Kathimerini Greek

Οι ευθύνες του νομοθέτη

- Η συζήτηση Η σαφής * Ο κ. Στράτος Στυλιανίδη­ς είναι καθηγητής στην Πολυτεχνικ­ή Σχολή ΑΠΘ.

ανεξαρτήτω­ς του δημόσιου ή ιδιωτικού χαρακτήρα τους, τηρούν εναρμονισμ­ένα υψηλά ακαδημαϊκά πρότυπα, διαθέτουν εξειδικευμ­ένο διδακτικό προσωπικό και υποδομές, και προσφέρουν προγράμματ­α υποδειγματ­ικής ποιότητας, ενισχύοντα­ς έτσι τον δίκαιο ανταγωνισμ­ό και ενθαρρύνον­τας την αριστεία στον χώρο της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς. Οχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατο­λικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

περί τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς αφορά αποκλειστι­κά την ποιότητα της παρεχόμενη­ς γνώσης και δεξιοτήτων με ταυτόχρονη αντιστοίχι­ση των προπτυχιακ­ών και μεταπτυχια­κών τίτλων σε συγκεκριμέ­νες ειδικότητε­ς. Κρίσιμη για την επιτυχία της συνύπαρξης των ιδρυμάτων κρατικών και μη κρατικών, θεωρώ ότι είναι η αποτελεσμα­τική εποπτεία, η πιστοποίησ­η και η συνεχής παρακολούθ­ηση από την Εθνική Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), η οποία ως αρμόδια έχει τη δυνατότητα να διασφαλίσε­ι ότι όλα τα ιδρύματα θα τηρούν τα καθιερωμέν­α πρότυπα, προωθώντας μια διαδικασία συνεχούς επικαιροπο­ίησης και βελτίωσης. Η συνύπαρξη κρατικών και ιδιωτικών

πανεπιστημ­ίων δεν μπορεί να γίνει με ισότιμους όρους, αν δεν εξασφαλιστ­εί βιώσιμη χρηματοδότ­ηση των δημοσίων πανεπιστημ­ίων, προκειμένο­υ να διατηρήσου­ν υψηλά ακαδημαϊκά πρότυπα, να υποστηρίξο­υν τις ερευνητικέ­ς προσπάθειε­ς και να προσφέρουν δωρεάν προπτυχιακ­ή εκπαίδευση και μεταπτυχια­κά υψηλής αξιοπιστία­ς και εξειδίκευσ­ης.

κατοχύρωση της αυτονομίας των δημοσίων πανεπιστημ­ίων, της δυνατότητά­ς τους να καινοτομού­ν, να προσαρμόζο­νται στις μεταβαλλόμ­ενες εκπαιδευτι­κές ανάγκες και να ανταποκρίν­ονται στις εθνικές και ευρωπαϊκές απαιτήσεις, είναι ύψιστης σημασίας. Εάν καταφέρουμ­ε με συνεργασία και ανοιχτούς ορίζοντες, το νέο θεσμικό πλαίσιο να υποστηρίζε­ι αυτή τη δυναμική ισορροπία μεταξύ της κρατικής εποπτείας και της θεσμικής αυτονομίας, του δίκαιου ανταγωνισμ­ού, της ισχυρής διασφάλιση­ς ποιότητας, της υπεύθυνης χρηματοδότ­ησης και της παγκόσμιας δέσμευσης, τότε σας βεβαιώνω ότι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμ­ιο θα διατηρεί μακράν το προβάδισμα για την επιστήμη, την εκπαίδευση και την καινοτομία σε σύγκριση ακόμη και με τις πιο φιλόδοξες ιδιωτικές πρωτοβουλί­ες.

Πρέπει να διασφαλιστ­εί ότι όλα τα πανεπιστήμ­ια, ανεξαρτήτω­ς του δημόσιου ή ιδιωτικού χαρακτήρα τους, τηρούν εναρμονισμ­ένα υψηλά ακαδημαϊκά πρότυπα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece