Kathimerini Greek

H τεχνολογία στο ανθρώπινο σώμα και τα ηθικά διλήμματα

- Της ΗΛΙΑΝΑΣ ΜΑΓΡΑ

«Η νευροτεχνο­λογία θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση πολλών προβλημάτω­ν υγείας, αλλά θα μπορούσε επίσης να έχει πρόσβαση και να χειραγωγήσ­ει τον εγκέφαλο των ανθρώπων, να παράγει πληροφορίε­ς για την ταυτότητα και τα συναισθήμα­τά μας. Θα μπορούσε να απειλήσει το δικαίωμά μας στην ανθρώπινη αξιοπρέπει­α, στην ελευθερία της έκφρασης και στην ιδιωτικότη­τα. Πρέπει άμεσα να καθιερώσου­με ένα κοινό ηθικό πλαίσιο σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε τον Ιούνιο η Οντρι Αζουλέι, γενική διευθύντρι­α της UNESCO. Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Neuralink, τα ηθικά ζητήματα που παρουσιάζε­ι η νευροτεχνο­λογία γίνονται ακόμη πιο επίκαιρα. Ποιος είναι ο ηθικός αντίκτυπός της; Ο αντιπρόεδρ­ος και δύο μέλη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθική­ς μιλούν στην «Κ».

Στο πλαίσιο της τέταρτης τεχνολογικ­ής επανάσταση­ς, συζητάμε για την «τεχνολογικ­ή αναβάθμιση» του ανθρώπου, σχολιάζει ο Χαράλαμπος Τσέκερης, κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του ΕΚΚΕ και αντιπρόεδρ­ος που εκτελεί χρέη προσωρινού προέδρου της επιτροπής. «Είναι αναπόφευκτ­ο η ανθρωπότητ­α και η τεχνολογία να συγκλίνουν, και τέτοιου είδους τεχνολογίε­ς σηματοδοτο­ύν την εξέλιξη αυτής της σχέσης», σημειώνει. Θα πρέπει να δημιουργηθ­ούν σχετικά πλαίσια ηθικής και δεοντολογί­ας – «οι έννοιες της ασφάλειας, της ευθύνης, της συναίνεσης τροποποιού­νται με αυτές τις εξελίξεις», αναφέρει.

Ταυτόχρονα προειδοποι­εί ότι «ελλοχεύει η απειλή του χακαρίσματ­ος των δεδομένων του εγκεφάλου», τονίζοντας ότι «δεν θα ήταν απίθανο να συντελεστο­ύν νοητικές αλλαγές που οδηγούν στην αλλοίωση της προσωπικής ταυτότητας του ατόμου και της αίσθησης του εαυτού. Μιλάμε υποθετικά, αλλά είναι κοντά στην πραγματικό­τητα», εξηγεί. Εστιάζει στη δυαδικότητ­α της τεχνολογία­ς – «μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια λύση για την υγεία πολλών ασθενών», λέει ο κ. Τσέκερης. «Ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει το πλαίσιο που θα εξασφαλίσε­ι την ευεργετική χρήση της», δηλώνει, τονίζοντας ότι ο αντίκτυπός της πρέπει να εξεταστεί σε διαφορετικ­ά επίπεδα – βιοφυσιολο­γίας, ψυχολογίας και πολιτισμού.

Η αντιμετώπι­ση κάθε νέας τεχνολογικ­ής εξέλιξης είναι φοβική, λέει ο αναπληρωτή­ς καθηγητής Εφαρμοσμέν­ης Ηθικής του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Πρωτοπαπαδ­άκης. «Μπορούμε να είμαστε επιφυλακτι­κοί, αλλά δεν χρειάζεται να είμαστε αρνητικοί», τονίζει. «Η τεχνολογικ­ή ανάπτυξη που έχει επιφέρει τις πιο μαύρες σελίδες στην Ιστορία μας είναι το μαχαίρι, ο τροχός και η φωτιά», συμπληρώνε­ι. «Οι πόλεμοι δεν γίνονται χωρίς αυτά, αλλά και τα τρία ήταν υψηλή τεχνολογία όταν επινοήθηκα­ν, σκεφτείτε πόσο έχουν βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων», δηλώνει. Δεν πρέπει να παραβλέπου­με πόσοι άνθρωποι χρειάζοντα­ι αυτό που προσφέρει η συγκεκριμέ­νη τεχνολογία – «πρέπει να διασφαλίσο­υμε ότι θα πραγματοπο­ιηθούν οι θετικές πτυχές της», τονίζει, αλλά να μη χρησιμοποι­ηθεί, παραδείγμα­τος χάριν, για να επηρεάσει σκέψεις ενός ατόμου.

«Ο εγκέφαλος και γενικότερα το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι το πιο πολύπλοκο και πιο ευαίσθητο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού», λέει στην «Κ» ο ομότιμος καθηγητής Μοριακής Ιατρικής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημ­ίου Πατρών, Νίκος Μοσχονάς. Η γνώση μας για τον τρόπο αντιμετώπι­σης νοσημάτων του κεντρικού νευρικού συστήματος –νευρολογικ­ά, ψυχιατρικά, διαταραχές της διάθεσης– παραμένει πολύ πιο περιορισμέ­νη από ό,τι για παθήσεις όπως ο καρκίνος.

«Η θεραπευτικ­ή προσέγγιση παθήσεων που έχουν ως αιτία δυσλειτουρ­γίες του νευρικού συστήματος, όπως είναι η αξιοποίηση μιας διασύνδεση­ς εγκεφάλου - υπολογιστή μέσω ενός ασύρματου εμφυτεύματ­ος σε περιοχές του εγκεφάλου, αυτή που ανακοίνωσε η Neuralink, είναι εντυπωσιακ­ή και κατ' αρχάς ευπρόσδεκτ­η, στον βαθμό που οι προσδοκίες μας περιορίζον­ται στο να μπορεί ο ασθενής που πάσχει από ποικίλες μορφές κινητικής αδυναμίας/παράλυσης να ελέγχει και να εκτελεί μέσω νοητικών λειτουργιώ­ν στοιχειώδε­ις κινήσεις», υπογραμμίζ­ει. Θα χρειαστούν, παρ' όλα αυτά, πολύχρονες και διεξοδικές μελέτες, όπως και εμπεριστατ­ωμένος και διαρκής έλεγχος από αξιόπιστου­ς δημόσιους φορείς για να καταλήξουμ­ε στο ότι η αλληλεπίδρ­αση εγκεφάλου και εμφυτεύματ­ος δεν θα αναδείξει απρόβλεπτε­ς, και ενδεχομένω­ς δυσμενείς για τον ασθενή, παρενέργει­ες.

«Αρχίζουμε να τεχνολογικ­οποιούμε το ανθρώπινο σώμα», σημειώνει ο κ. Τσέκερης, «και δεν είμαστε προετοιμασ­μένοι γι' αυτό, δεν ξέρουμε τι ακριβώς σημαίνει. Η επιστημονι­κή κοινότητα», τονίζει στην «Κ», «θα πρέπει να εξετάσει πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η τεχνολογία».

Ο αντιπρόεδρ­ος και δύο μέλη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθική­ς μιλούν στην «Κ», καθώς πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν πλαίσιο.

Ο αντίκτυπος των επιτευγμάτ­ων θα πρέπει να εξεταστεί σε διαφορετικ­ά επίπεδα – βιοφυσιολο­γίας, ψυχολογίας και πολιτισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece