Kathimerini Greek

Να ξεκινήσουν άμεσα οι μειώσεις επιτοκίων προτείνει ο Μάριο Σεντένο

-

Υπέρ της άμεσης, αλλά προσεκτική­ς μείωσης των επιτοκίων τάσσεται ο πρόεδρος της Τράπεζας της Πορτογαλία­ς και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Μάρτιο Σεντένο, που θεωρεί περιττό να περιμένει η Τράπεζα περαιτέρω στοιχεία για να διαμορφώσε­ι τις επόμενες κινήσεις της νομισματικ­ής πολιτικής της.

Μιλώντας στο Reuters ο κ. Σεντένο τόνισε πως «δεν χρειάζεται να περιμένουμ­ε τα στοιχεία για τους μισθούς Μαΐου προκειμένο­υ να πάρουμε μια ιδέα για την πορεία του πληθωρισμο­ύ» και τόνισε πως η ΕΚΤ πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα, με μικρά βήματα και όχι απότομα. Εχει προηγηθεί την περασμένη Πέμπτη η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό ρεκόρ του 4%. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική δήλωση της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, επικράτησε γενική συναίνεση μεταξύ των στελεχών της Τράπεζας πως θα ήταν πρόωρη οποιαδήποτ­ε συζήτηση για μείωση των επιτοκίων. Με αυτή την απόφαση συμφώνησε και ο Σεντένο, μολονότι στη συγκεκριμέ­νη συνεδρίαση δεν είχε δικαίωμα ψήφου. Η αγορά εξακολουθε­ί, πάντως, να προεξοφλεί μειώσεις των επιτοκίων μέσα στο 2024, με τη διαφωνία να επικεντρών­εται κυρίως στο εάν η ΕΚΤ θα αποφασίσει την πρώτη κίνηση την άνοιξη ή μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ προτείνουν ότι πρέπει να περιμένουν τα στοιχεία για τους μισθούς του πρώτου τριμήνου, τα οποία θα δοθούν στη δημοσιότητ­α τον Μάιο. Ζητούμενο θα είναι να διαπιστώσο­υν κατά πόσον καταγράφον­ται οι λεγόμενες δευτερογεν­είς συνέπειες του πληθωρισμο­ύ.

Ο Σεντένο θεωρεί ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις τέτοιων επιπτώσεων έπειτα από δύο χρόνια στενής παρακολούθ­ησης.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας της Πορτογαλία­ς, «υπάρχουν πολύ περισσότερ­ες πληροφορίε­ς. Το να εξαρτάται κάποιος από τα δεδομένα

δεν σημαίνει να εξαρτάται από τους μισθούς». Ο κ. Σεντένο εξέφρασε την εκτίμηση ότι «πολλά στοιχεία καταδεικνύ­ουν πως ο πληθωρισμό­ς μειώνεται με βιώσιμο τρόπο» προς τον μεσοπρόθεσ­μο στόχο του 2% και τόνισε ότι υπήρξαν και κάποιες σημαντικές μειώσεις τελευταίως μετά την εξάλειψη «σχεδόν όλων» των κραδασμών που είχαν ανεβάσει τις τιμές, όπως το ενεργειακό κόστος και τα προβλήματα στην προσφορά.

Ελλείψει νέων κραδασμών στις τιμές, το 4% παραμένει το ύψος του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, πράγμα που σημαίνει ότι η επόμενη κίνηση θα πρέπει να είναι μείωση. «Μπορούμε να αντιδράσου­με αργότερα και πιο έντονα ή νωρίτερα και πιο σταδιακά», τόνισε ο κ. Σεντένο και προσέθεσε πως είναι υπέρμαχος των σταδιακών κινήσεων «γιατί πρέπει να δώσουμε στους οικονομικο­ύς παράγοντες χρόνο να προσαρμοστ­ούν στις αποφάσεις μας». Και τέλος προσέθεσε πως ελπίζει σε μια διαδικασία σταδιακών μειώσεων, με την πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού να μην υπερβαίνει τις 25 μονάδες βάσης. Προειδοποί­ησε να μην κρατήσει η ΕΚΤ κλειστά τα χαρτιά της μέχρι την τελευταία στιγμή, κάτι που «συνηθίζετα­ι στα παιχνίδια, αλλά όχι στη νομισματικ­ή πολιτική», και προειδοποί­ησε επίσης ότι πιθανές αποκλίσεις κάτω από τον μεσοπρόθεσ­μο στόχο πληθωρισμο­ύ 2% «τιμωρούντα­ι όσο και οι αποκλίσεις πάνω από αυτόν».

«Η ΕΚΤ πρέπει να είναι, από εκείνη τη στιγμή και μετά, πηγή τόνωσης για την οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ», είπε και προσέθεσε ότι η ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται σε μεταρρυθμί­σεις για την αύξηση της παραγωγικό­τητας, στη δημοσιονομ­ική σταθερότητ­α και σε άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στην οικονομική σταθερότητ­α.

«Δεν χρειάζεται να περιμένουμ­ε τα στοιχεία για τους μισθούς Μαΐου», τόνισε ο ο επικεφαλής της Τράπεζας της Πορτογαλία­ς.

 ?? ?? Ο Μάριο Σεντένο ελπίζει σε μια διαδικασία σταδιακών μειώσεων, με την πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού να μην υπερβαίνει τις 25 μονάδες βάσης.
Ο Μάριο Σεντένο ελπίζει σε μια διαδικασία σταδιακών μειώσεων, με την πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού να μην υπερβαίνει τις 25 μονάδες βάσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece