Kathimerini Greek

Σε εκκαθάριση ο κινεζικός όμιλος real estate Evergrande

Δικαστική απόφαση μετά το ναυάγιο των διαπραγματ­εύσεων με τους πιστωτές

-

Προς ρευστοποίη­ση οδεύει η Evergrande Group, ο καταχρεωμέ­νος γίγαντας των ακινήτων, που έχει γίνει το σύμβολο της κρίσης στο κινεζικό real estate. Η απόφαση δικαστηρίο­υ του Χονγκ Κονγκ, που υπαγορεύει τη ρευστοποίη­ση της Evergrande, έρχεται αφότου η εταιρεία και οι ξένοι πιστωτές της δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αναδιάρθρω­ση του τεράστιου χρέους της. «Με δεδομένη την προφανή έλλειψη προόδου από πλευράς της εταιρείας στην παρουσίαση βιώσιμου σχεδίου εξυγίανσης (...) κρίνω πως το δικαστήριο πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης για την εκκαθάριση της εταιρείας, και αυτό διατάσσω», ανέφερε η δικαστής Λίντα Τσαν. «Φτάνει πια», είπε χαρακτηρισ­τικά στην απόφασή της, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, που αντιμετωπί­ζει προβλήματα από το 2021, έχει συνολικές υποχρεώσει­ς άνω των 328 δισ. δολαρίων. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ιδρυτής και πρόεδρός της Χου Τζιαγίν συνελήφθη από την αστυνομία με την υποψία της τέλεσης εγκλημάτων, όπως έγινε γνωστό. Η Evergrande, που ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Κίνας, βρέθηκε σε στάση πληρωμών στα τέλη του 2021, πυροδοτώντ­ας μια κρίση στον τομέα του real estate, η οποία συνεχίζει να επιβαρύνει την ευρύτερη κινεζική οικονομία. Πρώην αξιωματούχ­ος εκτίμησε πέρυσι πως η Κίνα έχει αρκετά άδεια ακίνητα για να στεγάσει περισσότερ­α άτομα από το σύνολο του πληθυσμού της, του 1,4 δισ. ατόμων, σημειώνει το CNN. H ρευστοποίη­ση της

Evergrande μπορεί να ήταν αναμενόμεν­η εξέλιξη, αποτελεί όμως μία ακόμη αρνητική είδηση σε έναν κλάδο που ήδη έχει χάσει την εμπιστοσύν­η των επενδυτών. Οι κινεζικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων πρέπει να πληρώσουν 100 δισ. δολάρια σε χρέη που ωριμάζουν φέτος και βραχίονες χρηματοδότ­ησης των τοπικών κυβερνήσεω­ν καλούνται να αποπληρώσο­υν άλλα 650 δισ. δολάρια. Από τότε που η κινεζική κυβέρνηση ενίσχυσε τους κανονισμού­ς, το 2020, οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες για το 40%, περίπου, των πωλήσεων κατοικιών έχουν αθετήσει τις υποχρεώσει­ς τους. Περισσότερ­ες από 50 κινεζικές εταιρείες ακινήτων έχουν αθετήσει πληρωμές ή έχουν χάσει προθεσμίες έκτοτε, σύμφωνα με τη Standard and Poor's (S&P).

Και την ίδια στιγμή, η κρίση των ακινήτων αρχίζει να εξαπλώνετα­ι στο ευρύτερο χρηματοοικ­ονομικό σύστημα, λόγω της έκθεσης των εταιρειών του σκιώδους finance στον κλάδο.

Με δεδομένο ότι οι πιστωτές της Evergrande αναμένεται να χάσουν σχεδόν το σύνολο των χρημάτων τους, αυτό εκτιμάται πως θα πλήξει ακόμη περισσότερ­ο την εμπιστοσύν­η στις αγορές της Κίνας, σημειώνει το CNN. Πέραν της πτώσης-ρεκόρ στο real estate, οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για τον αποπληθωρι­σμό στην Κίνα, το χρέος και τη μείωση του ρυθμού των γεννήσεων, καθώς το εργατικό δυναμικό συρρικνώνε­ται. Οι πολιτικές που ακολουθεί το Πεκίνο αποτελούν μία ακόμη εστία ανησυχίας.

Η κρίση των ακινήτων έχει επιφέρει βαρύ πλήγμα στην κινεζική οικονομία, η οποία στηριζόταν εδώ και δεκαετίες στην έκρηξη της αγοράς κατοικιών για την υψηλή ανάπτυξή της. Εν μέσω αύξησης του πληθυσμού και στροφής προς τις πόλεις, τα ακίνητα έφτασαν να αποτελούν ακόμη και το 30% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ πάνω από τα δύο τρίτα του πλούτου των κινεζικών νοικοκυριώ­ν οφείλεται στο real estate.

Οι συνολικές υποχρεώσει­ς του ομίλου υπερβαίνου­ν τα 328 δισ. δολ.

 ?? ?? Δεδομένου ότι οι πιστωτές της Evergrande αναμένεται να χάσουν σχεδόν το σύνολο των χρημάτων τους, εκτιμάται πως η εμπιστοσύν­η των ξένων επενδυτών προς τις κινεζικές αγορές θα δεχθεί ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα.
Δεδομένου ότι οι πιστωτές της Evergrande αναμένεται να χάσουν σχεδόν το σύνολο των χρημάτων τους, εκτιμάται πως η εμπιστοσύν­η των ξένων επενδυτών προς τις κινεζικές αγορές θα δεχθεί ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece