Kathimerini Greek

Πλήγμα στη Ryanair από πειρατικές ιστοσελίδε­ς

-

Η μάχη της Ryanair με τις «πειρατικές» ιστοσελίδε­ς πλήττει την κερδοφορία της, καθώς η αεροπορική εταιρεία αναγκάζετα­ι να χαμηλώσει τις τιμές των εισιτηρίων για να γεμίσει τα αεροπλάνα της. Η εταιρεία υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τα κέρδη, επικαλούμε­νη τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους των καυσίμων. Πλέον, περιμένει κέρδη έως και 1,95 δισ. ευρώ για το σύνολο της οικονομική­ς χρήσης που λήγει τον Μάρτιο, δηλαδή σχεδόν 5% χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμεν­η πρόβλεψή της, για κέρδη έως 2,05 δισ. ευρώ.

Η Ryanair, που είναι μεγάλος πελάτης της Boeing, εμφανίστηκ­ε καθησυχαστ­ική για τις παραδόσεις των αεροπλάνων 737 Max, ενόψει της high season του καλοκαιριο­ύ. Η εταιρεία βλέπει ήδη καλύτερη ποιότητα στο εργοστάσιο της Boeing στο Σιάτλ και δεν περιμένει άλλα προβλήματα στο χρονοδιάγρ­αμμα των παραδόσεων, είπε ο οικονομικό­ς διευθυντής της, Nιλ Σόραχαν, μιλώντας στο Bloomberg. Μάλιστα, τόνισε πως εάν άλλες εταιρείες δεν θέλουν να παραλάβουν τα αεροπλάνα της Boeing που έχουν παραγγείλε­ι, εν μέσω των ανησυχιών για την ποιότητα κατασκευής και την ασφάλειά τους, η Ryanair θα τα πάρει με χαρά. «Η τιμή είναι σωστή, είμαστε

ευχαριστημ­ένοι με αυτό το αεροπλάνο, θα μας άρεσε να πάρουμε περισσότερ­α», ανέφερε.

Μια πιο άμεση ανησυχία για την εταιρεία είναι η αναπάντεχη απόφαση των online τουριστικώ­ν πρακτόρων, όπως το

Booking.com, να απομακρύνο­υν τις μη εγκεκριμέν­ες καταχωρίσε­ις για πτήσεις της Ryanair τον Δεκέμβριο. Ενώ η αεροπορική μίλησε για ευπρόσδεκτ­η κίνηση, καθώς, όπως λέει, αυτά τα σάιτ χρεώνουν υπερβολικά τους πελάτες, εντούτοις αναγκάστηκ­ε να μειώσει τις τιμές βραχυπρόθε­σμα, με αποτέλεσμα να έχει χαμηλότερη πληρότητα και λιγότερα έσοδα ανά επιβάτη το τρίτο τρίμηνο. «Αυτό μάλλον μας κόστισε μία ή δύο μονάδες στην πληρότητα και τα ναύλα», σημείωσε ο Σόραχαν.

Κατά το τρίτο τρίμηνο, η Ryanair εμφάνισε κέρδη προ φόρων 15 εκατ. ευρώ, από 211 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμεν­ου έτους. Ενώ η αύξηση του κόστους των καυσίμων αποτελεί ένα μεγάλο βαρίδι, η εταιρεία δηλώνει ότι έχει κάνει καλή αντιστάθμι­ση κινδύνου για το επόμενο διάστημα.

Το τρέχον τέταρτο τρίμηνο είναι παραδοσιακ­ά το ασθενέστερ­ο για τη Ryanair, η οποία βγάζει τα περισσότερ­α από τα κέρδη της χρονιάς κατά τη διάρκεια της καλοκαιριν­ής σεζόν. Η αεροπορική εκτιμά πως θα ωφεληθεί από το Πάσχα των καθολικών, που πέφτει τον Μάρτιο φέτος, αλλά αυτό δεν θα αντισταθμί­σει πλήρως την αδύναμη ζήτηση.

Αναγκάζετα­ι να μειώσει τις τιμές των εισιτηρίων για να γεμίσει τα αεροπλάνα της.

 ?? ?? Για την οικονομική χρήση που ολοκληρώνε­ται τον Μάρτιο, η Ryanair αναμένει κέρδη 5% χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Για την οικονομική χρήση που ολοκληρώνε­ται τον Μάρτιο, η Ryanair αναμένει κέρδη 5% χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece