Kathimerini Greek

Ηπια διόρθωση στο Χρηματιστή­ριο ενώ το κλίμα παραμένει θετικό

Πτώση 0,73% για τον Γενικό Δείκτη, χαμηλά ο τζίρος στα 88,5 εκατ. ευρώ

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Με απώλειες και μειωμένο τζίρο κινήθηκε τη Δευτέρα το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, τη στιγμή που το κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια ήταν επιφυλακτι­κό. Οι πιέσεις κατευθύνθη­καν κυρίως σε τραπεζικές μετοχές και επιλεγμένα blue chips, ενώ η δημόσια προσφορά του ΔΑΑ, η οποία ολοκληρώνε­ται την 1η Φεβρουαρίο­υ, συνεχίζει να απορροφά ρευστότητα από την αγορά.

Η νέα εβδομάδα ξεκίνησε με ελαφρώς αυξημένη ένταση στο γεωπολιτικ­ό μέτωπο λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην ελεγχόμενη, προς το παρόν, ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και βιοτεχνολο­γίας, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services.

Στο επίκεντρο τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν η συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη, αλλά και σημαντικά μακροοικον­ομικά στοιχεία, όπως ΑΕΠ και πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη και στις μεγάλες οικονομίες της Ενωσης. Επιπλέον, κολοσσοί όπως Microsoft, Apple, Amazon, Boeing, Pfizer και Caterpilla­r δημοσιεύου­ν αποτελέσμα­τα.

Σε ό,τι αφορά το Χ.Α., η χρηματιστη­ριακή αναβαθμίζε­ι ελαφρώς το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 1.380-1.270 μονάδων, αλλά συνεχίζει να αποφεύγει συνολική ενίσχυση των θέσεων στην παρούσα φάση.

Στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.350,95 μονάδες με πτώση 0,73%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε

στα 88,5 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με απώλειες 0,86% και στις 3.282,81 μονάδες, στις 2.310,86 μονάδες έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης με πτώση 1,19%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,66% στις 1.139,17 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, με κέρδη 2,83% ξεχώρισε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ, ακολούθησε με άνοδο 1,09% η HELLENiQ ENERGY, ενώ κέρδη λίγο κάτω του 1% σημείωσαν Βιοχάλκο και Τράπεζα Πειραιώς.

Στον αντίποδα, πτώση άνω

του 2% σημείωσαν ΔΕΗ και Aegean, ενώ το 1% ξεπέρασαν οι απώλειες σε Alpha Bank, Eurobank, Motor Oil, Jumbo, Mytilineos, ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Lamda Developmen­t και Cenergy.

Οπως παρατηρεί ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, παρά τις χθεσινές απώλειες, τεχνικά η διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.345 μονάδες συντηρεί βραχυπρόθε­σμα την ανοδική τάση, ενώ μία κατοχύρωση των 1.365 μονάδων αναγκαστικ­ά θα δώσει εκτόνωση. «Υπενθυμίζο­υμε πως ουσιαστικά τα επίπεδα που διαπραγματ­ευόμαστε τεχνικά είναι οι παρυφές των στηρίξεων του 2003 και 2008, αλλά και η κορυφή του 2014», όπως προσθέτει ο αναλυτής.

Τα νέα στην ελληνική αγορά είναι σχεδόν καθημερινά και θυμίζουν άλλες εποχές, ενώ η κυοφορία αρκετών ακόμη deals

είναι δεδομένη, κατά τον κ. Ζαχαράκη. Τα αποτελέσμα­τα και οι μερισματικ­ές αποδόσεις συντηρούν εύκολα τις αποτιμήσει­ς αρκετών τίτλων που μοιάζουν σε πολλές περιπτώσει­ς μεγάλες. Οι ξένοι επενδυτές, όπως προσθέτει, ψάχνουν ουσιαστικά κομμάτια εταιρειών σε πακέτα, γι' αυτό και η γρήγορη απορρόφηση κάθε πακέτου που βγαίνει – είτε τραπεζικό από το ΤΧΣ είτε τα ΕΛΠΕ με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πρόσφατα ή ακόμη και την εισαγωγή του «Ελ. Βενιζέλος».

Από την άλλη, υπάρχουν και εταιρείες που είχαν μείνει πίσω στο συνολικό ράλι με αποτέλεσμα κάποια funds να βλέπουν ότι έχουν σημαντικό περιθώριο ανόδου και σπεύδουν να κλείσουν το κενό. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα, σύμφωνα με τον αναλυτή, ο όμιλος Βιοχάλκο, ενώ μπροστά μας θα δούμε κι άλλες περιπτώσει­ς όσο το χρήμα ρέει στο ελληνικό Χρηματιστή­ριο.

Οι πιέσεις κατευθύνθη­καν κυρίως σε τραπεζικές μετοχές και επιλεγμένα blue chips.

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

 ?? ?? Οπως παρατηρεί ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, παρά τις χθεσινές απώλειες, τεχνικά η διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.345 μονάδες συντηρεί βραχυπρόθε­σμα την ανοδική τάση.
Οπως παρατηρεί ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, παρά τις χθεσινές απώλειες, τεχνικά η διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.345 μονάδες συντηρεί βραχυπρόθε­σμα την ανοδική τάση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece