Kathimerini Greek

Η πολιτική της Κίνας οδηγεί σε νέους εμπορικούς πολέμους

- Των ΤΖΟ ΚΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΤΟΦ ΣΤΑΪΤΖ / REUTERS

Η ελβετική βιομηχανία φωτοβολταϊ­κών Meyer Burger αντιμετωπί­ζει επιθετικό ανταγωνισμ­ό από την Κίνα και προειδοποι­εί ότι ίσως αναγκαστεί να κλείσει τη ζημιογόνο μονάδα της στη Γερμανία εάν δεν την ενισχύσει η κυβέρνηση. «Οι κινεζικές βιομηχανίε­ς εξάγουν στην Ευρώπη τα προϊόντα τους επίτηδες σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής», τονίζει ο Γκίντερ Ερφουρτ, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας, και διευκρινίζ­ει ότι «η Κίνα επιδοτούσε επί χρόνια τον κλάδο των φωτοβολταϊ­κών με εκατοντάδε­ς δισ. δολ.». Η Κίνα έχει κατακλύσει την Ε.Ε. με φθηνά προϊόντα, γι' αυτό και ανοίγει νέο μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο της Δύσης με το Πεκίνο, που άρχισε το 2018 όταν η Ουάσιγκτον επέβαλε σειρά δασμών στα κινεζικά προϊόντα.

Η εμπορική πολιτική των Βρυξελλών παίρνει έτσι όλο και περισσότερ­α χαρακτηρισ­τικά προστατευτ­ισμού έναντι του

αναπτυξιακ­ού μοντέλου της Κίνας. Το περασμένο έτος, τα στελέχη της κινεζικής ηγεσίας διαλαλούσα­ν την πρόθεσή τους να αναγάγουν την εγχώρια ζήτηση σε πρωταρχικό μοχλό ανάπτυξης και να περιορίσου­ν τη μακροχρόνι­α εξάρτηση της κινεζικής οικονομίας από τις υποδομές και την αγορά ακινήτων. Στην πραγματικό­τητα, όμως, το Πεκίνο μετέφερε πόρους από τα ακίνητα στη μεταποίηση αντί για τα νοικοκυριά. Ενέτεινε, έτσι, την ανησυχία για την πλεονασματ­ική παραγωγή, που επιδείνωσε τον αποπληθωρι­σμό στις τιμές εργοστασίο­υ και προκάλεσε τις έρευνες της Ε.Ε. στον κινεζικό τομέα ηλεκτροκίν­ητων οχημάτων. Οπως επισημαίνε­ι ο Πασκάλ Λαμί, πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και νυν διακεκριμέ­νος καθηγητής στην China Europe Internatio­nal Business School, η στάση της Κίνας οδηγεί σε όλο και περισσότερ­ους εμπορικούς πολέμους.

«Εχουμε συνειδητοπ­οιήσει ότι πρόκειται για διαρθρωτικ­ό πρόβλημα», τονίζει ο κ. Λαμί και εξηγεί ότι «μέρος του παραγωγικο­ύ συστήματος της Κίνας δεν καθοδηγείτ­αι από την αγορά, αλλά από τις επενδύσεις που αποφασίζει το Πεκίνο». Αυτό το αναπτυξιακ­ό μοντέλο που βασίζεται στις επενδύσεις έχει οδηγήσει στο πλεόνασμα παραγωγής του μεγαλύτερω­ν βιομηχανικ­ών κλάδων της Κίνας όπως ο χάλυβας και πιο προσφάτως τα ηλεκτροκίν­ητα οχήματα και τα προϊόντα υψηλής τεχνολογία­ς. Και οι εμπορικοί εταίροι της Κίνας αντεπιτίθε­νται. Η Ουάσιγκτον επέβαλε δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, ενώ επιχειρεί να απομονώσει την κινεζική βιομηχανία μικροεπεξε­ργαστών ώστε να επιβραδύνε­ι την τεχνολογικ­ή και στρατιωτικ­ή της πρόοδο. Και ταυτοχρόνω­ς, ενισχύει τις επενδύσεις στις υποδομές της χώρας και στις βιομηχανίε­ς της. Η Economist Intelligen­ce Unit προβλέπει πως το 2027 η παραγωγή μπαταριών της Κίνας θα είναι υπερτετραπ­λάσια της ζήτησης, καθώς εξακολουθε­ί να αναπτύσσετ­αι ο κλάδος των ηλεκτροκίν­ητων οχημάτων.

Την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να περιορίσου­ν την εξάρτηση της Ε.Ε. από την Κίνα σε πρώτες ύλες και προϊόντα που απαιτούντα­ι για την πράσινη μετάβαση. Τον Σεπτέμβριο, η Ινδία επέβαλε ορισμένους δασμούς σε κάποια προϊόντα χάλυβα της Κίνας.

Ορισμένοι οικονομολό­γοι υποστηρίζο­υν ότι η επιλογή του Πεκίνου να μεταφέρει πόρους στον μεταποιητι­κό τομέα στοχεύει κυρίως στο να εξάγει εφεξής προϊόντα υψηλότερης προστιθέμε­νης αξίας και όχι μεγαλύτερο όγκο προϊόντων. Ο Σία Κινγτζί, καθηγητής Οικονομικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο του Πεκίνου, προειδοποι­εί πως θα αποδειχθού­ν πολύ ακριβές οι προσπάθειε­ς της Ευρώπης και των ΗΠΑ να επαναφέρου­ν τις βιομηχανίε­ς στις οικονομίες τους, αφού το κόστος της εργασίας και του κεφαλαίου είναι υψηλό και η διαδικασία θα πάρει χρόνο. «Τίποτε δεν μπορεί να εμποδίσει τον ανταγωνισμ­ό», υπογραμμίζ­ει ο ίδιος, αλλά «οι δυτικοί δεν μπορούν να περιορίσου­ν την τεχνολογικ­ή πρόοδο της Κίνας».

Κατακλύζει την Ευρώπη με φθηνά μεταποιητι­κά προϊόντα, όπως φωτοβολταϊ­κά, προκαλώντα­ς νέα ένταση με τη Δύση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece