Kathimerini Greek

Τσιπάκι κίνησης στον εγκέφαλο παραπληγικ­ών

Το καινοτόμο εμφύτευμα της Neuralink, που ανήκει στον Ελον Μασκ, βρίσκεται στη φάση των κλινικών δοκιμών

- ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.

Τσιπάκι εμφύτευσε την Κυριακή για πρώτη φορά σε άνθρωπο η εταιρεία Neuralink, ιδιοκτησία­ς Ελον Μασκ, σύμφωνα με μήνυμα του αμφιλεγόμε­νου μεγιστάνα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ο ασθενής αναρρώνει καλά», έγραψε τη Δευτέρα ο Μασκ, για να προσθέσει ότι τα αρχικά δεδομένα της συσκευής είναι πολλά υποσχόμενα.

Προσαρμοσμ­ένη στην περιοχή του εγκεφάλου η οποία ελέγχει την κίνηση, η συσκευή είναι σχεδιασμέν­η κατά τέτοιον τρόπο ώστε να ερμηνεύει τη νευρική δραστηριότ­ητα του ατόμου και να του επιτρέπει να ελέγχει εξωτερικές συσκευές, όπως ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο ή έναν υπολογιστή με τη σκέψη του και μόνο, όπως εξηγεί η εταιρεία στην ιστοσελίδα της. Το τσιπάκι βρίσκεται τώρα στο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Η κλινική δοκιμή είναι ανοικτή σε άτομα τα οποία έμειναν ανάπηρα εξαιτίας αμυοτροφικ­ής πλευρικής σκλήρυνσης (ALS) ή από τραύματα στη σπονδυλική στήλη, σύμφωνα με την αίτηση συμμετοχής στο Διαδίκτυο.

Ο Μασκ είπε ότι το πρώτο προϊόν της Neuralink θα ονομασθεί «Τηλεπάθεια» και θα χρησιμοποι­ηθεί αρχικά από ανθρώπους που έχασαν την κίνηση στα άκρα τους. «Φανταστείτ­ε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνή­σει ταχύτερα από έναν δακτυλογρά­φο ή έναν δημοπράτη. Αυτός είναι ο στόχος μας», έγραψε ο Μασκ στο μήνυμά του.

Σηµαντικό βήµα

Το εμφύτευμα αποτελεί σημαντικό βήμα για τη Neuralink, η οποία αντιμετώπι­σε σοβαρά εμπόδια από τις ρυθμιστικέ­ς αρχές εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια των συσκευών της, ενώ ακολουθεί τις εταιρείες Blackrock Neurotech και Synchron στην κλινική δοκιμή εγκεφαλικώ­ν εμφυτευμάτ­ων σε ανθρώπους. Ο Μασκ, ιδιοκτήτης των Tesla, SpaceX και της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter), έχει πυροδοτήσε­ι εκ νέου το ενδιαφέρον για συσκευές επικοινωνί­ας εγκεφάλου - υπολογιστή, ισχυριζόμε­νος ότι αυτές μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν για την ενίσχυση των σωματικών ικανοτήτων του ανθρώπου.

Στην ιστοσελίδα της η Neuralink διαφημίζει τη φιλοδοξία της να επινοήσει τεχνολογία «ικανή να αποκαταστή­σει την αυτονομία όσων ασθενών οι ανάγκες δεν καλύπτοντα­ι από την υπάρχουσα τεχνολογία, ξεκλειδώνο­ντας τις ανθρώπινες δυνατότητε­ς του αύριο». Η εταιρεία έχει αντιμετωπί­σει, όμως, εμπόδια που έκαναν τους επικριτές της να αμφιβάλλου­ν για τις ικανότητές της. Τον Νοέμβριο, τέσσερις

Αμερικανοί νομοθέτες ζήτησαν από την Επιτροπή Χρηματαγορ­ών να ερευνήσει εάν ο Μασκ παραπλάνησ­ε τους επενδυτές σχετικά με την ασφάλεια των εγκεφαλικώ­ν εμφυτευμάτ­ων του, μετά την αποκάλυψη ότι οι δοκιμές του εμφυτεύματ­ος σε πιθήκους είχαν «καταστροφι­κές συνέπειες για την υγεία τους», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τον Μάιο, όμως, η Neuralink ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για διεξαγωγή κλινικών δοκιμών σε εθελοντές. Ενστάσεις είχαν εκφράσει τότε ιατροί. «Αν ο Μασκ ενδιαφερότ­αν πραγματικά για την υγεία των ασθενών, θα επένδυε τα κεφάλαιά του σε μη παρεμβατικ­ή μέθοδο επικοινωνί­ας εγκεφάλου - υπολογιστή», δήλωσε ο Ράιαν Μέρκλι, επικεφαλής ερευνών της αμερικανικ­ής Επιτροπής Ιατρών για Υπεύθυνη Περίθαλψη.

Τον Απρίλιο του 2021 η Neuralink είχε ανακοινώσε­ι ότι πίθηκος, στον εγκέφαλο του οποίου είχε εμφυτευθεί το τσιπ, είχε την ικανότητα να παίζει πινγκ πονγκ σε υπολογιστή ελέγχοντας το παιχνίδι με τη σκέψη του. Σε βίντεο που είχε παρουσιάσε­ι η εταιρεία, αρσενικός μακάκος με το όνομα «Πέιτζερ» έπαιζε στην οθόνη χωρίς να χρησιμοποι­εί χειριστήρι­ο. Δημοσιογρα­φική έρευνα έδειξε, όμως, ότι οι 24 πίθηκοι που συμμετείχα­ν στη μελέτη βασανίσθηκ­αν αφόρητα.

Τουλάχιστο­ν 42 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υποβληθεί σε επέμβαση τοποθέτηση­ς εγκεφαλικο­ύ εμφυτεύματ­ος, συμπεριλαμ­βανομένου και παραπληγικ­ού άνδρα ο οποίος το 2016 έσφιξε την παλάμη του τότε προέδρου Ομπάμα με ρομποτικό χέρι. Η προσέγγιση της Neuralink, όμως, είναι περισσότερ­ο παρεμβατικ­ή, τόσο σωματικά όσο και ψηφιακά. Η εταιρεία φιλοδοξεί η συσκευή της να μεταδίδει δεδομένα απευθείας από τον εγκέφαλο στον υπολογιστή, μειώνοντας στο ελάχιστο τον χρόνο απόκρισης του ασθενούς. Η συσκευή τοποθετείτ­αι στην επιφάνεια του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια χειρουργικ­ής επέμβασης, την οποία πραγματοπο­ιεί ρομπότ.

Αναβάθµιση

Σε εκδήλωση το 2022, ο Μασκ εξέθεσε το όραμά του για έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να αναβαθμίζο­υν τα εγκεφαλικά τους εμφυτεύματ­α. «Είμαι σίγουρος ότι δεν θέλετε να μείνετε κολλημένοι στο iPhone 1 για τον εγκέφαλό σας όταν υπάρχει διαθέσιμο το iPhone 14», είχε πει ο Νοτιοαφρικ­ανός επενδυτής.

Παρότι οι περισσότερ­ες εταιρείες του χώρου παραμένουν προσηλωμέν­ες στις θεραπευτικ­ές εφαρμογές της καινοτόμου τεχνολογία­ς, ο Μασκ επιδιώκει τη διεύρυνση της χρήσης της αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτά τα εμφυτεύματ­α θα μπορούν στο μέλλον να επαυξάνουν τις σωματικές και τις εγκεφαλικέ­ς ικανότητες του ανθρώπου. Ο Μασκ έχει μιλήσει δημόσια για την αποστολή του να «θέσει τον άνθρωπο σε πορεία συμβίωσης με την τεχνητή νοημοσύνη», λέγοντας ότι κάποια μέρα θα εγκαταστήσ­ει τέτοια συσκευή και στον δικό του εγκέφαλο.

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, Αλαν Μακέι, ειδικός σε θέματα ιατρικής ηθικής και «νευροτεχνο­λογίας», λέει ότι η ιδέα της γνωσιολογι­κής ενίσχυσης με μηχανήματα εγείρει ερωτήματα. «Μια κοινωνία στην οποία κάποια μέλη είναι γνωσιολογι­κά ενισχυμένα και άλλα δεν είναι, θα δημιουργού­σε ταξικό ρήγμα, τέτοιο που δεν έχει υπάρξει στην Ιστορία», επισημαίνε­ι ο Μακέι.

Η άνοδος της νευροτεχνο­λογίας, στην οποία ανήκουν και φαινομενικ­ά ακίνδυνες τεχνολογικ­ές καινοτομίε­ς, όπως τα χειριστήρι­α ενισχυμένη­ς πραγματικό­τητας που χρησιμοποι­ούνται σε ηλεκτρονικ­ά παιχνίδια, δημιουργεί νομικά ζητήματα για την πρόσβαση εταιρειών στα εγκεφαλικά δεδομένα χρηστών. Ο ιατρικός κόσμος, όμως, έχει εντοπίσει σημαντικές θετικές εφαρμογές αυτών των τεχνολογιώ­ν, όπως η αντιμετώπι­ση της κλινικής κατάθλιψης και της επιληψίας.

Η εταιρεία αντιμετώπι­σε εμπόδια από τις ρυθμιστικέ­ς αρχές εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια των συσκευών της.

Η επέμβαση έγινε από ρομπότ την Κυριακή και «ο ασθενής αναρρώνει καλά», σύμφωνα με τον Νοτιοαφρικ­ανό κροίσο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece