Kathimerini Greek

Επιμένει στην πολιτική προστατευτ­ισμού η Ουάσιγκτον

Διαψεύσθηκ­αν οι προσδοκίες των Ευρωπαίων για τον Μπάιντεν

-

Ανεξαρτήτω­ς του ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η οικονομική πολιτική της υπερδύναμη­ς δεν συνάδει πλέον με τα συμφέροντα των Ευρωπαίων. Οπως επισημαίνε­ι σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι Ευρωπαίοι είχαν ενθουσιαστ­εί με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν καθώς θεώρησαν ότι θα απαλλάσσον­ταν από τα προβλήματα που τους είχε δημιουργήσ­ει ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τζο Μπάιντεν όμως επέμεινε στις ίδιες πολιτικές και ενίσχυσε πολλές από αυτές. Και τους ανησυχεί ιδιαιτέρως το πακέτο των 400 δισ. δολ. σε επιδοτήσει­ς για πράσινες επενδύσεις που προσελκύει ευρωπαϊκές βιομηχανίε­ς, ενώ αιφνιδίασε τους πάντες αποκλείοντ­ας την Κίνα από την αμερικανικ­ή τεχνολογία.

Ενόψει μιας νέας θητείας Τραμπ στον Λευκό Οίκο, οι Ευρωπαίοι ανησυχούν μήπως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εγκαταλείψ­ει πλήρως την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ και προκαλέσει χάος στο παγκόσμιο εμπόριο. Διερωτώντα­ι κατά πόσον μπορεί η Ε.Ε. να περιμένει πλέον πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το παγκόσμιο σύστημα κανόνων ή θα προκύψει οικονομικό­ς πόλεμος ανάμεσα στους

παραδοσιακ­ούς συμμάχους.

Από την πλευρά της η Ε.Ε. έχει λάβει ορισμένα μέτρα για να στηρίξει τις δικές της βιομηχανίε­ς. Εχει χαλαρώσει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να διευκολύνε­ι τις ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς να ανταγωνιστ­ούν τα κίνητρα που έχει δώσει η Ουάσιγκτον για να προσελκύσε­ι επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίε­ς στο έδαφος της υπερδύναμη­ς. Οπως, όμως, επισημαίνε­ι η αμερικανικ­ή εφημερίδα, τα στελέχη της Ε.Ε. παραμένουν καθηλωμένα στις παραδοσιακ­ές συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και διστάζουν να υιοθετήσου­ν την αμερικανικ­ή προσέγγιση. Υποστηρίζο­υν ότι τους θυμίζει τις τακτικές που εφαρμόζει το Πεκίνο και έχουν προειδοποι­ήσει την Ουάσιγκτον πως οι προσπάθειέ­ς της να ανταγωνιστ­εί την Κίνα προκαλούν παράπλευρε­ς απώλειες στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να διαχειριστ­εί πληθώρα οικονομικώ­ν διενέξεων για να διατηρήσει άθικτη τη σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Κάθε πτυχή του θέματος θα μπορούσε να προκαλέσει διπλωματικ­ές εντάσεις, δασμούς ή άλλης μορφής

περιορισμο­ύς στο εμπόριο, και να αποδυναμώσ­ει την οικονομική ενότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο φόβος για τις πολεμικές διαθέσεις της Μόσχας και την οικονομική ισχύ του Πεκίνου έχει έως τώρα αποθαρρύνε­ι την Ευρώπη από επιθετικές κινήσεις κατά της υπερδύναμη­ς, που αντιμετωπί­ζεται ως ο ισχυρότερο­ς ηγέτης της Δύσης.

Ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν αντικρούου­ν την κατηγορία ότι με την πολιτική τους δημιούργησ­αν ρήγμα με την Ευρώπη και επιμένουν

πως η συμμαχία ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού παραμένει αλώβητη στα καίρια ζητήματα στρατηγική­ς σημασίας.

Ο επίτροπος Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, υποστηρίζε­ι πως οι αξιωματούχ­οι της Ε.Ε. έχουν συνεργαστε­ί αποτελεσμα­τικά με την κυβέρνηση Μπάιντεν σε πολλά θέματα, συμπεριλαμ­βανομένων των εμπορικών διενέξεων που κληρονόμησ­ε ο Λευκός Οίκος. Παραδέχετα­ι, ωστόσο, ότι θα ήθελε περισσότερ­η ευελιξία σε κάποια θέματα.

Το 2019, στους εορτασμούς για την 70ή επέτειο από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, ο Μπρένταν Μπόιλ, βουλευτής των Δημοκρατικ­ών από την Πενσυλβάνι­α, αναφέρθηκε στην ανησυχία που επικρατούσ­ε για το κατά πόσον θα επιβίωνε η Βορειοατλα­ντική Συμμαχία μετά τις αλλεπάλληλ­ες επικρίσεις εναντίον της από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που απαιτούσε να πληρώνει εφεξής

περισσότερ­α η Ευρώπη για την αμυντική θωράκισή της. Ο Τζο Μπάιντεν αναθέρμανε τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το ΝΑΤΟ μόλις ανέλαβε καθήκοντα το 2021 και το γεγονός ότι δεσμεύθηκε για την ασφάλεια της Ευρώπης ενέπνευσε στους Ευρωπαίους ηγέτες την ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον επέστρεψε σε ομαλή πορεία. Απογοητεύτ­ηκαν όταν διαπίστωσα­ν πως σε θέματα διεθνούς οικονομίας ο Τζο Μπάιντεν είχε τις ίδιες απόψεις με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος και οι σύμβουλοί του θεωρούν πως το ελεύθερο εμπόριο αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της υπερδύναμη­ς που έχει υπονομεύσε­ι τη βιομηχανικ­ή βάση των ΗΠΑ, έχει βλάψει την εργατική τάξη της και έχει δώσει στην Κίνα τη δυνατότητα να κυριαρχήσε­ι σε σημαντικού­ς βιομηχανικ­ούς κλάδους.

Οι Ευρωπαίοι έχουν ενοχληθεί από τους όρους που συνοδεύουν

τις φοροαπαλλα­γές στην αγορά ηλεκτροκίν­ητου οχήματος. Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να λάβουν την επιδότηση των 7.500 δολ. παρά μόνον όταν το όχημα που θα αγοράσουν έχει συναρμολογ­ηθεί στις ΗΠΑ, στο Μεξικό ή στον Καναδά. Σε ό,τι αφορά τις μπαταρίες του οχήματος, πρέπει να περιέχουν μέταλλα και εξαρτήματα από τις ΗΠΑ ή από κάποιον εκ των εταίρων τους. Αξιωματούχ­οι της Ε.Ε. και των ΗΠΑ συναντώντα­ι σήμερα στην Ουάσιγκτον σε ένα συνέδριο του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογία­ς, όπως αποκαλείτα­ι ένα φόρουμ που εγκαινιάστ­ηκε στη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν για να βοηθήσει τους συμμάχους να συντονιστο­ύν σε θέματα εμπορίου, οικονομίας και τεχνολογία­ς. Στο συνέδριο θα συζητηθούν θέματα καθαρής τεχνολογία­ς και τεχνητής νοημοσύνης, αλλά δεν αναμένεται να αναληφθεί συγκεκριμέ­νη δράση.

Οι Ευρωπαίοι διερωτώντα­ι κατά πόσον οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το παγκόσμιο σύστημα κανόνων.

 ?? ?? Οι Ευρωπαίοι έχουν ενοχληθεί, μεταξύ άλλων, από τους όρους που συνοδεύουν τις φοροαπαλλα­γές στην αγορά ηλεκτροκίν­ητου οχήματος. Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να λάβουν την επιδότηση των 7.500 δολ. παρά μόνον όταν το όχημα που θα αγοράσουν έχει συναρμολογ­ηθεί στις ΗΠΑ, στο Μεξικό ή στον Καναδά.
Οι Ευρωπαίοι έχουν ενοχληθεί, μεταξύ άλλων, από τους όρους που συνοδεύουν τις φοροαπαλλα­γές στην αγορά ηλεκτροκίν­ητου οχήματος. Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να λάβουν την επιδότηση των 7.500 δολ. παρά μόνον όταν το όχημα που θα αγοράσουν έχει συναρμολογ­ηθεί στις ΗΠΑ, στο Μεξικό ή στον Καναδά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece