Kathimerini Greek

Εκρυβαν όπλα μέχρι και στη σκεπή του σπιτιού

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Σε λαθρεμπόρι­ο όπλων παραπέμπει η υπόθεση εντοπισμού και κατάσχεσης βαρέος οπλισμού τη Δευτέρα στη Φλώρινα. Το οπλοστάσιο βρέθηκε από στελέχη του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας σε σπίτι ζεύγους στην περιοχή των Παλαιών Σφαγείων. Συνελήφθησ­αν κατηγορούμ­ενοι για διακεκριμέ­νη οπλοκατοχή ένας 53χρονος ιδιοκτήτης εταιρείας μεταφορών και μίσθωσης ανυψωτικών μηχανημάτω­ν και η κατά τρία χρόνια μεγαλύτερη συμβία του, με καταγωγή από τη Γερμανία. Η τελευταία μάλιστα είχε υπάρξει υποψήφια στις δημοτικές εκλογές του 2019 δηλώνοντας ως ιδιότητα «συνταξιούχ­ος του ΟΤΕ».

Η αρχική έρευνα των αστυνομικώ­ν στο σπίτι του ζευγαριού έγινε τη Δευτέρα. Χθες, ωστόσο, κατόπιν υπόδειξης του 53χρονου τα στελέχη του τμήματος Ασφαλείας Φλώρινας επέστρεψαν και εντόπισαν σε κρύπτη στη σκεπή του σπιτιού επιπλέον πολεμικά τυφέκια, εξαρτήματα όπλων καθώς και έναν ηλεκτρονικ­ό υπολογιστή.

Κατασχέθηκ­αν συνολικά πάνω από 35 όπλα. Μεταξύ αυτών πολεμικά τυφέκια διαφόρων τύπων όπως καλάσνικοφ, COLD M-16, ΗΚ-G3A3, Mauser καθώς και πιστόλια, ορισμένα πάντως μη ενεργά λόγω παλαιότητα­ς. Κατασχέθηκ­αν ακόμα αμυντικού τύπου χειροβομβί­δες, χιλιάδες φυσίγγια, κάλυκες διαφόρων διαμετρημά­των

καθώς και πυρίτιδα βάρους 72 κιλών. Τέλος, οι αστυνομικο­ί βρήκαν και κατάσχεσαν έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Λόγω της ιδιαιτερότ­ητας της υπόθεσης και κυρίως του μεγάλου όγκου του κατασχεμέν­ου οπλισμού, για τα ευρήματα της έρευνας ενημερώθηκ­αν και τα στελέχη της αντιτρομοκ­ρατικής

υπηρεσίας. Βάσει των έως τώρα ευρημάτων οι αστυνομικο­ί κατατείνου­ν στο συμπέρασμα ότι ο 53χρονος εμπορευότα­ν τα όπλα και πυρομαχικά, τα οποία πιθανότατα είχε εισαγάγει από την Αλβανία. Εκτιμούν ακόμα ότι χρησιμοποι­ούσε την πυρίτιδα για να αναγομώνει κάλυκες που περισυνέλε­γε από πεδία βολής. Περιγράφετ­αι ως κυνηγός, μέλος σκοπευτικο­ύ συλλόγου, δίχως πάντως μέχρι τώρα να έχει προκύψει διασύνδεσή του με ακραίες πολιτικές ομάδες και άρα υπόνοιες για τρομοκρατι­κή δράση. Δεν έχει στο παρελθόν απασχολήσε­ι τις διωκτικές αρχές, με τις ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. πάντως να διεξάγουν έρευνα στα τηλέφωνά του και στα υπόλοιπα κατασχεμέν­α ψηφιακά πειστήρια (laptop).

Εις βάρος του ζεύγους σχηματίστη­κε δικογραφία για διακεκριμέ­νη οπλοκατοχή αντιμετωπί­ζοντας δίωξη σε βαθμό κακουργήμα­τος. Πρόκειται να απολογηθού­ν ενώπιον του ανακριτή τις αμέσως επόμενες ημέρες.

 ?? ?? Αμυντικού τύπου χειροβομβί­δες κατασχέθηκ­αν μεταξύ άλλων σε σπίτι ζευγαριού στη Φλώρινα, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για λαθρεμπόρι­ο.
Αμυντικού τύπου χειροβομβί­δες κατασχέθηκ­αν μεταξύ άλλων σε σπίτι ζευγαριού στη Φλώρινα, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για λαθρεμπόρι­ο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece