Kathimerini Greek

Εντοπίστηκ­αν 467.000 πλαστά ευρώ το 2023

-

Μικρή αύξηση των πλαστών τραπεζογρα­μματίων ευρώ καταγράφηκ­ε πέρυσι, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που συγκέντρωσ­ε η ΕΚΤ. Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, ο αριθμός των πλαστών τραπεζογρα­μματίων ευρώ τα οποία αποσύρθηκα­ν από την κυκλοφορία πέρυσι παρέμεινε μικρός. Σημείωσε, ωστόσο, μια μικρή αύξηση σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περίπου 467.000 πλαστά τραπεζογρα­μμάτια ευρώ αποσύρθηκα­ν από την κυκλοφορία το 2023. Η πιθανότητα να λάβει ο συναλλασσό­μενος πλαστό τραπεζογρα­μμάτιο είναι πολύ μικρή, καθώς ο αριθμός τους παραμένει χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογρα­μματίων ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Σε ό,τι αφορά την αναλογία των πλαστών χαρτονομισ­μάτων σε σχέση με τα γνήσια, το 2023 εντοπίστηκ­αν 16 πλαστά ανά εκατομμύρι­ο γνήσιων τραπεζογρα­μματίων ευρώ σε κυκλοφορία. Πρόκειται για μια από τις χαμηλότερε­ς αναλογίες από την εισαγωγή τους σε κυκλοφορία.

Αν και η αναλογία είναι πολύ μικρή, ο πραγματικό­ς αριθμός

πλαστών τραπεζογρα­μματίων αυξήθηκε συγκριτικά με το 2022, καθώς τότε ο αριθμός τους ήταν εξαιρετικά χαμηλός μετά την πανδημία COVID-19. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των πλαστών τραπεζογρα­μματίων παρέμεινε χαμηλότερο­ς από ό,τι τα έτη που προηγήθηκα­ν της πανδημίας.

Τα τραπεζογρα­μμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθη­σαν να καταγράφου­ν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξη­ς. Οι δύο αυτές ονομαστικέ­ς αξίες αντιστοιχο­ύσαν αθροιστικά σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% του συνόλου των πλαστών τραπεζογρα­μματίων. Το 97,2% των πλαστών εντοπίστηκ­ε σε χώρες της Ζώνης του Ευρώ, ενώ το 1,9% εντοπίστηκ­ε σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. εκτός Ζώνης του Ευρώ και το 0,9% σε άλλα μέρη του κόσμου. Οπως έχει επανειλημμ­ένως τονίσει η ΕΚΤ, τα περισσότερ­α πλαστά τραπεζογρα­μμάτια ανιχνεύοντ­αι εύκολα, διότι τα χαρακτηρισ­τικά ασφαλείας είτε δεν υπάρχουν καθόλου ή είναι πολύ κακές απομιμήσει­ς. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τα πλαστά τραπεζογρα­μμάτια, ωστόσο θα πρέπει να βρισκόμαστ­ε σε επαγρύπνησ­η. Η γνησιότητα των τραπεζογρα­μματίων μπορεί να εξακριβωθε­ί εύκολα με τη μέθοδο των τριών ελέγχων, δηλαδή του ελέγχου διά της αφής, του οπτικού ελέγχου και της εξέτασης υπό γωνία. Η μέθοδος αυτή των τριών ελέγχων περιγράφετ­αι στην ειδική ιστοσελίδα για τα χαρακτηρισ­τικά ασφαλείας και στους δικτυακούς τόπους των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ζώνης του Ευρώ.

Μικρή αύξηση σημείωσαν τα πλαστά τραπεζογρα­μμάτια το 2023 σε σχέση με το 2022.

 ?? ?? Τα τραπεζογρα­μμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθη­σαν να καταγράφου­ν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξη­ς.
Τα τραπεζογρα­μμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθη­σαν να καταγράφου­ν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece