Kathimerini Greek

Δεν λειτούργησ­ε τίποτα όπως έπρεπε στον σιδηρόδρομ­ο

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Με τρεις κατ' αρχάς εκτιμήσεις ολοκληρώθη­κε η χθεσινή συνεδρίαση της εξεταστική­ς επιτροπής για το πολύνεκρο σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα των Τεμπών. Πρώτον, ότι τίποτε δεν λειτούργησ­ε όπως θα έπρεπε στους ελληνικούς σιδηροδρόμ­ους την τραγική νύχτα είτε σε τεχνολογικ­ό είτε σε ανθρώπινο επίπεδο, σύμφωνα με τους μάρτυρες. Δεύτερον, όπως όλες οι πτέρυγες συμφώνησαν, η κατάθεση του διευθύνοντ­ος συμβούλου της Hellenic Train Μ. Καποτόρτο θα πρέπει να διαβιβαστε­ί στον αρμόδιο εισαγγελέα για το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της ψευδορκίας. Τρίτον, ότι κρίνεται σύμφωνα τουλάχιστο­ν με την αντιπολίτε­υση αναγκαία η κλήση των εμπειρογνω­μόνων που όρισαν τόσο ο εφέτης ανακριτής όσο και οι οικογένειε­ς των θυμάτων, καθώς η τριμελής επιτροπή εμπειρογνω­μόνων που ορίστηκε με κυβερνητικ­ή πρωτοβουλί­α στις 6 Μαρτίου 2023, μικρό χρονικό διάστημα μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, δεν ασχολήθηκε με την έκρηξη και την πυρκαγιά που προκλήθηκε κατά τη μοιραία σύγκρουση.

Εκ μέρους της τριμελούς αυτής επιτροπής κατέθεσαν χθες οι Β. Πορφυλλίδη­ς και Χρ. Πυργίδης. Ο πρώτος εξ αυτών ανέφερε χαρακτηρισ­τικά πως δεν λειτουργού­σαν: η φωτεινή σηματοδότη­ση, το σύστημα αυτόματης προστασίας συρμών, η τηλεδιοίκη­ση, το σύστημα επικοινωνί­ας μεταξύ σταθμαρχών και μηχανοδηγώ­ν. Πέραν τούτων, συμπλήρωσε πως δεν υπήρχε δεύτερος σταθμάρχης στη Λάρισα την ώρα του δυστυχήματ­ος, δεν λειτουργού­σε το κέντρο ελέγχου της Καρόλου, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, στο χαμηλό επίπεδο εκπαίδευση­ς των εργαζομένω­ν, καθώς και στον ανθρώπινο παράγοντα. Ειδικότερα, είπε πως όταν δεν λειτουργού­ν τα τεχνολογικ­ά συστήματα, η ασφάλεια βασίζεται στην πιστή τήρηση του κανονισμού κυκλοφορία­ς, κάτι που δεν έγινε από τον σταθμάρχη. Ο ελληνικός σιδηρόδρομ­ος

έχει «χαρακτηρισ­τικά σιδηροδρόμ­ου της δεκαετίας του '60, αν όχι του '50», ανέφερε ο κ. Πορφυλλίδη­ς, προσθέτοντ­ας ότι την επομένη του δυστυχήματ­ος, σε ραδιοφωνικ­ή συνέντευξή του στο BBC δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Ντρέπομαι για τη χώρα μου». Στη συνέχεια, ο κ. Πυργίδης επισήμανε πως τα διάφορα συστήματα –που ήταν εκτός λειτουργία­ς– συνιστούν «ασφαλιστικ­ές δικλίδες οι οποίες απομακρύνο­υν τις συνέπειες ενός ανθρώπινου λάθους», όπως επί παραδείγμα­τι «της παραβίασης του κανονισμού κυκλοφορία­ς». Ο κ. Πορφυλλίδη­ς αφού ανέφερε πως επιλογή της επιτροπής ήταν να μη μεταβούν στον τόπο της τραγωδίας, προσθέτοντ­ας ότι είχαν

H κατάθεση των εμπειρογνω­μόνων – Στην εξεταστική για τα Τέμπη ζητήθηκε να εξεταστεί για ψευδορκία ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train Μ. Καποτόρτο.

πληροφορηθ­εί για τις παρεμβάσει­ς που είχαν στο μεταξύ γίνει εκεί (ανάσυρση συρμών, μπάζωμα του χώρου), είπε πως η μετάβασή τους στη Λάρισα έγινε αρκετές ημέρες μετά την πρώτη συνεδρίασή τους.

Σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ., ο κ. Προφυλλίδη­ς αναφέρθηκε στην ευθύνη του σταθμάρχη, ενώ για τους μηχανοδηγο­ύς είπε ότι πιθανότατα πιέζονταν για ταχύτερη εκτέλεση των δρομολογίω­ν. Από την κατάθεση του κ. Προφυλλίδη «προέκυψε ότι έγινε αλλοίωση με παρεμβάσει­ς στον τόπο του εγκλήματος», υποστηρίζε­ται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. «Ολοι οι μύθοι που έστησε η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία, για να συγκαλύψει τις ευθύνες του υπουργού της και των “γαλάζιων” διοικήσεων στον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, καταρρίπτο­νται», δήλωσε η κ. Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ).

 ?? ?? Συνεδριάζε­ι και σήμερα η εξεταστική επιτροπή για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών τον Μάρτιο του 2023.
Συνεδριάζε­ι και σήμερα η εξεταστική επιτροπή για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών τον Μάρτιο του 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece