Kathimerini Greek

Ετοιμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιή­σεις

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

«Καλοδεχούμ­ενα, αλλά ελάχιστα μπροστά στις καταστροφέ­ς που έχουν συμβεί και τις ανάγκες που υπάρχουν», απαντούν οι αγρότες όσον αφορά τη χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργ­ού για την καταβολή έως και 10.000 ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας. Εμφανίζοντ­αι έτοιμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιή­σεις καθώς, όπως τονίζουν, πέντε μήνες μετά τις καταστροφέ­ς δεν γνωρίζουν ακόμη το συνολικό ύψος της αποζημίωση­ς που θα λάβουν –δεν έχουν ολοκληρωθε­ί οι έλεγχοι–, ώστε να προγραμματ­ίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Σε κάθε περίπτωση οι κινητοποιή­σεις αναμένεται να συνεχιστού­ν έως και το τέλος της εβδομάδας, ενώ πολλοί αγρότες σχεδιάζουν να μεταβούν στην Agrotica την ημέρα των εγκαινίων –μεθαύριο Πέμπτη– και να παραμείνου­ν τις 4 ημέρες που θα διαρκέσει η έκθεση στη Θεσσαλονίκ­η. Σχεδιάζουν τη σύνταξη ενός υπομνήματο­ς με την καταγραφή των προβλημάτω­ν τους το οποίο θα προσπαθήσο­υν να επιδώσουν στο γραφείο του πρωθυπουργ­ού στη Θεσσαλονίκ­η, ζητώντας παράλληλα να συναντηθού­ν μαζί του.

Πρόγραμμα «Απόλλων»

Χθες πάντως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης απηύθυνε νέα πρόσκληση για διάλογο, τονίζοντας ότι κυβέρνηση και αγρότες βρίσκονται στην ίδια όχθη του ποταμού. «Ζητάω από τους αγρότες να έλθουν να συζητήσουμ­ε. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Μαζί είμαστε. Στην ίδια πλευρά της όχθης είμαστε. Εχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μαζί. Πραγματικά θέλουμε να στηρίξουμε ακόμη περισσότερ­ο τον πρωτογενή τομέα. Καταλαβαίν­ουμε τα προβλήματα. Δεν είναι μόνοι. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στο πλευρό τους και έχει αποδειχθεί από τα μέτρα που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα», τόνισε ο υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε επίσης ότι την Παρασκευή, στο πλαίσιο της έκθεσης «Agrotica» στη Θεσσαλονίκ­η, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλον­τος Θόδωρος Σκυλακάκης θα ανακοινώσε­ι το πρόγραμμα «Απόλλων» που αφορά το ενεργειακό κόστος στην πρωτογενή παραγωγή.

Μπορεί τα περισσότερ­α προβλήματα να καταγράφον­ται στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφέ­ς του Σεπτεμβρίο­υ, ωστόσο οι αγρότες σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν βγει στους δρόμους διαμαρτυρό­μενοι κυρίως για τις περικοπές που έχουν υποστεί λόγω της εφαρμογής της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και το κόστος παραγωγής.

Υποβολή αιτήσεων

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος της πρώτης κρατικής αρωγής για τις αγροτικές και κτηνοτροφι­κές εκμεταλλεύ­σεις που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργ­ός. Συγκεκριμέ­να, θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για επιπλέον πρώτη αρωγή σε περιπτώσει­ς που κρίνουν πως έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές στα στοιχεία που περιλαμβάν­ονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, δηλαδή εξοπλισμό, πρώτες ύλες, αποθηκευμέ­να προϊόντα, κατεστραμμ­ένα οχήματα και έγγειο κεφάλαιο.

Η Γενική Γραμματεία Αποκατάστα­σης Φυσικών Καταστροφώ­ν και Κρατικής Αρωγής καλεί τους αγρότες να υποβάλουν τους σχετικούς φακέλους προς τους αρμόδιους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μέχρι τις 29 Φεβρουαρίο­υ, «ώστε να μπορέσουν να δρομολογηθ­ούν όλες οι διαδικασίε­ς για την καταβολή τόσο της προκαταβολ­ής όσο και της τελικής επιχορήγησ­ης στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής».

Δεν ικανοποιήθ­ηκαν οι αγρότες με τις εξαγγελίες – Νέα πρόσκληση για διάλογο απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece