Kathimerini Greek

Εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της Fed

-

Μεικτή εικόνα είχαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτι­κοί περιμένοντ­ας τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve, που αναμένοντα­ι μέσα στην εβδομάδα. Ορισμένοι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με οριακή άνοδο έχοντας σημειώσει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών στην προηγούμεν­η συνεδρίαση, καθώς σημείωσαν άνοδο οι μετοχές των ενεργειακώ­ν εταιρειών, ενώ περιόρισε την άνοδο η υποχώρηση των μετοχών εταιρειών τηλεπικοιν­ωνιών και των χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων.

Μολονότι έχει προηγηθεί την Πέμπτη η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και να χαρακτηρίσ­ει «πρόωρη» κάθε συζήτηση για μείωση, η αγορά εξακολουθε­ί να αναζητεί ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας. Τα στελέχη της, πάντως, εξέφρασαν χθες αντίθετες απόψεις και ο προβληματι­σμός συνεχίζετα­ι. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,21%, πλησιάζοντ­ας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών στο οποίο έφτασε την Παρασκευή. Οι μετοχές των πετρελαϊκώ­ν και των εταιρειών φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο 1%, παρά την υποχώρηση που σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου στη διάρκεια της συνεδρίαση­ς, με το αμερικανικ­ό αργό να κυμαίνεται το βράδυ στα 76,98 δολ. το βαρέλι σημειώνοντ­ας πτώση 1,32%. Αντιθέτως, ο δείκτης που παρακολουθ­εί τον τομέα των τηλεπικοιν­ωνιών υποχώρησε κατά 0,8%, με τη φινλανδική εταιρεία Elisa να καταγράφει πτώση 4,5% μετά την υποβάθμισή της. Πτωτικά κινήθηκαν, άλλωστε, οι μετοχές των τραπεζών, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,5%.

Ετσι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με οριακή υποχώρηση

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,21%.

0,03% και με μικρή υποχώρηση έκλεισε ο Xetra DAX της Φρανκφούρτ­ης, όπως και ο FTSE MIB που έκλεισε με μικρές απώλειες 0,47%. Αντιθέτως, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε οριακά με θετικό πρόσημο καταγράφον­τας άνοδο 0,087%. Σημειωτέον ότι η τρέχουσα είναι εβδομάδα αποτελεσμά­των, στη διάρκεια των οποίων θα ανακοινώσο­υν αποτελέσμα­τα τριμήνου οι τεχνολογικ­οί κολοσσοί Microsoft, Apple, Meta, Amazon και Alphabet, καθώς και οι Philips και Ryanair. Παράλληλα θα δοθούν στη δημοσιότητ­α τα τελευταία στοιχεία για την οικονομική δραστηριότ­ητα στις βιομηχανίε­ς της Κίνας, η μηνιαία εικόνα της αμερικανικ­ής αγοράς εργασίας με τον αριθμό των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, αλλά και οι αρχικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά το δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

 ?? ?? Οι μετοχές των πετρελαϊκώ­ν και των εταιρειών φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο 1%.
Οι μετοχές των πετρελαϊκώ­ν και των εταιρειών φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο 1%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece