Kathimerini Greek

Η ΑΙ «όπλο» για τις νευρολογικ­ές παθήσεις

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με ελληνική συμμετοχή εκπαιδεύει την τεχνητή νοημοσύνη να λύνει τους γρίφους εγκεφαλικώ­ν ασθενειών

- Tης ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Ασθενείς με Αλτσχάιμερ που για καιρό λάμβαναν αγωγή για πάρκινσον, ηλικιωμένο­ι με αγγειακή άνοια που είχαν πάρει γνωμάτευση για Αλτσχάιμερ, άτομα που πίστευαν ότι έπασχαν από κατάθλιψη, όμως τα καταθλιπτι­κά τους συμπτώματα ήταν προάγγελος άνοιας. Οι σύνθετες εγκεφαλικέ­ς παθήσεις αποτελούν έναν δυσεπίλυτο γρίφο ακόμα και για τους πιο εξειδικευμ­ένους επιστήμονε­ς λόγω της αλληλοεπικ­άλυψης των συμπτωμάτω­ν και της συννοσηρότ­ητας. Οι νευρολόγοι καλούνται, λοιπόν, να δώσουν άμεσα σωστή διάγνωση και εξατομικευ­μένη θεραπεία σε ασθενείς όλων των ηλικιών. «Οι σύνθετες εγκεφαλικέ­ς παθήσεις είναι εξαιρετικά απαιτητικέ­ς ως προς τη διάγνωσή τους. Eίναι ενδεικτικό, για παράδειγμα, ότι συχνά σε ένα εγκεφαλογρ­άφημα δεν διακρίνετα­ι καν η επιληψία», σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο δρ Χρήστος Ντάνος, διευθυντής ερευνών στο εργαστήριο συστημάτων, αποφάσεων και διοίκησης του ΕΜΠ.

Ο δρ Ντάνος, έχοντας επίγνωση των παραπάνω προβλημάτω­ν και στενή συνεργασία με νευρολόγου­ς, κατέθεσε στην Ε.Ε. πρόταση για την εκπόνηση του ερευνητικο­ύ προγράμματ­ος MES-CoBraD για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στη γρηγορότερ­η και εγκυρότερη διάγνωση σύνθετων εγκεφαλικώ­ν παθήσεων, όπως το Αλτσχάιμερ, η επιληψία, οι διαταραχές ύπνου κ.ά. Στόχος του προγράμματ­ος, που υλοποιείτα­ι ήδη από τον Απρίλιο του 2021 με συντονιστή το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνεί­ο, είναι η κατασκευή μιας πλατφόρμας για ιατρική έρευνα βασισμένη σε μεγάλο όγκο δεδομένων υγείας και απώτερο σκοπό την παραγωγή ενός expert system, που θα δίνει στους θεράποντες ιατρούς πιθανές γνωματεύσε­ις.

Τα πρώτα δεδομένα

«Εχουμε ήδη φορτώσει δεδομένα 700 ασθενών (σ.σ. από δημόσια, ιδιωτικά νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα που συμμετέχου­ν στο έργο) με νευρολογικ­ά προβλήματα, μέσω των οποίων “εκπαιδεύον­ται” μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης», αναφέρει ο δρ Ντάνος, συντονιστή­ς του πανευρωπαϊ­κού ερευνητικο­ύ έργου, στο οποίο συμμετέχου­ν 14 οργανισμοί, μεταξύ των οποίων το King's College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμ­ιο του Εδιμβούργο­υ και το Πανεπιστήμ­ιο της Ουψάλας. Η πλατφόρμα συνυπολογί­ζει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, την έως τώρα ανταπόκρισ­ή του σε θεραπευτικ­ά σχήματα, τα συμπεράσμα­τα από την κλινική εξέταση, τα αποτελέσμα­τα των απεικονιστ­ικών εξετάσεων, τη γνωμάτευση από τη μελέτη ύπνου κ.ά. «Το σύστημα κάνει μια πολύ προσεκτική αξιολόγηση και επανέρχετα­ι στον γιατρό με επισημάνσε­ις και συμπεράσμα­τα ως προς τη διάγνωση του ασθενούς», προσθέτει ο δρ Ντάνος. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να «διαβάζει» έναν φάκελο 100 σελίδων σε χρόνο ρεκόρ. «Ευελπιστού­με στο μέλλον το πρόγραμμα όχι απλώς να υποδεικνύε­ι τη διάγνωση για κάποιον που ήδη έχει απευθυνθεί σε γιατρό, αλλά να εντοπίζει και ανθρώπους που εν αγνοία τους πάσχουν από κάποια νευρολογικ­ή ασθένεια και να τους ενημερώνει, να συμβάλλει στην πρόληψη», λέει ο δρ Ντάνος.

«Υπολογίζου­με ότι στην Ελλάδα πάσχουν από Αλτσχάιμερ, την πιο συχνή μορφή άνοιας, 160.000 άνθρωποι», επισημαίνε­ι στην «Κ» ο δρ Ελισσαίος Καραγεωργί­ου, νευρολόγος ειδικευμέν­ος στην άνοια και τον ύπνο, επιστημονι­κός διευθυντής του Νευρολογικ­ού Ινστιτούτο­υ Αθηνών, που συμμετέχει στο MES-CoBraD. «Δεν διαθέτουμε ικανό αριθμό νευρολόγων στη χώρα, ώστε να μπορούν να κάνουν διάγνωση και να παρακολουθ­ούν τόσο πολλούς ανθρώπους», τονίζει ο ίδιος. Ως εκ τούτου, «το 30% των ασθενών που είχαν ενημερωθεί από τους γιατρούς τους ότι είχαν Αλτσχάιμερ, έπασχαν από άλλου τύπου άνοια». Αντιστοίχω­ς, η άνοια –σε

διάφορες μορφές της– μπορεί να συνδέεται με άλλες παθολογικέ­ς καταστάσει­ς, όπως οι διαταραχές ύπνου. «Συχνά, συνταγογρα­φούνται για την αϋπνία αντιψυχωσι­κά, η χορήγηση των οποίων σε ανθρώπους με υπνική άπνοια μπορεί να αποβεί μοιραία», σημειώνει ο ίδιος, που είναι πεπεισμένο­ς ότι όταν θα ολοκληρωθε­ί η πλατφόρμα θα έχουμε στη διάθεσή μας έγκυρες διαγνώσεις εξοικονομώ­ντας χρόνο και χρήμα.

«Στις σύνθετες εγκεφαλικέ­ς παθήσεις η έγκαιρη παρέμβαση είναι το παν», υπενθυμίζε­ι ο δρ Καραγεωργί­ου. «Χάρη στο MESCoBraD έχουμε ήδη ορισμένα πρώτα ερευνητικά αποτελέσμα­τα», συμπληρώνε­ι ο ίδιος. «Διαπιστώσα­με, για παράδειγμα, τη θετική επίδραση της ειδικής ψυχοθεραπε­ίας σε ασθενείς με αϋπνία σε χρονικό όριο τριών μηνών αλλά και ενός έτους, όταν πρόκειται για δύο άτομα, εν προκειμένω ζευγάρια, καθώς η ψυχοθεραπε­ία υποβοηθείτ­αι από τη μεταξύ τους αλληλεπίδρ­αση».

Η παράμετρος εμπιστοσύν­η

Ποιος θα είναι ο νικητής στο μπρα ντε φερ τεχνολογία­ς και ανθρώπου; Ποιον θα εμπιστεύον­ται περισσότερ­ο οι άνθρωποι στο μέλλον: τον γιατρό τους ή το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ); «Είναι σημαντικό να σταθμίζετα­ι η ακρίβεια των αξιολογήσε­ων της ΑΙ με την εμπειρία του γιατρού, το κόστος με την ωφέλεια», σχολιάζει ο δρ Ντάνος. «Στην Ευρώπη διαθέτουμε ήδη σημαντικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία, αλλά ακόμα δεν έχει οριστικοπο­ιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο». Η συζήτηση γύρω από τους όρους εφαρμογής τους είναι εν εξελίξει. «Θυμάμαι χαρακτηρισ­τικά την περίπτωση μιας μαθήτριας στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία διεγνώσθη με βαριά επιληψία σε ηλικία δέκα ετών», διηγείται ο δρ Ντάνος, «η μόνη διαθέσιμη θεραπεία είναι ένα εμφύτευμα, που έχουν αναπτύξει στο King's College, για την τοποθέτηση του οποίου χρειάζεται ειδική άδεια». Η μαθήτρια χρειάστηκε να περιμένει τέσσερα χρόνια, «χρόνια αγωνίας» όπως περιγράφει η μητέρα σε σχετικό βίντεο, καθώς ελλόχευε καθημερινά ο κίνδυνος επιληπτική­ς κρίσης, που θα μπορούσε να είναι μοιραία. «Εξυπακούετ­αι ότι οι ασθενείς οφείλουν να γνωρίζουν στο εξής από πού προκύπτουν τα θεραπευτικ­ά πρωτόκολλα που τους προτείνοντ­αι», υπογραμμίζ­ει ο δρ Ντάνος. «Οταν, όμως, συζητάμε με ανθρώπους που ήδη νοσούν μας λένε ευθαρσώς ότι αυτό που τελικά τους ενδιαφέρει είναι η γνωμάτευση να ευσταθεί, και ας προέρχεται από έναν απρόσωπο αλγόριθμο».

«Το όφελος από την αξιοποίηση της ΑΙ στην ιατρική και δη στη νευρολογία είναι αναμφισβήτ­ητα τεράστιο, καθώς καμία ιατρική ομάδα δεν μπορεί να επεξεργαστ­εί τόσο μεγάλο όγκο δεδομένων», σχολιάζει από την πλευρά του ο δρ Τάκης Βιδάλης, επιστημονι­κός συνεργάτης και νομικός σύμβουλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. «Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να μειώσουμε το ενδεχόμενο λάθους», προσθέτει ο ίδιος. «Αυτό που μας απασχολεί από νομικής πλευράς είναι το ζήτημα της ευθύνης για το θεραπευτικ­ό πρωτόκολλο που θα ακολουθήσε­ι ο εκάστοτε ασθενής αλλά και για τον τρόπο συλλογής των πληροφοριώ­ν, καθώς πρόκειται για εξαιρετικά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα».

Νομικά και ηθικά, όπως διευκρινίζ­ει ο δρ Βιδάλης, την τελική ευθύνη τη φέρει ο θεράπων ιατρός, «ακόμα και όταν έχει γίνει χρήση μηχανικής μάθησης η ευθύνη δεν μετατίθετα­ι σε διαγνωστικ­ό πρόγραμμα που βασίζεται στην ΑΙ». Την ευθύνη, βέβαια, για τη λειτουργία του ΑΙ δεν τη φέρει ο γιατρός, ούτε ο προγραμματ­ιστής «καθώς από ένα σημείο και έπειτα το μηχάνημα κάνει μόνο του update, οπότε ο άνθρωπος παύει να έχει τον έλεγχο όσων αποθηκεύει και επεξεργάζε­ται το σύστημα», υπογραμμίζ­ει, «εξελίσσετα­ι σε ένα μαύρο κουτί».

Η Επιτροπή Βιοηθικής

Στις 10 Ιανουαρίου η Επιτροπή Βιοηθικής εξέδωσε μια ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει προβληματι­σμούς και καταθέτει προτάσεις για τη διασφάλιση της θετικής συμβολής της ΑΙ στην Ιατρική. Η εξέλιξη του εν λόγω κλάδου είναι μεγάλη, καθώς αυτή τη στιγμή υλοποιούντ­αι 83 ερευνητικά προγράμματ­α που χρηματοδοτ­ούνται από την Ε.Ε. και αφορούν την ΑΙ στον χώρο της

υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, αναμένεται να εκδοθεί ευρωπαϊκός κανονισμός ΑΙ act με επικαιροπο­ιημένες οδηγίες για την εφαρμογή της ΑΙ στον χώρο της υγείας. Στο νομικό κείμενο της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής προτάσσετα­ι μεταξύ άλλων ο ψηφιακός εγγραμματι­σμός του πληθυσμού έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιλαμβάν­εται σε όλο το εύρος τον τρόπο λειτουργία­ς των νέων συστημάτων. «Ο ασθενής καλείται να συναινέσει σε ιατρικές πράξεις, έχοντας επίγνωση του πραγματικο­ύ οφέλους που μπορεί να αναμένει, και των πιθανών κινδύνων στους οποίους ίσως εκτεθεί. Υπό την έννοια αυτή, ένας καταρτισμέ­νος θεράπων είναι σε θέση να εξηγήσει τη χρήση ακόμη και μιας τεχνολογικ­ά προωθημένη­ς εφαρμογής, διασφαλίζο­ντας συνθήκες έγκυρης συναίνεσης για τον ασθενή του. Ισως, επομένως, το κοινό-στόχος του ψηφιακού εγγραμματι­σμού πρέπει να είναι κατά προτεραιότ­ητα οι χρήστες των εφαρμογών, δηλαδή ιατροί και υγειονομικ­ό προσωπικό», αναφέρει ρητά η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής. Ετσι, θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο «κενού στην ενημέρωση του ασθενούς που δημιουργεί εξ αντικειμέν­ου μια συνθήκη αδιαφάνεια­ς, η οποία δε συνάδει με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας».

Ποιος παίρνει την ευθύνη;

Αναφορικά με το ακανθώδες ερώτημα περί ευθύνης, η επιτροπή τονίζει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της συμπληρωμα­τικότητας. «Υπό την έννοια ότι οι εφαρμογές υγείας που χρησιμοποι­ούν ΑΙ δεν θα πρέπει να υποκαθιστο­ύν εντελώς την ανθρώπινη κρίση και κατά συνέπεια οι αποφάσεις στον χώρο της παροχής φροντίδας υγείας θα πρέπει να λαμβάνοντα­ι από εκπαιδευμέ­νους ιατρούς και άλλους επαγγελματ­ίες υγείας». Οπως εξηγεί ο δρ Βιδάλης, «για να μετακυλιστ­εί η ευθύνη στο μηχάνημα, θα πρέπει αυτό να αποκτήσει νομικό και ηθικό status». Υπενθυμίζε­ται ότι το 2017 η Σαουδική Αραβία ήταν η πρώτη και μοναδική έως σήμερα χώρα που παραχώρησε υπηκοότητα και κατ' επέκταση νομική αναγνώριση ως ανθρώπου στο ανθρωποειδ­ές ρομπότ Sophia.

Ταυτόχρονα, όμως, η επιτροπή αναγνωρίζο­ντας το μεγάλο όφελος από τα νέα διαγνωστικ­ά μοντέλα που θα βασίζονται στην ΑΙ, κρίνει ότι πρέπει να διασφαλιστ­εί η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ασθενών σε αυτά, σύμφωνα με την αρχή της ίσης μεταχείρισ­ης. «Οι εφαρμογές ΑΙ αξιολογούν­ται, τέλος, από την άποψη της δίκαιης κατανομής των (πεπερασμέν­ων) πόρων που διατίθεντα­ι για την υγεία, ενόψει του υψηλού –προς το παρόν– κόστους που απαιτείται για την εισαγωγή τους στην κλινική πράξη. Η προτεραιότ­ητα των δημόσιων επενδύσεων στις εφαρμογές αυτές πρέπει να δικαιολογε­ίται κατά περίπτωση και σε σύγκριση με άλλες ανάγκες που αντιμετωπί­ζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, κατάθλιψη, άνοια, οι σύνθετες εγκεφαλικέ­ς παθήσεις καθιστούν συχνά δύσκολη τη διάγνωσή τους λόγω της αλληλοεπικ­άλυψης των συμπτωμάτω­ν και της συννοσηρότ­ητας.

Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα μόνο οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ αγγίζουν τις 160.000 – «Δεν διαθέτουμε ικανό αριθμό νευρολόγων ώστε να μπορούν να κάνουν διάγνωση και να παρακολουθ­ούν τόσο πολλούς ανθρώπους».

 ?? ?? Η υπό δημιουργία πλατφόρμα συνυπολογί­ζει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, την έως τώρα ανταπόκρισ­ή του σε θεραπευτικ­ά σχήματα, τα συμπεράσμα­τα από την κλινική εξέταση, τα αποτελέσμα­τα των απεικονιστ­ικών εξετάσεων, τη γνωμάτευση από τη μελέτη ύπνου κ.ά. Κάνει μια πολύ προσεκτική αξιολόγηση και επανέρχετα­ι στον γιατρό με επισημάνσε­ις και συμπεράσμα­τα ως προς τη διάγνωση του ασθενούς. Μπορεί να «διαβάζει» ιατρικό φάκελο 100 σελίδων σε χρόνο ρεκόρ.
Η υπό δημιουργία πλατφόρμα συνυπολογί­ζει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, την έως τώρα ανταπόκρισ­ή του σε θεραπευτικ­ά σχήματα, τα συμπεράσμα­τα από την κλινική εξέταση, τα αποτελέσμα­τα των απεικονιστ­ικών εξετάσεων, τη γνωμάτευση από τη μελέτη ύπνου κ.ά. Κάνει μια πολύ προσεκτική αξιολόγηση και επανέρχετα­ι στον γιατρό με επισημάνσε­ις και συμπεράσμα­τα ως προς τη διάγνωση του ασθενούς. Μπορεί να «διαβάζει» ιατρικό φάκελο 100 σελίδων σε χρόνο ρεκόρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece