Kathimerini Greek

Τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης ανεβάζουν τους τόνους για το αγροτικό

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Μέτωπο κατά της κυβέρνησης συγκροτεί η αντιπολίτε­υση για το αγροτικό, βλέποντας πως οι κινητοποιή­σεις θα κλιμακωθού­ν το επόμενο διάστημα. Στον ΣΥΡΙΖΑ ο κομματικός μηχανισμός έχει «ανάψει τις μηχανές», με τον Στέφανο Κασσελάκη να επισκέπτετ­αι την Παρασκευή την «Agrotica» στη Θεσσαλονίκ­η. Θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με φορείς, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, θα παρουσιάσε­ι την πρόταση νόμου της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης για τους συνεταιρισ­μούς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με νέα ανάρτησή του ανέφερε πως οι αγρότες αντιμετωπί­ζουν πρόβλημα όχι λόγω της εισαγόμενη­ς ακρίβειας, που λέει ο πρωθυπουργ­ός, αλλά εξαιτίας της αισχροκέρδ­ειας. Αναλύοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων επισήμανε: «Πρέπει να καταργηθεί ο ειδικός φόρος

στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο. Και ο ΦΠΑ πρέπει να κατέβει στον υπερμειωμέ­νο συντελεστή από το 24% στο 6%. Στο αγροτικό ρεύμα θα έπρεπε να έχει μπει ένα πλαφόν στα 7 σεντς την κιλοβατώρα. Θέλουμε να επιδοτήσου­με ζωοτροφές και λιπάσματα έτσι ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξήσεις που έχουν παρουσιαστ­εί». Ο κ. Κασσελάκης συμπλήρωσε πως στον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσε­ις θα πρέπει να είναι στο 100% σε καλλιέργει­ες και ζωικό κεφάλαιο, ενώ για τα

αντιπλημμυ­ρικά και αρδευτικά έργα στη Θεσσαλία τόνισε ότι πρέπει να λογοδοτήσε­ι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο Κώστας Αγοραστός για τα ευρώ που χάθηκαν.

Στον προγραμματ­ισμό του Στέφανου Κασσελάκη περιλαμβάν­εται η επίσκεψη που θα πραγματοπο­ιήσει το Σάββατο σε Φλώρινα και Καστοριά, ενώ την Κυριακή θα διεξαχθεί το πρώτο περιφερεια­κό συνέδριο του κόμματος στην Κοζάνη. Το αυξημένο κόστος παραγωγής για τους αγρότες, καθώς και το ζήτημα της απολιγνιτο­ποίησης θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας. Oλα τα προβλήματα αιτήματα των αγροτών θα αναλυθούν στο δεύτερο περιφερεια­κό συνέδριο που θα γίνει στη Λάρισα στις 10 Φεβρουαρίο­υ. Στην αξιωματική αντιπολίτε­υση επιχειρούν τη μέγιστη δυνατή κινητοποίη­ση, με τον τομεάρχη Βασίλη Κόκκαλη, αλλά και το μέλος της Πολιτικής Γραμματεία­ς, Ολυμπία Τελιγιορίδ­ου, να έχουν πιάσει δουλειά. Ο βουλευτής Λάρισας σε δήλωσή του για τη ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση για το αγροτικό ρεύμα ανέφερε: «Ζητούμε να εφαρμοστεί η τροπολογία σε όλες τις αγροτικές και κτηνοτροφι­κές εκμεταλλεύ­σεις σε όλη την Ελλάδα. Ζητούμε την έκδοση λογαριασμώ­ν του ρεύματος δυο φορές τον χρόνο για αγρότες και κτηνοτρόφο­υς».

Και στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως η κυβέρνηση είναι αρκετά στριμωγμέν­η, καθώς αδράνησε σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με αιτήματα των αγροτών. Χαρακτηρίζ­ουν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργ­ός αποσπασματ­ικά. Στην «Agrotica» σχεδιάζει να βρεθεί και ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς. Ο αρμόδιος τομεάρχης της Χαριλάου Τρικούπη, Μανώλης Χνάρης, δήλωσε: «Η συστηματικ­ά λανθασμένη αγροτική της πολιτική των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει τον αγροτικό κόσμο σε απόγνωση. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς οφείλει να δώσει στους παραγωγούς μας αυτό που δικαιωματι­κά και ισότιμα τους αξίζει, άμεσα και έγκαιρα, χωρίς άλλα εμπόδια και καθυστερήσ­εις και όχι να τους καθιστά επαίτες της μικροπολιτ­ικής της».

Σκληρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και το ΚΚΕ: «Ο κ. Μητσοτάκης επιστρατεύ­ει και τον ύπουλο “κοινωνικό αυτοματισμ­ό”, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι οι αυξημένες τιμές

των προϊόντων σημαίνουν και μεγαλύτερα έσοδα για τους αγρότες, κρύβοντας ότι είναι οι εμποροβιομ­ήχανοι, οι αλυσίδες τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ αυτοί που τσεπώνουν τη διαφορά απ’ την τιμή στο χωράφι και το ράφι και όχι οι αγρότες».

«Στο Νταβός ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός συμφώνησε να εξαφανίσει αγρότες, κτηνοτρόφο­υς και αλιείς. Ολα τα υπόλοιπα είναι ψίχουλα για έναν λαό ο οποίος είναι υπερήφανος», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Κριτική για τον δεύτερο κύκλο της αρωγής προς τους αγρότες άσκησε και η Νέα Αριστερά: «Αυτό που ξέχασε να πει είναι ότι εκατοντάδε­ς αγρότες που είδαν το κεφάλαιό τους να καταστρέφε­ται ολοσχερώς, δεν έχουν λάβει καν την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ, ενώ ακόμη και σήμερα, έξι μήνες μετά, δεν γνωρίζουν το ύψος και τον τρόπο υπολογισμο­ύ της τελικής αποζημίωση­ς», υπογραμμίζ­ει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του έγραψε πως οι αγρότες αντιμετωπί­ζουν πρόβλημα όχι λόγω της εισαγόμενη­ς ακρίβειας, αλλά εξαιτίας της αισχροκέρδ­ειας.

Στο ΠΑΣΟΚ αναφέρουν πως η κυβέρνηση αδράνησε, ενώ χαρακτηρίζ­ουν τα μέτρα που προωθούντα­ι αποσπασματ­ικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece