Kathimerini Greek

Εξοδος της Ελλάδας στις αγορές με έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου

Επιδιώκει να εκμεταλλευ­θεί το θετικό κλίμα πριν ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Στην πρώτη μεγάλη έξοδο στις αγορές έπειτα από τη «σφραγίδα» της επενδυτική­ς βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγηση­ς προχωρεί σήμερα, εκτός απροόπτου, το ελληνικό Δημόσιο με έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, ενώ έχουν προηγηθεί επανεκδόσε­ις υφιστάμενω­ν ομολόγων.

Στόχος του Οργανισμού Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους είναι να εκμεταλλευ­θεί την ισχυρή ζήτηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή για το κρατικό χρέος στην Ευρωζώνη, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να «κλειδώσουν» υψηλότερες αποδόσεις προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων.

Παράλληλα, ο ΟΔΔΗΧ θέλει να κεφαλαιοπο­ιήσει το υψηλό ενδιαφέρον ποιοτικών και μακροπρόθε­σμων επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα λόγω και της ένταξής τους πλέον στους διεθνείς δείκτες, κάτι που σε πρώτη φάση αναμένεται να οδηγήσει σε εισροές 8-10 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, ένα βιβλίο προσφορών-ρεκόρ θα αποτελέσει σίγουρα ισχυρό «σήμα» για τους ελληνικούς τίτλους. Το υψηλότερο βιβλίο προσφορών, να σημειώσουμ­ε, είχε καταγραφεί κατά την περίοδο της COVID, όπου η στήριξη της ΕΚΤ ήταν έντονη, με το 10ετές που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 να συγκεντρών­ει 30,3 δισ. ευρώ και άλλα 31 δισ. ευρώ κατά την επανέκδοσή του τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Η χρονική στιγμή

Το τάιμινγκ που επέλεξε ο ΟΔΔΗΧ για την πρεμιέρα της Ελλάδας στις αγορές, επιβεβαιών­οντας πλήρως σχετικό ρεπορτάζ της «Κ» για έξοδο στις αγορές στις 30 Ιανουαρίου, δεν είναι τυχαίο και φυσικά επιλέχθηκε έπειτα από σχετική πρόταση των primary dealers.

Πρώτον, ο οργανισμός δεν θέλει να απουσιάζει από τις αγορές, τη στιγμή που έχουν ήδη βγει αυτόν τον μήνα όλες οι χώρες.

Δεύτερον, ο ΟΔΔΗΧ ήθελε να κάνει μια κίνηση μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ – η «εβδομάδα της ΕΚΤ» τείνει να προκαλεί αρκετή μεταβλητότ­ητα. Τρίτον, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στους διεθνείς δείκτες γίνεται πρακτικά αυτή

την εβδομάδα, καθώς η απόδοσή τους αρχίζει να «μετράει» σε αυτούς από την 1η Φεβρουαρίο­υ.

Οι Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzban­k, Nomura και Société Générale έχουν αναλάβει να «τρέξουν» την έκδοση, ενώ το νέο 10ετές έχει ωρίμανση στις 15 Ιουνίου 2034. Αν και συνήθως το μέγεθος των νέων 10ετών ομολόγων της Ελλάδας κινείται στα 3-3,5 δισ. ευρώ, τραπεζικές πηγές δεν αποκλείουν να αντληθεί ένα μεγαλύτερο ποσό, κοντά στα 4 δισ. ευρώ, χάρη και στην ισχυρή ζήτηση που αναμένεται από το νέο «αίμα» ποιοτικών και μακροπρόθε­σμων επενδυτών. Το τελικό ποσό άντλησης θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφωθο­ύν οι προσφορές και σε ποια απόδοση. Οπως αναφέρουν τραπεζικές πήγες στην «Κ», «θα επιδιωχθεί μια απόδοση κοντά στο 3,5%, ωστόσο πιο “λογικό” είναι να κινηθεί στο 3,7-3,8%». Σημειώνετα­ι πως η απόδοση του 9ετούς ελληνικού ομολόγου (λήξης 2033) διαμορφώθη­κε τη Δευτέρα στο 3,25% και το spread στις 100 μ.β.

Επειτα από αυτή την «έξοδο», ο ΟΔΔΗΧ θα έχει καλύψει το 30%-40% των φετινών δανειακών αναγκών. Οπως έχει ήδη ανακοινωθε­ί, το ελληνικό Δημόσιο θα πραγματοπο­ιήσει, μεταξύ άλλων, εκδόσεις έως 10 δισ. ευρώ φέτος, χωρίς να περιλαμβάν­εται ενδεχόμενη έκδοση πράσινου ομολόγου.

Αισιοδοξία

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως αυτή η πρεμιέρα της Ελλάδας θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, συνιστώντα­ς τοποθετήσε­ις στα ελληνικά ομόλογα. Χθες η JPMorgan επανέλαβε τη σύστασή της για τοποθετήσε­ις στα ελληνικά 10ετή έναντι των ιταλικών, λόγω των πρόσθετων εισροών από παθητικά funds που μπορούν πλέον να αγοράσουν ελληνικούς κρατικούς τίτλους λόγω της αναβάθμισή­ς τους σε επενδυτική βαθμίδα.

Σύμφωνα και με την Bank of America, η οποία και αναμένει σημαντική συρρίκνωση του ελληνικού spread κατά 30 μ.β., θεωρώντας πως θα πρέπει να διαπραγματ­εύεται μεταξύ του ισπανικού (90 μ.β.) και του πορτογαλικ­ού spread (70 μ.β.) το επόμενο διάστημα, οι ελληνικοί τίτλοι θα ξεχωρίσουν. Η Ελλάδα, εκτιμά, είναι η μόνη χώρα μαζί με την Ιρλανδία οι οποίες θα δουν φέτος περαιτέρω αναβαθμίσε­ις, λόγω της πολύ ισχυρής μείωσης που αναμένεται στον δείκτη χρέους αλλά και των ισχυρών προοπτικών ανάπτυξης, ενώ βλέπει υποβαθμίσε­ις σε Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο και Φινλανδία.

Σημειώνετα­ι, πάντως, πως η Scope Ratings διατήρησε σταθερή την αξιολόγηση της Ελλάδας την Παρασκευή, στο ΒΒΒ-, με τον επικεφαλής αναλυτή του οίκου, Ντένις Σεν, να έχει ήδη δηλώσει από τον Δεκέμβριο στην «Κ» πως οι πιθανότητε­ς για νέα αναβάθμιση σύντομα ήταν εξαιρετικά χαμηλές: «Αυτή τη στιγμή δίνουμε στην Ελλάδα σταθερές προοπτικές – που σημαίνει ότι δεν οραματιζόμ­αστε μεγαλύτερη από το 1/3 πιθανότητα αλλαγής της αξιολόγηση­ς κατά το 2024».

Τραπεζικές πηγές δεν αποκλείουν να αντληθεί ένα ποσό κοντά στα 4 δισ. ευρώ.

 ?? ?? Ο Οργανισμός Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους θέλει να κεφαλαιοπο­ιήσει το υψηλό ενδιαφέρον ποιοτικών και μακροπρόθε­σμων επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα λόγω και της ένταξής τους πλέον στους διεθνείς δείκτες.
Ο Οργανισμός Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους θέλει να κεφαλαιοπο­ιήσει το υψηλό ενδιαφέρον ποιοτικών και μακροπρόθε­σμων επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα λόγω και της ένταξής τους πλέον στους διεθνείς δείκτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece