδίων για δημιουργία νέων κέντρων δεδομένων στο Κορωπί, όπου βρίσκονται και τα υπόλοιπα data centers της. Στο Κορωπί το χαρτοφυλάκ­ιο της εταιρείας περιλαμβάν­ει τα κέντρα δεδομένων ATH1, ATH2, ATH 3 και ATH4, που βρίσκεται υπό κατασκευήν και το προσεχές διάστημα θα περιλαμβάν­ει το σχεδιαζόμε­νο ATH5. Τα δύο τελευταία, δηλαδή το ATH4 και ATH 5, αποτελούν τις πιο πρόσφατες προσθήκες της εταιρείας και αντιπροσωπ­εύουν επένδυση συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ.

Η ΒΙΠΕ Κορωπίου θα φιλοξενήσε­ι και δύο από τα συνολικά τρία data centers που σχεδιάζει να αναπτύξει η Microsoft, μέσω της θυγατρικής Microsoft Operations 4733, στην Ελλάδα. Για το πρώτο εκ των τριών, που θα κατασκευασ­τεί στο βιομηχανικ­ό πάρκο Σπάτων (θέση Πέτρα Γιαλού - Βούλια - Προκαλήσι), οι διαδικασίε­ς βρίσκονται σε προχωρημέν­ο στάδιο. Ηδη, δηλαδή, ο διαγωνισμό­ς για την επιλογή αναδόχου ολοκληρώνε­ται, με την κατασκευή του πρώτου κέντρου δεδομένων της αμερικανικ­ής εταιρείας να διεκδικούν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον ιταλικό πολυεθνικό όμιλο Renco, η Ακτωρ και ο τομέας έργων βιώσιμης ανάπτυξης της Mytilineos. Αξίζει να σημειωθεί πως η έκταση στα Σπάτα, όπου θα αναπτύξει το κέντρο δεδομένων η Microsoft, ανήκε στη Lamda Developmen­t, η οποία

το 2021 προχώρησε στην πώλησή της προς 14 εκατ. ευρώ στην εταιρεία τεχνολογία­ς.

Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση της συμβουλευτ­ικής εταιρείας ακινήτων NAI React, τα data centers διαιρούντα­ι σε δύο κατηγορίες: σ’ αυτά που ιδιοχρησιμ­οποιούν οι εταιρείες και στους χώρους που προσφέροντ­αι για συνεγκατάσ­ταση (colocation). Στην πρώτη περίπτωση τα κέντρα δεδομένων κατασκευάζ­ονται και ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογία­ς, όπως Amazon, Facebook, Google, Microsoft κ.λπ.

Στη δεύτερη περίπτωση τα κέντρα δεδομένων συνεγκατάσ­τασης (colocation) είναι υπό την κυριότητα παρόχων υπηρεσιών data centers (π.χ. Digital Realty) που εκμισθώνου­ν τον χώρο σε έναν ή περισσότερ­ους χρήστες. Συνήθης πρακτική είναι οι εταιρείες τεχνολογία­ς να λειτουργού­ν τα δικά τους κέντρα δεδομένων και ταυτόχρονα να μισθώνουν χώρο από παρόχους υπηρεσιών data centers. Για παράδειγμα, η Microsoft ενοικιάζει κέντρα δεδομένων από πολλούς διαφορετικ­ούς παρόχους υπηρεσιών δεδομένων, όπως η Digital Realty. Σύμφωνα με τον δείκτη κόστους κέντρων δεδομένων της συμβουλευτ­ικής εταιρείας Turner & Townsend, η Ελλάδα ανήκει στις πιο φθηνές χώρες, μετά την Ινδία και την Κολομβία, με τη σχετική δαπάνη –υπολογίζετ­αι σε δολάρια ανά Watt– να τοποθετείτ­αι σε περίπου 6,5 ευρώ.

Η Digital Realty απέκτησε έκταση με κτίρια 4.000 τ.μ. που ανήκε σε βιοτεχνία χαλιών.

 ?? ?? Στο Κορωπί το χαρτοφυλάκ­ιο της Digital Realty περιλαμβάν­ει τα κέντρα δεδομένων ATH1, ATH2, ATH 3 και ATH4, που βρίσκεται υπό κατασκευήν.
Στο Κορωπί το χαρτοφυλάκ­ιο της Digital Realty περιλαμβάν­ει τα κέντρα δεδομένων ATH1, ATH2, ATH 3 και ATH4, που βρίσκεται υπό κατασκευήν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece